Odvratni detalji zlostavljanja na estradi

Mlada hrvatska pjevačica jedina otvoreno o svemu progovorila: 'Sjedim sa svojim menadžerom, traži se od mene da odem u sobu s tom osobom, ja imam 19 godina...'


100posto
22.06.2019.16:45
Mlada hrvatska pjevačica jedina otvoreno o svemu progovorila: 'Sjedim sa svojim menadžerom, traži se od mene da odem u sobu s tom osobom, ja imam 19 godina...'
Foto: Paun Paunovic, Marko Miscevic, Neja Markicevic /CROPIX

sažeto

Nedavno je Mira Sorvino progovorila o silovanju na spoju, a među prvima je prokazala i holivudskog predatora Harveyja Weinsteina


100posto
22.06.2019.16:45

'Svi su znali i svi su šutjeli. Vidio sam u New Yorku puno toga. Kod nas na Balkanu je još puno gore. Većina mladih pjevačica, sve se bazira na to. Samo se nitko ne usudi pričati', rekao je svojedobno u televizijskoj emisiji Dalibora Petka fotograf Stefan Lupino. Stekao je svjetsko iskustvo koje ga je odvelo po cijelom svijetu, a nikad nije skrivao ni da je to iskustvo uključivalo nekad ružniju stranu njegovog posla.

Zlostavljanja u svijetu manekenstva i modelinga ima previše, govorio je Stefan, djevojke su izložene svemu i svačemu, nisu pretjerano zaštićene, a Balkan je, kao što je rekao, još gori. Oduvijek su oko estradnog i inog svijeta kružile svakojake glasine, no rijetko je kada itko istupao javno oko svega što okružuje taj svijet. Nije uvijek lijepo, a neke mlade pjevačice progovorile su o svemu tome otvoreno.

Šalinović otišla nakon zahtjeva da se skine

Naša uspješna manekenka Kristina Šalinović otkrila je da se iz svijeta manekenstva maknula onog trena kada je dobila ultimatum. Ili će se skinuti gola ili će dobiti posao. Stala je, rekla je svojevremeno, iza svog dostojanstva pa je rekla - ne! Napustila je svijet mode i vratila se kući. U Zagrebu je otvorila frizerski salon i odlučila živjeti tipom života koji joj očito karakterno više odgovara.

Matija Đanešić/Cropix

Ne treba zaboraviti da se oglasila tijekom afere oko Harveyja Weinsteina, i Tatjana Cameron Tajči. Bila je svojevremeno najveća glazbena zvijezda Hrvatske, a onda je sve napustila. Naglo, naprasito. Objašnjenje dijelom leži i u činjenici da je bila žrtva maltretiranja.

Tajči - 'Osjećala sam se nezaštićeno od moćnih i pohlepnih muškaraca'

'Kad sam bila najveća zvijezda u Hrvatskoj, napravili su lutku u moju čast. Bojala sam se te lutke jer sam mislila da drugim djevojkama može poslati poruku da trebaju šutjeti, smješkati se i dati drugima da upravljaju njihovim rukama i nogama te da će tako daleko dogurati. Ni novac, ni slava nisu mi mogli zatvoriti oči pred onim što se događalo u mojoj blizini. Sve me to kao tinejdžericu potpuno slomilo, osjećala sam se nezaštićeno od moćnih, pohlepnih muškaraca. Ostavila sam sve kako bih ozdravila i našla način kako zaustaviti manipuliranje temeljeno na strahu i zlouporabi moći', napisala je svojedobno na svom Instagramu pjevačica. Otišla je, i nikada se nije osvrnula.

CROPIX

Maja jedina direktna o tome što se sve traži od mladih djevojaka

Najoštrija je svakako bila pjevačica Maja Bajamić. 'Tu sam došla sama, sa svojim koferom i to je bilo - Bože pomozi. Vrlo je teško, puno nemorala, jako puno droge. Imala sam trenutaka kad je bilo ono, doslovno jedna pašeteta za cijeli dan, bilo je dana kad nisam imala za kruh - doslovno, ali uvijek sam bila dostojanstvena u tome i nikad nisam željela podleći ičem trećem, petom, desetom, da bi se moja uspješnost ostvarila odmah. Vrlo se ružne konstrukcije rečenica koriste u tom svijetu, na vrlo sirov način, i ono što je najgore - jako puno objektiviziranja jedne osobe u tijelu žene, što je mene osobno izluđivalo', ispričala je Bajamić svojedobno za Dnevnik.hr.

