Ivo Robić - naš najuspješniji pjevač

Mr. Morgen pogurao je Beatlese, Sinatri (pro)dao melodiju za hit, a nakon njegove smrti počela je ružna borba za njegovo nasljedstvo


Ines Madunić
09.03.2019.12:00
Mr. Morgen pogurao je Beatlese, Sinatri (pro)dao melodiju za hit, a nakon njegove smrti počela je ružna borba za njegovo nasljedstvo
Arhiva Cropix

sažeto

Nitko još nije prodao više ploča od Ive Robića, koji je preminuo prije 19 godina


Ines Madunić
09.03.2019.12:00

Ivo Robić do danas je najuspješniji komercijalni glazbenik u Hrvatskoj i nitko nije premašio prodaju od milijun primjeraka ploče "Morgen".

Ivo je rođen u Garešnici, a već od djetinjstva pjevao je i svirao violinu. Kasnije je svirao klavir, saksofon, klarinet, flautu i kontrabas. Srednju školu završio je u Bjelovaru, gdje se obitelj preselila, a nakon toga odlazi u Zagreb na studij prava. Brzo je počeo pjevati u baru Grill Room na Trgu bana Jelačića. Nakon audicije počeo je uživo pjevati na televiziji, a kad su ga unovačili za vrijeme ustaške vladavine uspio je ući u Prosvjetnu bojnu pa nije morao u rat.

Nakon rata karijera mu nije išla. Pokušao je pjevati u Opatiji, ali nije imao puno uspjeha. S Martom Goleš vjenčao se 1946. godine i zajedno su ostali do njegove smrti 2000. godine. Ona mu je pomagala u karijeri na sve načine, bila je menadžerica i asistentica te uvijek putovala s njim.

Prvi veći uspjeh bio je angažman u hotelu Talasoterapija u Crikvenici, nakon čega ga 1950. angažira opatijski hotel Kvarner. Tamo je, gotovo bez prekida, nastupao sve do kraja osamdesetih.

Arhiva Cropix

Kako je pjevao pred gostima iz cijele Europe, zapazio ga je vlasnik jednog kluba iz Njemačke koji mu je ponudio angažman. Robić je tamo ostao sedam mjeseci. Sezonu je ponovno radi u Opatiji, a te godine primijetili su ga predstavnici čehoslovačke izdavačke industrije. Za praški Supraphon snimio je 55 singlica, a velika prilika bila je i kad je na Sajmu knjiga u Leipzigu nastupio s beogradskom pjevačicom Lolom Novaković.

Hamburška izdavačka kuća Polydor ponudila mu je 1958. godine ugovor. Prvi singl bio je "Morgen", kojim je ostvario neviđen uspjeh za izvođače s naših prostora. Naime, osim zlatne ploče, ta je pjesma dospjela na britansku i američku top 40 listu, a bila je to prva pjesma na njemačkom jeziku koja je došla na američku top listu.

To mu je otvorilo vrata američkog tržišta pa je nastupao u tada jako popularnom The Ed Sullivan Showu, u kojem su se publici predstavili Elvis Presley i The Beatles. Pojavio se i u Dick Clark Showu te Perry Como Showu, imao je i nekoliko koncerata, no tržište je ipak bilo preveliko. "Morgen" je došla do broja 13 na Billboardovoj ljestvici, a kasnije se vraćao kako bi pjevao za iseljeništvo, a tako je nastupao i u Australiji.

No, nikad nije zapostavio ni karijeru u domovini pa je stalno objavljivao singlice i albume. Neke od njegovih najpoznatijih pjesama su "Samo jednom se ljubi", "Srce laku noć", "Čežnja", "Ta tvoja ruka mala", "Mala djevojčica", "Ti nikad zaboravit nećeš", "Opatijska serenada", "Golubovi", "Zbog čega te volim"... Vrhunac karijere bio mu je u šezdesetima, ali nastavlja nastupati po festivalima i kasnije.

Robić je često surađivao s njemačkim skladateljem Bertom Kämpfertom, s kojim je snimio i "Morgen".

Navodno je, kad je Kämpfert radio na povratničkom albumu Tonyja Sheridana, a Robić ga je nagovorio da kao prateći bend angažira tada anonimnu četvorku iz Liverpoola. The Beatles su se tad počeli probijati.

S Kämpfertom je snimio pjesmu "Fremde in der Nach", koja je kasnije proslavila Franka Sinatru, koji je snimio "Strangers In The Night" na tu melodiju. Glazbu je napisao sam Robić, i to za pjesmu "Ta ljetna noć". Poslao ju je na Splitski festival, no žiri ju je odbio.

Kämpfert je napisao tekst za "Fremde in der Nacht", a zatim i prodao Sinatri. Kasnije je Robić snimio i "Stranci u noći".

Sinatra je tom pjesmom postigao prvi veliki globalni uspjeh.

Marta i on nisu imali djece, a živjeli su na relaciji Zagreb-Ičići, gdje su šezdesetih sagradili kuću.

Ivo Robić preminuo je 9. ožujka 2000. godine od srčanog udara, a godinama je trajala borba oko njegove ostavštine. Za devizne račune, naknadu od autorskih prava i nekretnine borili su se njegova supruga Marta, koja je preminula 2007., Robićeva braća, obitelj njegove supruge...

Problem je bio što je Ivo sastavio oporuku samo tri dana prije smrti. Naime, on je krajem siječnja u Zagrebu operirao žuč, a sredinom veljače je zbog komplikacija primljen u riječku bolnicu.

Bio je svjestan svojih tegoba i sastavio je oporuku prema kojoj je svojoj udovici ostavio oko 140.000 tadašnjih njemačkih maraka na kunskim i deviznim štednim knjižicama te je ona dobila pravo upravljanja autorskim pravima. Njihovu kuću u Ičićima darovao je Riječkoj nadbiskupiji, koja je zauzvrat trebala Marti isplaćivati rentu od 5000 mjesečno.

No, stan u Zagrebu, Mercedes i još neki računi nisu bili raspoređeni pa su njegova braća počela osporavati pravo njegove udovice da naslijedi polovicu svega. Iz tog su razloga, navodno, i iz Riječke nadbiskupije prestali plaćati rentu za kuću u Ičićima koju su cijelu pretvorili u crkvu, iako je dogovor bio da sagrade kapelicu u dvorištu.

Marta je preminula usred borbe za nasljedstvo, a kako je bila kućanica, u jednom trenutku nije imala nikakvih sredstava za život. Ona je preminula 2007. godine, a borba za nasljedstvo se nastavila.

glazba

glazbenik

šezdesete

Ivo Robić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter