Intervju: Nadia Cvitanović

'Molila sam redatelja da mi dopusti da radim bilo što na 'Osmom povjereniku', a on mi je dao glavnu ulogu'


Ines Madunić
27.12.2017.19:00
'Molila sam redatelja da mi dopusti da radim bilo što na 'Osmom povjereniku', a on mi je dao glavnu ulogu'
Božidar Vukičević/Cropix

sažeto

U dugoiščekivanom filmu Ivana Salaja prema romanu Renata Baretića glumi i mlada nada hrvatskog glumišta


Ines Madunić
27.12.2017.19:00

Splićanka Nadia Cvitanović na samom je početku karijere, a uskoro ćemo je gledati u jednom od najiščekivanijih domaćih filmova. 'Osmi povjerenik' u kina dolazi 11. siječnja, a film redatelja Ivana Salaja prepun je poznatih i velikih glumačkih imena. Uz bok Frani Maškoviću, Filipu Šovagoviću, Borku Periću, Ivi Gregureviću i Goranu Navojcu glumi i Nadia, koja je netom prije snimanja diplomirala na glumačkoj akademiji u Sarajevu.

"Prije ovog glumila sam u filmu 'Smrt u Sarajevu' Danisa Tanovića, ali to je bila mala uloga", kaže Nadia, koja ulogu nije dobila na audiciji.

"Kad sam čula da će se snimati 'Osmi povjerenik', javila sam se mailom redatelju Salaju i ponudila se da radim bilo što na filmu. Poslala sam svoj CV i čekala. Nisam uopće mislila da će mi odgovoriti", kaže mlada glumica. Salaj je izjavio kako za Splićanku nikada prije nije čuo, ali po fotografijama mu se činila kao izvrstan izbor za ulogu Julije, ukrajinske prostitutke koja živi na izoliranom otoku Trećiću.

"Glumim Ukrajinku Juliju, koja se skriva na Trećiću s Bosancem Selimom. Selim se bavio mutnim poslovima u Italiji, gdje ju je upoznao, a ona je zapravo bivša prostitutka koja je postala tipična žrtva trgovaca ženama. Stigla je iz Ukrajine misleći kako će čuvati djecu, a onda su joj uzeli putovnicu, nadrogirali je i natjerali na prostituciju. Sa Selimom se skriva na Trećiću, nitko ne zna da je tu i iz nemoći razvija odnos s dvojicom muškaraca, kako bi osigurala izlaz iz situacije u kojoj se našla... Julija je inače u Baretićevoj knjizi Bosanka Zehra, ali je redatelj malo htio osuvremeniti njezin lik. Eto, sad sam vam već i previše otkrila", rekla je prije o svojoj ulozi. 

"Odlučio sam da ću je pozvati na audiciju, a kad smo imali pregledavanje lokacija snimanja na Braču, pozvali smo je da dođe s nama. Slučajno je tad bila u Splitu i došla je, a tamo sam shvatio da je savršena za ulogu pa audicije nije ni bilo. Odmah sam joj ponudio ulogu", rekao je Salaj.

Božidar Vukičević/Cropix

Cvitanović kaže da je imala veliku tremu prije početka snimanja. Što zbog važne uloge u velikom filmu, što zbog iskusnih kolega uz koje je trebala raditi.

"Sve mi je bilo novo. Diplomirala sam u Sarajevu i nikoga nisam znala, nisam imala prilike ni s kim od njih raditi. Ali, čim sam došla na set trema je nestala jer svi ti iskusni kolege prema meni se nisu ponašali kao da sam nova. Tretirali su me kao ravnopravnu članicu ekipe. To mi je puno olakšalo posao i pomoglo", kaže mlada glumica. Za potrebe uloge učila je i ukrajinski jezik - i morala je učiti jako brzo.

John Pavlish

"Javila sam se jednoj djevojci koja je diplomirala ukrajinski jezik u Zagrebu i radila s njom par tjedana, ali nismo baš imali vremena. Kombinirala sam kako sam god znala", rekla nam je Nadia. Film se snimao uglavnom na Braču i Hvaru, a iako joj je snimanje bilo predivno iskustvo, kaže da ne bi mogla živjeti na otoku tako daleko od svakodnevice.

"Moja baka je bila iz Vela Luke pa često idem tamo. Lijepo je otići i odmoriti se malo od svega, ali ne bih mogla baš živjeti tako", kaže Nadia. Osim što je tragikomedija, 'Osmi povjerenik' vrlo je politički i društveno aktualan film. Ekipa nije puno odstupala od radnje knjige Renata Baretića, koja je objavljena prije 14 godina - no, malo se što promijenilo, slažu se svi.

John Pavlish

Nadia se veseli kino distribuciji ovog budućeg domaćeg hita, a uskoro, najavljuje, gledat ćemo je i u nekim novim filmovima i projektima.

A za premijeru 'Osmog povjerenika' malda glumica i ostatak ekipe vratit će se na Brač, gdje će film prvi put biti prikazan 7. siječnja. Zagrebačka premijera je 9. siječnja, dok ćemo ga u kinima gledati od 11. siječnja.

glumica

intervju

Osmi povjerenik

Nadia Cvitanović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter