Što povezuje seriju 'Shameless' i Indirekt?

Na najboljem indie festivalu u Istri uz domaće snage zasvirat će talijanski i mađarski bendovi koje ćete obožavati


100posto
12.04.2018.14:30
Na najboljem indie festivalu u Istri uz domaće snage zasvirat će talijanski i mađarski bendovi koje ćete obožavati
Promo

sažeto

Ako želite vidjeti i čuti The Yellow Traffic Light, Bee Bee Sea, Dope Calypso, SUN U i druge, zaputite se od 7. do 10. lipnja na Indirekt


100posto
12.04.2018.14:30

Glazba spaja ljude, to svi znamo, no ima jedno mjesto gdje su veze puno dublje i prijateljstva traju dulje. Ljetno izdanje Indirekt festivala zakoračilo je u svoju šestu godinu, a s njim i brojni posjetitelji i prijatelji koje je festival okupio. Dosad su već najavljeni nastupi bendova Tús Nua, Svemirko, June, Dogs in Kavala i Ivica. Indirekt je tijekom godina ostvario i brojne međunarodne suradnje. Ove godine, Indirektovom glazbenom loncu dodaju se fini začini iz Italije i Mađarske.

Iza nas je godina brojnih koncerata, showcase festivala te konferencija na kojima je Indirekt ekipa bila itekako aktivna. Rezultat toga je bliska suradnja s mađarskim Hungarian Oncoming Tunes (HOTS) te talijanskim Music Exportom s kojima stiže novi val nezavisnih izvođača.

Talijansko-Indirektna suradnja traje od samih početaka. Tijekom godina Indirekt je ugostio 20-ak talijanskih bendova poput Brothers In Law, Comaneci, The Academy, The Leading Guy, His Clancyness, Giungla i druge, te ga s pravom doživljavaju kao vrata prema istočnoj Europi.

Dok je 2013. Indirekt obilježavao svoje prvo izdanje, iste godine u Torinu se rodio The Yellow Traffic Light, čiji se utjecaj američke glazbe 60-ih i 70-ih sjedinjuje s melodijama sheagaze-a poput My Bloody Valentine, Ride, Adorable te novijih Toy, DIIV i Tame Impala. Tako bi ukratko mogli opisati smjer kojim su krenuli ovi odlični Talijani, čiju su kvalitetu prepoznali upravo i navedeni DIIV i Toy kojima su otvarali nastupe na talijanskoj turneji. Na Indirekt stižu na valu albuma "World within walls" objavljenog 16. ožujka 2018.

Bee Bee Sea, s The Yellow Traffic Light dijele zemlju, godinu okupljanja i činjenicu da stižu na Indirekt s friškim, hvaljenim albumom te neposredno pred američku turneju. 2015. izdaju prvi album koji rasprodaju u rekordnom roku. Slijedi europska turneja i suport bendovima poput Black Lips, Thee Oh Sees, King Khan & The Shrines a krajem 2017.g nastavljaju uzlaznu putanju odličnim novim albumom. Nakon Cari Cari koji su lani nastupali na festivalu, Bee Bee Sea su još jedan bend čije su pjesme osvanule u popularnoj američkoj seriji Shameless. Mogli bismo reći da Indirekt i tvorci serije Shameless dijele dobar glazbeni ukus. Dođite provjeriti kako zvuči najatraktivniji live bend u Italiji!

Nakon odličnih iskustava s mađarskim bendovima (The Kolin, Middlemist Red, The Immigrants), Indirekt nastavlja otkrivati bisere scene susjedne nam zemlje. Dope Calypso svira uvjerljivi rock iako u bendu nema basistu. Nemoguće? Varate se. Njihov je uspon počeo 2014., kada su objavili debi LP - Farewell to the Fairy koji je proglašen najboljim u zemlji, dok regionalnu slavu dostižu albumom "Banzai! Banzai! Banzai!" godinu dana kasnije. Kažu da se najbolje izražavaju na pozornici, što su i potvrdili na jesenskom izdanju Indirekta u Beogradu. Toliko su očarali, da smo ih trebali ponoviti.

I doma je zemlja plodna... Vraćamo se u našu metropolu iz koje donosimo dva solo projekta dvoje vrlo talentiranih umjetnika.

Neon lies najnoviji je uradak Gorana Lautara, osnivača bendova Modern Delusion, The Babies, Welcomin' Committee i drugih, kojeg karakterizira darkwave i minimal synth. Nakon dvije europske turneje prošle godine, Neon Lies je na magnetofonu snimio 11 novih traka analogne minimalističke i mračne elektronike. Trenutno promovira svoj drugi album na kazetnom i digitalnom izdanju pod naslovom ''II'', a pod neonskim svjetlom reflektora moći ćete provjeriti laže li njegova glazba.

"Day After Day" i "When Everything Goes Down" - dva singla bila su dovoljna da SUN U zapazi kritika te ju svrsta u sam vrh novorastuće hrvatske plesne scene. SUN U je Sanja Šiljković, multiinstrumentalistica i pjevačica, bivša članica bendova Headswitch, Shoxx i Lollobrigida, a u ovaj je svoj samostalni projekt uklopila svu silu skandinavskih utjecaja. Da biste čuli kako to zvuči ne morate potezati do dalekog Islanda, dovoljno je doći ovo ljeto u Istru, od 7. do 10. lipnja 2018.

Osim međunarodnih suradnji, ove godine Indirekt festival predstavlja i Split Spot Festival koji će svoje premijerno izdanje održati u Umagu. Njima se pridružuju i KLFM-ov Radio na cesti koji će svojim programom oživjeti staru jezgru grada u popodnevnim satima.

Promo

Tražiš još razloga da ljetnu sezonu započneš u Umagu? Prišapnut ćemo ti onda da će se u šumi kampa Borozija smjestiti pravo malo leglo kreativnosti riječkog projekta ArtBazaar s kojim se nastavlja uspješna prošlogodišnja suradnja. Ako ti i to nije dosta, ostala šaputanja stižu uskoro!

glazbeni festival

Umag

indie

Indirekt festival

newsletter

Prijavite se na Newsletter