Nastavila je, rekavši da je bila oštra i sirova kad su joj nudili nemoralne ponude. 'Sjedim sa svojim menadžerom, traži se od mene da odem u sobu, studio s tom osobom, ja imam 19 godina i radim svoj posao pošteno, studiram. Dođem tamo puna poleta i života i sad je taj dio gdje ćemo mi nešto. Menadžer ostane sjediti i piti čaj, a ja idem gore u sobu. To su situacije u kojima bi mi život prošao.... Situacije u kojima sam bila izravna, u glavu: Žabo ružna, što ti misliš? Što ti sebi dopuštaš?. Imala sam takvih scenarija u životu...", otvorena je bila Maja Bajamić. Tražili su, kaže, i novac da bi sudjelovala u nekim festivalima. To je gadljivo', prisjetila se tada Bajamić. Nije pristala ni na što od toga, povukla se i na neko vrijeme posvetila studiju. Nije željela preko kreveta graditi karijeru.

Neja Markičević/CROPIX

Glumica: 'Svi se susretnemo s time'

'To je globalni problem. Na našim prostorima to je možda još i prisutnije. Bilo bi odlično kada bismo mi uspjeli pokrenuti istu razinu dijaloga o tom problemima. Možda jednog dana to i uspijemo, ako mi žene budemo odlučne u tom smjeru. Mislim da je to pitanje nekog mentaliteta kojem je već doista odzvonilo u 21. stoljeću. Divno mi je što vidim mlade žene koje sve više razgovaraju jedna s drugom i otkrivaju kako im je raditi. Tako si međusobno pomažemo da preživimo', rekla je o zlostavljanju i glumica Tara Rosandić. Nije skrivala da se s nemoralnim ponudama u karijeri susrela. Na Balkanu je to - smatra - uobičajeno. 'Svi se susretnemo s time, tako nam je grah pao'.

Zlostavljačka mreža u Hollywoodu

Cijela priča, pa tako i situacija u kojoj su se naše poznate dame otvorile, kulminirala je nakon što je New York Times objavio veliku priču o zlostavljačkoj mreži moćnog producenta Harveyja Weinsteina. Jedna za drugom, izlazile su u javnost glasovite tamošnje glumice, govoreći što se sve događalo tijekom suradnji s Weinsteinom. Među prvima je o svemu progovorila Mira Sorvino. Glumica je nedavno tijekom konferencije za medije u New Yorku priznala da je doživjela i silovanje. 'Mogu stati pred vas i reći da nisam samo bila žrtva seksualnog zlostavljanja i maltretiranja od strane gospodina Weinsteina, već i da sam žrtva seksualnog napada te da sam preživjela silovanje od strane poznate osobe. Ovo otkrivam ovdje jer želim pomoći, jer drugi preživjeli trebaju pravdu, jer se trebaju osjećati tako da znaju da imaju vremena provariti tu traumu i sramotu', rekla je glumica. U slučajevima silovanja u drugom stupnju, što je pravna kvalifikacija onoga što sam preživjela, osjećate se posramljeno. Osjećate se kao da ste vi krivi', pričala je Sorvino govoreći o klasifikaciji silovanja drugog stupnja, koje označava da osobe nisu u stanju dati pristanak za seksualnu aktivnost - zbog godina, mentalnog stanja ili utjecaja opojnih sredstava.

Profimedia

Prozvala je holivudskog predatora i glumica Ashley Judd, govoreći da joj je u konačnici uništio karijeru. 'Izgubila sam poslovne prilike, izgubila sam novac, status i prestiž te moć nad svojom karijerom kao direktnu posljedicu seksualnog zlostavljanja', rekla je Judd nakon svega.

'Dao mi je šansu - meni, koja sam bila nitko i ništa. Rekao je 'da'. Tada nisam znala da će to biti početak mojih mnogih 'ne'. Ne otvaranju vrata hotelske sobe u noći, gdje bi se pojavio nenajavljeno. Ne tome da se tuširam s njim. Ne da mu dopustim da me gleda dok se tuširam. Ne tome da me masira. Ne tome da me njegova naga prijateljica masira. Ne tome da mi pruži oralni seks. Ne tome da se skinem pred drugom ženom. Ne, ne, ne...', medijima je ispričala Salma Hayek o iskustvu koje je s Weinsteinom imala. Uvjerena je bila da ju je samo prijateljstvo s Georgeom Clooneyjem i Robertom Rodriguezom spasilo od silovanja. Broj njegovih žrtava vremenom se popeo na više od 75.

Kristina Šalinović

Tatjana Cameron Tajči

Maja Bajamić

stefan lupino

newsletter

Prijavite se na Newsletter