Samo jako za početak nove sezone

'Moji nastupi imaju mali element opasnosti', opskurna synthpop senzacija Soft Riot nastupa u Jabuci


Valerija Bebek
13.09.2018.16:00
'Moji nastupi imaju mali element opasnosti', opskurna synthpop senzacija Soft Riot nastupa u Jabuci
Marija Buljeta

sažeto

U subotu 15. rujna iz Glasgowa u Zagreb dolazi eksperimentalni glazbenik


Valerija Bebek
13.09.2018.16:00

Jesenska sezona u Jabuci počinje ovog vikenda. Prvo s povratkom 'petka', a zatim i s internacionalnim koncertom u subotu. Opskurna synthpop atrakcija Soft Riot, iza kojeg stoji Kanađanin s UK adresom, prvi put nastupa u Hrvatskoj i to u GK Jabuka nakon čega se nastavlja slušaonica Music For The Masses DJ-a Davora Ve.

Tim povodom razgovarali smo s Jackom Duckworthom o njegovom solo projektu Soft Riot koji je postao značajan dio otočke synth glazbene scene. "Moji nastupi imaju i malen element opasnosti, uglavnom jer baratam s tri - četiri sintesajzera i istovremeno pjevam, tako da kad počnem svirku moram ući u zonu da bi sve teklo glatko. Ali volim to i pretpostavljam da će se svidjeti svima u Zagrebu koji vole eksperimentalnu glazbi i opskuran synthpop", kazao je Jack. Dodao je da mu je i velika čast što otvara jesensku sezonu najstarijeg kluba u gradu.

Iako se sada na sceni pojavljuje samo s četiri 'kljave', kaže, počeo je kao i mnogi drugi, svirajući gitaru i bas gitaru u ranim punk i post-punk bendovima devedesetih. S vremenom je počeo sve više i više koristiti sintesajzere. "U London sam se iz Vancouvera preselio 2007. tada sam tražio nov izazov, a oduvijek sam imao romantiziran pogled na život u Ujedinjenom Kraljevstvu. Mnogo moje rodbine je od tamo tako da mi se ta avantura činila vrlo prirodnom. Vancouver, kao i zapadna Kanada, odlična su mjesta za život, ali tada mi je bilo teško kao glazbeniku doprijeti do široke publike. Kanada je ogromna, a mnogi gradovi su jako udaljeni", objasnio je glazbenik. U to su se vrijeme promijenili i granični zakoni s SAD-om. Europa je manja, a na malom prostoru ima mnogo različitih kultura, gradova i odlične underground scene.

No, ni Europa, odnosno London, nisu više što su nekad bili, svjedoči Jack. On se iz glavnog grada preselio u Škotsku, točnije Glasgow. "Dobar period u Londonu bio je kada sam živio tamo (2009. - 2013.), bilo je mnogo dobrih klubova i svirki uživo, koje je bilo lakše dobiti. To sada polako postaje sve teže, London je jako skup grad za život, tako je kod mnogo ljudi koje poznam. Mnogo sam putovao zemljom, zbog glazbe, a i zbog užitka, te je za mene Glasgow definitivno najbolji grad u UK-u za svirke. Postoji dobra ravnoteža zanimljivih nastupa, lakoće organiziranja svirki i raznolikosti klubova", objasnio je glazbenik. Uz to Glasgow je grad koji je vrlo dostupan financijski.

Za svoju glazbu kaže da ju je pomalo teško opisati, pogotovo jer mu se zvuk mijenjao s novim izdanjima u posljednjih šest godina. "Kad me netko pita samo kažem eksperimentalni synthpop, ali tu ima svega: new wave, post-punk, synth, ambient, italo, prog i sve između", opisao je Jack. U Zagrebu još nije bio i nema nikakvih očekivanja od grada i publike. "Sretan sam što ću svirati uz svog prijatelja Iv/An-a (Ivana Antunovića) i iskusiti Zagreb", zaključio je.

Nastupi SOFT RIOT & Iv/An počinju u subotu 15. rujna u 22 sata, upad je 30 kuna, nakon toga slijedi slušaonica Music For The Masses.

U petak 14. rujna povratak Jabuke petkom, nakon zaslužene ljetne pauze i program Prkosna čagica i njihovo legendarno Drapanje hulahopki uz zvukove gitare.

koncert

Jabuka

Soft Riot

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter