Ona je iduća velika filmska zvijezda

Mlada Poljakinja je do 22. već radila s kultnim redateljem, tv kuće se otimaju za nju, o Hollywoodu još ne razmišlja, a Hrvatsku obožava


Ines Madunić
01.11.2019.16:00
Mlada Poljakinja je do 22. već radila s kultnim redateljem, tv kuće se otimaju za nju, o Hollywoodu još ne razmišlja, a Hrvatsku obožava
Profimedia

sažeto

Zofia Wichlacz jedna je od najboljih europskih glumica s kojom smo pričali ususret premijeri BBC-eve serije 'Svijet u plamenu'


Ines Madunić
01.11.2019.16:00

S 24 godine Zofia Wichlacz jedna je od najboljih i najperspektivnijih europskih glumica, ali i jedna od najtraženijih. Karijeru je započela službeno sa 17, ali zapravo je odrasla na filmskom setu.

Rođena je u umjetničkoj obitelji; otac Zbigniew Wichlacz je filmski snimatelj, a majka Anna Seitz arhitektica, scenografkinja i dizajnerica interijera. Već s 12, 13 godina željela se okušati u glumi.

"Moj prvi posao bila je jedna kazališna predstava koja se snimala za televiziju. Imala sam 17 godina i stvarno sam uživala u tome, tako je sve počelo", rekla nam je Zofia. S njom smo pričali na predstavljanju nove serije "Svijet u plamenu", snimljenoj u BBC-evoj produkciji, a čiju ćemo prvu epizodu gledati 10. studenog na kanalu Epic Drama u 21 sat.

Promo

"Svijet u plamenu" priča je o svakodnevnom životu nekoliko različitih ljudi iz više zemalja u trenutku kada počinje Drugi svjetski rat. Zofia glumi Kasiju Tomaszeski, konobaricu iz Varšave kojoj rat razdvoji obitelj, a nju natjera na brzo odrastanje. 

Zofia je i sama rođena u Varšavi, poljskoj metropoli koja je u Drugom svjetskom ratu pretrpjela gotovo potpuno uništenje.

"Pročitala sam scenarij kad sam išla na audiciju i odmah pomislila kako bih voljela ispričati njezinu nevjerojatnu priču. Rat se toliko puta u filmovima i serijama ispričao kroz mušku perspektivu i mislim da je važno da imamo i tu drugu stranu priče. Uzbuđena sam što sam dobila tu priliku. Kad sam se pripremala za ulogu, pričala sam s bakom, koja je u trenutku kad je počeo rat imala pet godina. Ona je inače rođena u selu u današnjoj Ukrajini pa nema priče iz same Varšave, ali bilo je fascinantno čuti čega se sve sjeća, iako je bila tek djevojčica", rekla nam je Zofia.

U seriji glumi uz britanske glumce Juliju Brown i Jonaha Hauera Kinga te slavne kolege Seana Beana i Helen Hunt. Snimanje sedam epizoda trajalo je tri mjeseca i to u Pragu, a glumica kaže kako je iskustvo bilo oslobađajuće. 

Promo

"Bila je to velika avantura i jako vrijedno iskustvo za mene. Radila sam s izvrsnim glumcima i redateljima i imala sam dosta vremena da razvijem svoj lik, da se poigram s njime. Produkcija je velika i atmosfera je bila jako ugodna. Puno znači kad kao glumac imaš toliko komfora. Sama činjenica da sam tri mjeseca živjela i radila u drugom gradu, drugoj državi, meni je bila nevjerojatna. Nisam morala misliti na svakodnevni život, obitelj ni prijatelje, bila sam fokusirana samo na posao i to je zaista bilo oslobađajuće za mene kao glumicu.

I sad kad sam konačno vidjela seriju nakon godine dana osjećam samo sreću i zahvalnost jer sam bila dio tog projekta", kaže Zofia. Druga sezona već se priprema, a Zofiju iza sebe ima i nekoliko uloga u drugim raskošnim europskim produkcijama koje ćemo tek gledati, kao što je poljska serija "Karolina Lis" za Netflix te "Romanovi" za Amazon.

Promo

"Uglavnom sam fokusirana na filmove i televiziju, iako volim kazalište i voljela bih ga raditi više pa se veselim svakoj novoj predstavi", kaže Zofia.

Prvu veću ulogu imala je u filmu "Varšava 44" Jana Komase, koju je dobila na audiciji i za koju je odmah dobila dvije najprestižnije poljske filmske nagrade. Primijetio ju je zatim kultni poljski redatelj Andrzej Wajda i angažirao za film "Afterimage". Ispostavilo se da je to bio posljednji film velikog redatelja, koji je tad imao 89 godina.

"Bilo je nevjerojatno iskustvo raditi s njim jer sam odrasla na njegovim filmovima. Bio je pun energije, potpuno prizemljen, jako duhovit i puno sam naučila", rekla nam je Zofia. Između ostalog, dotad se, kaže, nije mogla gledati na ekranu, no Wajda joj je pomogao da prijeđe preko toga i, kako je rekla, ne bude tako osjetljiva.

Nakon uloge u filmu "Amok" Kasije Adamik 2017. godine dobila je nagradu "Shooting Star" na filmskom festivalu u Berlinu, inače najprestižniju nagradu za mlade glumce u Europi koju su dosad dobili i naše Zrinka Cvitešić, Tihana Lazović i Marija Škaričić te danas svjetski poznati Rachel Weisz, Gustaf i Bill Skarsgård, Alicia Vikander, Maisie Williams i drugi.

O preseljenju u London ili Hollywood zasad ne razmišlja.

"Danas industrija funkcionira tako da ne moraš biti na licu mjesta, nego na audiciju pošalješ svoju snimku pa ako te izaberu ideš na daljnja testiranja. Ne odbijam ideju preseljenja, naravno, ako mi agent savjetuje da bi to bilo dobro za moju karijeru spremna sam na to, ali mislim da zasad nema potrebe", kaže Zofia, dodajući da dobiva puno ponuda za međunarodne projekte.

"Ima puno serija i filmova koje se rade u koprodukcijama pa se često traže glumci iz više različitih zemalja. I poljska filmska industrija trenutno je u jako dobrom stanju, kao da je ponovno došlo to 'zlatno doba'. Ima stvarno mnogo prilika i za nas mlade glumce. Jako me veseli to što je poljski film sve vidljiviji na europskoj i svjetskoj sceni pa tako redovito imamo jake produkcije na Veneciji, u Berlinu... Sretna sam što imam priliku raditi u ovom periodu", kaže Zofia.

Iako većinu vremena ipak glumi na poljskom, u "Svijetu u plamenu" engleski joj je bio samo dodatni izazov.

"Emocije su iste, bez obzira na kojem jeziku izgovarate riječi. Samo sam morala još paziti na izgovor i pravi naglasak", rekla je.

U filmskoj industriji ova se 24-godišnjakinja zasad snalazi kao riba u vodi, a kaže i kako vjeruje da su se u posljednjih godinu-dvije uvjeti za glumice poboljšali zbog pokreta #MeToo.

"U Poljskoj se o tome priča, iako nismo imali osobnih svjedočanstava koja su se objavila. Ipak je to manja scena, svi se poznajemo i nije se lako otvoriti. Ali, priča se o tome pa iako nije bilo nekog većeg pokreta ovdje kao što je bilo u Hollywoodu, osjete se promjene", kaže glumica, koja je, priznaje, pomalo zaljubljena i u Hrvatsku.

"Partnerica mog oca ima kuću u Puli i obožavam ljetovanja tamo, bilo smo nekoliko puta i to je stvarno nešto posebno. Posjetila sam i Dubrovnik koji me oduševio", kaže Zofia, u čiji se talent možete uvjeriti 10. studenog na kanalu Epic Drama u 21 sat, kad se prikazuje prva epizoda "Svijeta u plamenu".

Scena intervju

tv serija

Svijet u plamenu

Zofia Wichlacz

poljska glumica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter