Intervju: kantautorica Nina Romić

'Na pozornici sam ozbiljnija nego doma, a glazba mi pomaže da ostanem u ravnoteži'


Ines Madunić
16.05.2018.19:00
'Na pozornici sam ozbiljnija nego doma, a glazba mi pomaže da ostanem u ravnoteži'
Ivana Kujundžić

sažeto

Glzabenica uskoro ima promociju novog albuma 'Sloboda' u Tvornici kulture


Ines Madunić
16.05.2018.19:00

Renomirana zagrebačka kantautorica Nina Romić nedavno je objavila novi album "Sloboda" koji će koncertno predstaviti publici 24. svibnja u Tvornici kulture. Nina iza sebe već ima tri studijska albuma koja je publika sjajno prihvatila, a nema sumnje ni da će album "Sloboda" proći drugačije. Kako je bilo snimati album, što radi dok ne svira i ostale detalje pitali smo talentiranu Ninu Romić.

Tko je Nina Romić na pozornici, a tko kod kuće?

Nina na pozornici i kućna Nina su jedna osoba, no za balans je najbolja prisutnost obje uloge. Pozornica je teatar, tjera me na veću ozbiljnost i koncentraciju nego doma gdje sam opuštenija. Trudim se biti prisutna i svjesna u svim životnim ulogama; u ulozi majke, glazbenice, odgojiteljice, supruge, organizatorice...

Koji album dosad ti je bilo najzabavnije snimati i zašto?

Svaki album i snimanje su bili posebna priča, i za svaki me vežu lijepe uspomene i različiti suradnici s kojima sam surađivala. Prvi je bio zagrebačko-beogradska priča, kao i drugi, koji me usmjerio na klasičnu bendovsku postavu i traženju sebe unutar zadanih okvira. Treći nam je dao iskustvo snimanja uživo, razbijanje okvira, a četvrtog smo snimili u cijelosti u Puli. Najfriškije uspomene su sa zadnjeg snimanja, i možda čak i najdraže. Uz iznenađenja u studiju, moji suradnici su me iznenadili i u kulinarskim pothvatima! Još mi žari nepce, grlo i srce Petrov ljuti gulaš!

Koja je priča oko albuma "Sloboda"?

Album 'Sloboda' je jedna zaokružena cjelina, sastavljen je od deset autorskih pjesama i sve govore o putu do slobode. To je, naravno, moj osobni put i osobno viđenje slobode i drago mi je da sam neke misli zauvijek sačuvala zauvijek u pjesmama kao neku vrstu podsjetnika. Album je nastajao nekoliko godina, no uspjela sam dovršiti pjesme u 2016., a snimiti i aranžirati ih sa svojim suradnicima kroz 2017. Ovaj album sam snimila sa sjajnom ekipom, s glazbenicima Fredom Lanzom, Petrom Cvahte i Karlom Cmrkom, a snimali, miksali i producirali su nas Perica Šuran i Marijan Jelenić. Na nekoliko pjesama su se pojavili i Goran Farkaš, Alen Bernobić i Ivan Šugar.

Što spremaš za koncert u Tvornici kulture?

Planiramo izvesti album 'Sloboda' u cijelosti, kao što i priliči jednoj promociji albuma. Također i odsvirati nekoliko nama dragih pjesama otprije, a imamo i glazbene goste koji na stage donose zlatne instrumente. Probe su u punom jeku, znojimo se u maloj prostoriji, i jedva čekamo svirati za zagrebačku publiku!

Imaš li planove za do kraja godine, gdje te sve publika može poslušati uživo?

Osim zagrebačke, imamo i šibensku promociju albuma dva tjedna iza, 8. lipnja na Tvrđavi Barone. Iza toga smo na Festivalu Krapinjon 17. lipnja. Ovo ljeto će biti radno, ali ne u smislu koncerata, nego uvježbavanja pjesama s nekim novim ljudima i osmišljavanju još jedne postave za jesenske nastupe i promociju albuma puno šire od Zagreba. Dogovaramo datume za dalje, a u međuvremenu ću se baviti i radom na novim materijalima.

Ove godine si nastupala i na Zagrebačkom festivalu. Misliš li da takva vrsta festivala pomaže domaćim glazbenicima?

Sigurno pomaže, i to ponajviše onoj mainstream glazbi koja iza sebe nosi već etablirana imena. Pomaže i mladim, kvalitetnim imenima s pjevačkih natjecanja. Nadam se da će se otvoriti i prema kantautorskoj glazbi više, tj. da će se kantautori sami okrenuti prema festivalu jer je možda i jedini glazbeni festival s dugom tradicijom i jakom podrškom medija gdje bi mogli prezentirati svoju glazbu. Nastupila sam sa Sandrom Bastiančićem i njegovom pjesmom 'Bajka' i jako sam ponosna na tu suradnju, jer osim što je sjajan autor kojega sam slušala od vremena En Facea, divan je i čovjek i prijatelj.

Što je najteže kroz što si prošla od početka karijere?

Zapravo i ne pamtim mnogo loših stvari vezanih uz bavljenje glazbom, stvarno bih trebala dobro razmisliti da se prisjetim teških stvari. Sve je nekako išlo s lakoćom, prirodno, i sve poteškoće sam premostila, sama ili uz pomoć ljudi iz benda. Poteškoće sam gledala kao na nešto što treba prihvatiti i ne zamarati se i trošiti, jer proći će sve, a na kraju ipak glazba je ono što ostaje.

koncert

intervju

novi album

glazbenica

kantautorica

Nina Romić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter