Intervju: Juan De Marcos

'Na Kubi se puno stvari mijenja, društvo je u napretku, ali nisam siguran je li to potpuno pozitivno'


Ines Madunić
07.03.2019.15:50
'Na Kubi se puno stvari mijenja, društvo je u napretku, ali nisam siguran je li to potpuno pozitivno'
Eric Politzer

sažeto

S legendom kubanske glazbe pričali smo prije velikog zagrebačkog koncerta Afro Cuban All Stars u petak, 8. ožujka


Ines Madunić
07.03.2019.15:50

Afro Cuban All Stars je bend koji je vrijedan divljenja iz nekoliko razloga. Jedan od njih je svakako njihova promocija kubanske glazbe diljem svijeta, što kako kažu i jest njihova osnovna dužnost. Grupu Afro-Cuban All Stars okupio je glazbeni redatelj Juan de Marcos González, čija je ideja bila osnovati bend za svoje heroje - pjevače "zlatnog doba" kubanske glazbe.

Bend čine četiri generacije najboljih kubanskih glazbenika. Glavni vokali ove grupe koji stižu u zagrebačku Tvornicu kulture u petak 8. ožujka su Emilio Suarez i Juan de Marcos, a prate ih najperspektivnija imena kubanske glazbe. Upravo s Juanom de Marcosom popričali smo uoči njihovog nastupa.

"Nekoliko stvari karakterizira kubansku glazbu. Prva od njih je naglasak glazbe, a radi se o naglasku i ritmu koji ne slušate svakodnevno. Kuba je i zemlja koja je kreirala glazbu koju danas znamo kao latin jazz. Jako puno se toga dogodilo na Kubi, između ostalog i nešto što zovemo salsa", kaže Juan de Marcos o kubanskoj glazbi, a nastavio je i o trenutačnoj situaciji na Kubi, ali i u svijetu.

Eric Politzer

"Sve se mijenja u svijetu trenutačno. Ljudi ne pričaju više toliko međusobno, politika se mijenja i ekonomija isto. Jednaka je situacija i na Kubi. Društvo je u napretku, ali nisam siguran radi li se o pozitivnom ili negativnom napretku. Teško je reći što će se dogoditi, ali mislim da ćemo uspjeti očuvati svoju kulturu. Kuba nije Hrvatska da ima tisućljetnu povijest, mi smo mala država s kratkom povijesti, ali svejedno nam je u prošlosti bilo teško. Mislim da smo iz toga izvukli neke dobre lekcije", zaključio je glazbenik.

Juan de Marcos Gonzalez istaknuo je kako smatra da je njegova dužnost promovirati kubansku glazbu u svijetu, a s obzirom na količinu koncerata koju je održao u posljednjih nekoliko godina, u tome i uspijeva. Na turneji je posljednjih nekoliko tjedana skupa sa svojim bendom, a u petak ih slušamo i u zagrebačkoj Tvornici na velikom koncertu. Kaže kako će svirati stare i nove pjesme, a nada se da će publika prepoznati njihovu glazbu i toliku strast koju imaju prema svojoj glazbi.

glazba

Scena intervju

Kuba

Afro Cuban All Stars

Juan de Marcos Gonzalez

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter