Pošto tabletica?

'Nadrogiraju se pa se zaključaju u kemijski wc i ne žele izaći van, moramo ih izvlačiti ujutro. Svega smo se nagledali'


Ines Madunić
10.07.2019.14:00
'Nadrogiraju se pa se zaključaju u kemijski wc i ne žele izaći van, moramo ih izvlačiti ujutro. Svega smo se nagledali'
EXIT PHOTO TEAM

sažeto

Kakvo je stanje s ilegalnim supstancama na velikim glazbenim festivalima - raspitali smo se na ovogodišnjem Exitu


Ines Madunić
10.07.2019.14:00

"Onda, koje su droge sad popularne? Što se uzima na Dance areni?", pitala sam naivno mladiće s kojima sam se vraćala s Exita. Dvadesetogodišnjaci su mi prethodno rekli da im je na novosadskom festivalu bilo genijalno i da su bili samo na Dance areni, najvećem, kultnom stejdžu na kojem danonoćno nastupaju svjetske zvijezde elektronske glazbe.

Uzima se, kažu, najviše ecstasy. Cijena? Od 500 do 1000 dinara, odnosno od 30 do 60 kuna za tableticu. Za usporedbu, točeno (dosta razvodnjeno) pivo je 15 kuna.

"Mi smo prvi put probali. Skupila se ekipa, nas par dečki pa smo baš htjeli probati. Bilo je super! Plesali smo osam sati bez prestanka. U trenutku kad staneš vrti ti se u glavi, jednostavno moraš nastaviti", uzbuđeno mi je prepričavao.

Droge na techno partiju i nisu neka vijest, svima je jasno da se na takvim mjestima ne treba previše truditi da nabaviš "tableticu za plesanje", kako je od milja zovu iskusniji partijaneri.

"Drugu večer nam je tip podvalio andole. Ništa nije pisalo na tabletici, izgledala je normalno, ali od toga nam ništa nije bilo. Ali, nema veze", kaže mi Zagrepčanin, očito jednako neiskusan kad dođe do narkotika.

Exit je festival prvenstveno okrenut mlađoj publici, kao i većina velikih europskih glazbenih festivala, a Dance arena kultno je mjesto na kojem su tijekom 19 godina nastupila sva najveća imena svjetske elektronske glazbe. Ove godine tamo su bili Carl Cox, Solomun, Peggy Gou, Amelie Lens, Jeff Mills, Tale of Us, Boris Brejcha, Monika Kruse, Maceo Plex... Odmah pored je također kultni No Sleep Novi Sad stejdž, također raj za ljubitelje elektronske glazbe.

Exit festival

Pitam dečke ide li se na Ultru, vidim da briju na elektroniku.

"To nam je preskupo. Tamo bi za vikend potrošili barem duplo više nego za četiri dana u Novom Sadu.. Ovdje smo super prošli i sa smještajem, prijevozom, a i cijene tamo su povoljnije nego u Hrvatskoj", kaže.

Na Exitu je bilo svega, a službeni podaci novosadske policije kažu da je u prva tri dana zaplijenjeno 22 kilograma droge te uhićeno 96 osoba.

Srpski je ministar unutarnjih poslova, Nebojša Stefanović, izjavio kako policajci u uniformama, ali i u civilu "rade na tome da se svaki gram droge pronađe".

Ide im dobro, ali to je ionako nemoguća misija.

Osim uhićenja, na Exitu je bilo i medicinskih intervencija zbog korištenja narkotika. Drugog je dana jedan Grk preminuo nakon što mu je pozlilo na prostoru festivala.

"Drugi posjetitelji, također državljani Grčke koji su se zatekli na licu mjesta, u izjavama danim Policijskoj upravi Novog Sada naveli su da je preminuli konzumirao veću količinu narkotika tijekom dana te da je bolovao od kronične bolesti", objavili su iz Exita.

Liječnički timovi imali su posla na festivalu i često su se kroz masu veselih posjetitelja probijali s nosilima na kojima su bili uglavnom onesviješteni ljudi. Prema podacima od prijašnjih godina, hitna je pomoć na festivalu najčešće intervenirala zbog alergijskih reakcija, lakših ozljeda te pretjerane konzumacije alkohola i droge.

Exit festival

Koliko je bilo intervencija ove godine zasad nije objavljeno, a odgovor Urgentnog centra Novi Sad, u koji se prevoze svi posjetitelji festivala koji trebaju medicinsku pomoć, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili. Prethodnih godina radilo se uglavnom o manje od stotinu intervencija u četiri dana, što na oko 200.000 ljudi i nije dramatično.

No, nesreće se događaju, a mnogi sami "prebole" pretjerano pijanstvo ili pola tabletice više. Exit je festival na koji većina mladih dolazi s većom ekipom pa se uglavnom sami pobrinu za svoje, što u praksi znači da se probiju do zraka iz rulje, posjednu ih i zaliju vodom kako bi došli sebi. Neki povraćaju, a neki odspavaju sa strane dok ne budu sposobni ustati i otići doma.

"Fajrunt na Dance areni je uglavnom oko 9, 10 sati ujutro. Kolega je tamo zaštitar, on se svega nagledao, svaka mu čast, treba to izdržati. Ovi koji se nadrogiraju znaju se zaključati u kemijski wc i ne žele izaći van. Znam da ih često moraju moliti da izađu jer se festival zatvara, a neke su morali doslovno čupati van jer se nisu dali istjerati", priča mi jedan od zaštitara, vidno zadovoljan što je dobio mjesto na ulazu u press centar, u koji se ne smije unijeti ni alkohol, a ne u kultnoj Areni.

Exit festival otpočetka je naglašeno društveno angažiran, s obzirom na to da je počeo kao pobuna mladih Novosađana protiv režima Slobodana Miloševića. Uz festival, aktivna je i Exit fondacija, koja je ove godine radila na nekoliko akcija, od recikliranja limenki i plastike, sađenja drveća, instalacije posvećene svjetskom miru svjetske umjetnice Yoko Ono pa sve do regionalno najzapaženije akcije #StayClean, nacionalne kampanje za zabavu bez korištenja narkotika. Kampanju podupiru srpsko Ministarstvo zdravlja i Telekom Srbije, a pažnju javnosti i struke privukla je atraktivna kampanja. S pitanjem "Znaš li odakle dolazi tvoja roba?" jumbo plakati s dlakavom muškom stražnjicom preplavili su Novi Sad, ali i društvene mreže.

"Tako će se EXIT, prije svega mladima, obratiti na jedan neposredan način, koji ih neće odbiti od ove važne društvene teme, već naprotiv, zainteresirati da se informiraju i na www.stayclean.rs, i da na kraju, kako to kampanja poručuje, ostanu potpuno čisti", poručili su iz Exit fondacije.

Exit/Promo

Kampanja će se nakon Exita nastaviti promovirati u srpskim školama, a zbog originalnog oblikovanja vizuala nije teško pretpostaviti da će kreativne agencije dobiti i neke nagrade struke.

Najviše se pozitivnih komentara na kampanju oslanjalo na činjenicu da se mladima serviraju argumenti zbog kojih ne bi trebali probati drogu, bez moralizacije oko toga zašto su tu drogu poželjeli i kako će zbog techno partija završiti u paklu ili samo jarku.

A kako pokazuje primjer mladića s početka priče, važnije od svega je znati od koga nabavljate i odakle to dolazi. Da se ne bi dogodilo da vam podvale andol ili, u drugoj krajnosti, nešto ozbiljno opasno.

droga

Exit festival

ecstasy

narkotici

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter