Podijeljene reakcije

Može li karijera Liama Neesona preživjeti njegovo priznanje da je htio ubiti čovjeka samo zbog boje njegove kože?


Ines Madunić
06.02.2019.21:00
Može li karijera Liama Neesona preživjeti njegovo priznanje da je htio ubiti čovjeka samo zbog boje njegove kože?
Getty Images

sažeto

Britanski glumac vjerojatno je napravio profesionalni suicid odgovarajući na nevino pitanje: Kako ste se pripremali za ulogu?


Ines Madunić
06.02.2019.21:00

U intervjuu za britanski Independent u kojem promovira svoj novi film "Cold Pursuit" Liam Neeson ispričao je anegdotu staru 40 godina koja bi mogla biti kraj njegove karijere.

Britanski glumac odgovarao je na najblaže moguće pitanje: "Kako ste se pripremali za ulogu?" S obzirom na to da se radi o osvetničkom trileru u kojem je on ponovno akcijski junak, i novinar i javnost očekivali su detaljan plan vježbanja u teretani, no dobili smo nešto sasvim drugačije.

"Prijateljica mi je prije 40 godina povjerila da je silovana. Moja prva reakcija bilo je pitanje zna li tko je taj muškarac. Kad je rekla da ne zna, pitao sam koje je boje kože. Rekla je da je crnac. Tjedan dana nakon toga hodao sam po gradu s palicom, po određenim četvrtima i nadao sam se da će me neki crnac napasti tako da ga mogu ubiti. Nakon tjedan dana pitao sam se: 'Koji vrag radiš?' Bilo je grozno, sad kad se sjetim da sam to radio... Užasno. Ali, naučio sam lekciju", rekao je Neeson.

Nepromišljeno, preiskreno i šokantno, ova izjava potaknula je nevjericu i osudu cijele javnosti.

Neeson se nije ispričao, nego je rekao kako nije rasist, kako je već i tad, prije 40 godina, shvatio da je u krivu te da je tom izjavom htio potaknuti razgovor o rasizmu. Uspio je samo potaknuti razgovor o svom rasizmu. Tri promocije njegova filma otkazane su, a diljem svijeta najugledniji mediji pišu o tome kako se dalje postaviti prema hvaljenom, nagrađivanom i omiljenom glumcu.

Neki misle kako mu je karijera uništena - nitko više ne želi imati veze s njim, film će vrlo vjerojatno potpuno potonuti u kinima, a pitanje hoće li se on i kako izvući iz svega.

No, neki kolumnisti vjeruju kako Neeson ne zaslužuje takav tretman.

"Ne vjerujem da je Liam Neeson rasist. No, kad biste htjeli, mogli biste imati slučaj protiv njega. Mogli biste ga prokleti zauvijek jer je svakako počinio užasan grijeh po holivudskih standardima. Možda i ultimativni grijeh. Kad su mu postavili pitanje rekao je istinu. Ali, kad sad gledamo unatrag, što vidimo? Da je u ključnom trenutku mladi Neeson shvatio da griješi i da je neodgovoran. Bilo ga je sram i bio je užasnut time kako se osjeća", napisala je Jan Moir za Daily Mail.

Brendan O'Neill iz Spectatora kaže kako su glumčeve izjave i osjećaji "rasistički i pogrešni", no razlika je u tome što je on toga svjestan.

"Nije to priznao kako bi promovirao kolektivnu osudu crnaca ili rasističke osvete, nego upravo suprotno: kako bi naglasio da je to užasno", napisao je.

Jasno je a su njegove namjere bile iskrene pa neki misle da će njegova karijera preživjeti ovaj udarac.

"Nije morao to reći. Nitko ne bi znao za to da nije dobrovoljno podijelio tu informaciju i njegova bi egzistencija trenutno bila puno ugodnija. On je očito osoba koja je dobro analizirala svoju savjest. Otkrio je i da je razgovarao sa svećenikom nakon cijele situacije. Možda je razgovor s novinarima prelazak granice ispovijedi. Možda je Neeson zaključio da će njegova reputacija preživjeti ovo? U terminima industrije, nema sumnje da hoće. Njegovi fanovi teško će se okrenuti protiv njega sada, a industrija sigurno neće", piše Steve Rose za The Guardian.

Neeson će se nesumnjivo pritajiti idućih nekoliko mjeseci, no nakon karijere duge više od 30 godina i goleme vojske obožavatelja te akcijskih trilera koji zarađuju milijune, teško da će doći u nemilost.

rasizam

Liam Neeson

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter