Dunja iz 'Smogovaca'

Morali su je nagovarati da zamijeni kolegicu koja je šokirala odlukom da napušta glumu zauvijek! Ubrzo je postala jedna od najvećih zvijezda osamdesetih


100posto
06.09.2019.18:55
Morali su je nagovarati da zamijeni kolegicu koja je šokirala odlukom da napušta glumu zauvijek! Ubrzo je postala jedna od najvećih zvijezda osamdesetih
Screenshot: Youtube

sažeto

Trebalo je je nagovarati da prihvati ulogu u 'Smogovcima', no srećom ju je prihvatila jer je Dunji dala 'ono nešto' po čemu je pamtitmo i danas


100posto
06.09.2019.18:55

Utjelovila je Dunju u najboljom domaćoj seriji za djecu i odrasle, a kasnije je ostvarila veliku karijeru. Glumica Višnja Babić tijekom snimanja serije nije ni slutila da će autor 'Smogovaca' postati njezin životni suputnik. Zajedno su već dugi niz godina, a tijekom braka dobili su i sina. Upravo na svog jedinca Višnja je najslabija, barem nam je tako ona otkrila u velikom intervjuu za 100posto. Rođena prije 58 godina u Zagrebu, Višnja se vrlo rano usmjerila na umjetnost. Pohađala je tijekom osnovnoškolskog obrazovanja i glazbenu školu te Školu za ritmiku i ples.

Nakon srednje škole upisala je otprve Akademiju dramske umjetnosti te je 1985. godine i diplomirala. Odmalena je bila ambiciozna, u obitelji oca - uglednog profesora i jezikoslovca te majke ekonomistice - Višnja se od djetinjstva znala dokazati. Postignuća su se nastavila do danas. U karijernom smislu pojavila se u nizu domaćih serija i filmova, no neminovno je vezana uz kazalište Trešnja u kojem je posljednjih godina ravnateljica.

Foto: Neja Markičević/CROPIX

'Nagovarali su me i nagovarali, nezahvalno je kada se u istoj ulozi promijeni glumac'

Kultni 'Smogovci' predstavili su se široj publici, svi su bili zaluđeni Dunjom i Mazalom, a Višnja je ulogu dobila nakon što je Anamarija Petričević napustila glumu. 'E, da, vječni Smogovci... Uletjela sam umjesto Anamarije Petričević, koja je tada napustila glumu. Nije mi to bilo drago, trebala sam glumiti potpuno drugi lik, ali su me nagovarali i nagovarali... Nezahvalno je kad se u istoj ulozi promijeni glumac. Očito je, međutim, da sam to dobro napravila jer me svi pamte kao Dunju. Snimanja su bila i jako naporna i jako zabavna. Bili smo dobra ekipa, slagali smo se, voljeli smo to što radimo i povezali smo se više nego ekipe drugih serija baš zato što je ova postala legendarna, koju svi gledaju s ljubavlju po deseti put. Iskreno, priznajem da ju i ja volim gledati. Ne samo zato što je zabavna i što ima glumačkih bisera, nego je postala dokument vremena kakvoga više nema. Ono što me svaki put iznenadi jest to koliko glumaca je kroz tu seriju prošlo, ali i poznatih ljudi iz drugih sfera, a nažalost mnogih više nema među nama.... Čast mi je što sam bila dio 'Smogovaca'. Činjenica da ih i danas svi gledaju, i moja generacija i posve nova, današnja djeca, dokaz je da kvaliteta i danas dobro prolazi', ispričala nam je svojedobno o seriji Babić.

Nakon razvoda, pronašla je ljubavnu sreću i u njoj živi i danas

Privatno, Babić je danas sretna supruga i majka. Prije negoli se skrasila uz Hrvoja Hitreca, Babić je bila udana za glumca Željka Königsknechta, no razveli su se. Sreću je pronašla uz našeg velikog autora, a shvatila je da je to - to kada joj je počeo nedostajati kada ga dugo ne vidi. Duhovit je i, kaže, nema toliko grozne stvari koja se može dogoditi, a da on na to ne gleda i na duhovit način.

Foto: Neja Markičević/CROPIX

'Osvojio me kad je sišao da mi očisti snijeg s auta, ali budući da je počeo čistiti od krova, očistio je susjedov, promrsio nešto kroz sleđene zube i prebacio se na moj. Šalim se. Poznavali smo se mi nešto i ranije, ali nisam razmišljala o njemu tako. On je bio taj stariji pisac čije sam knjige i rečenice voljela, a koji mi privatno nije uopće sličio na duhovitu i toplu osobu. Dok ga nisam malo bolje upoznala. Nije to bilo lako, zatvoren je kao školjka, ali malo-pomalo.... Sve dok nisam shvatila da mi nedostaje kad ga dugo ne vidim. A ono što me zadržalo je činjenica da se ništa tako grozno ne može dogoditi, a da on to ne gleda i na duhovit način. S njim imam život kakav sam htjela i nema tu neke velike mudrosti – nekako smo se našli', ispričala je Babić za 100posto svojedobno.

Uz Hrvoja se na kraju skrasila iz voljenog joj Zagreba u okolicu Samobora. 'Tražili smo novi prostor za život, jer nisam htjela da mi se dijete rodi u stanu u zgradi. Odrasla sam u Babonićevoj ulici u centru grada, i vrtovi, igranje na ulici i tišina bili su život kakav sam htjela i svome djetetu (jer takva je nekad bila moja ulica). Onda nam je poznanik rekao da mu rođak prodaje započetu kuću kraj Samobora. Iz čiste zezancije otišli smo ju pogledati, jer nisam mogla zamisliti da nas dvoje, rođeni Zagrepčani, odemo negdje drugdje. Ali taj mir tamo... i ptice i leptiri i mirisi i zrak... Trebalo mi je neko vrijeme da se odlučim, ali tko ne riskira... A i cijenu smo, uz kredite naravno, mogli podnijeti, u Zagrebu ne bismo imali takvu kuću. Prodala sam stan, proširili smo kuću, i evo, toliko godina kasnije još nije baš sve gotovo, jer kuća je rupa bez dna, ali nam je lijepo', dodala je Babić.

Foto: Neja Markičević/CROPIX

Smogovci

Višnja Babić

Hrvoje Hitrec

newsletter

Prijavite se na Newsletter