Javnost i ekolozi bijesni

Na što su kraljica Elizabeta i njezina obitelj potrošili novac poreznih obveznika? Mijenjali instalacije i zagađivali okoliš


Ines Madunić
02.07.2019.08:00
Na što su kraljica Elizabeta i njezina obitelj potrošili novac poreznih obveznika? Mijenjali instalacije i zagađivali okoliš
Profimedia

sažeto

Objavljeno je financijsko izvješće britanske kraljevske obitelji za prošlu godinu


Ines Madunić
02.07.2019.08:00

Britanska kraljevska obitelj prošle je godine od poreznih obveznika dobila 104 milijuna dolara koje može trošiti kako smatraju da je najbolje, a izvješće koje su podnijeli odnosi se na razdoblje od travnja 2018. do ožujka 2019. godine.

U njemu stoji sve na što su potrošili novac koji dobiju svake godine od britanskih građana.

Tako je najveći iznos, 42 milijuna dolara, potrošeno na obnovu Buckinghamske palače, kao i domova princa Harryja i Meghan Markle te princa Williama i Kate Middleton.

Točnije, 3,4 milijuna dolara iskoristilo se za redovnu obnovu palače u skladu s desetogodišnjim planom, dok je 19,3 milijuna stavljeno sa strane za buduće faze obnove.

Getty Images

U ovoj fazi najviše se radilo na istočnom krilu palače, gdje su se uglavnom mijenjale dotrajale instalacije te su ugrađivali nova dizala. Za tu su svrhu kraljica Elizabeta II, drugi članovi obitelji i posluge morali privremeno iseliti iz tog dijela.

Za obnovu kuće Frogmore u sklopu dvorca Windsor u kojoj sad žive Meghan i Harry sa sinom Archiejem potrošeno je tri milijuna dolara. Radi se o desetsobnoj kući u koju su uselili u ožujku ove godine, a renovacija je bila potrebna na nekim dijelovima jer su bili dotrajali.

U palači Kensington, gdje domove imaju Kate i William, princeza Eugenie sa suprugom i drugi članovi kraljevske obitelji, obnavljale su se neke instalacije, cestovni prilaz te su se radili drugi manji zahvati koji su ukupno koštali 1,7 milijuna dolara.

Za plaće svih zaposlenika izdvojeno je 29,5 milijuna dolara.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Kensington Palace (@kensingtonroyal) on May 21, 2019 at 10:11am PDT

Mnogo je novca otišlo na službena putovanja. Samo za domaća potrošili su 19.000 dolara, ali ono što je razbjesnilo mnoge Britance, a pogotovo ekološke aktiviste, činjenica je kako su za međunarodna putovanja potrošili 1,2 milijuna dolara. Problem je u tome što to znači da se povećala emisija štetnih plinova jer su češće putovali avionima na dugačke prekomorske letove.

Kraljevska obitelj udvostručila je tzv. ugljični otisak u atmosferu samo svojim poslovnim putovanjima u godini dana.

Ugljični otisak označava količinu stakleničnih plinova štetnih za Zemljinu atmosferi ostavila određena organizacija ili događaj. Prošle je godine britanska kraljevska obitelj za sobom ostavila 3344 tone emitiranog ugljikova dioksida od putovanja, dok je godinu prije taj podatak iznosio 1687.

Najviše su putovali Charles i Camilla, koji su prošle godine posjetili Karibe, Afriku i Europu, a cijela obitelj već godinama upozorava na važnost ekologije i očuvanja okoliša.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on Apr 9, 2019 at 12:23pm PDT

Tako je Charles u ožujku ove godine upozorio na "potencijalno katastrofalno globalno zatopljavanje" te zatražio od svjetskih vođa da preuzmu odgovornost i riješe krizu.

U svojim domovima prije nekoliko godina uveli su ekološki prihvatljivu rasvjetu, recikliranje otpada te druge promjene kojima žele utjecati na zaštitu okoliša, no utjecaj je minoran za razliku od onoga kakav imaju njihova brojna putovanja. 

kraljevska obitelj

kraljica Elizabeta II.

ekologija

zaštita okoliša

financijsko izvješće

ugljični otisak

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter