Tvorac naše moderne estrade

Mišo Kovač posudio mu je prvi novac i našao stan u Zagrebu, dok se ne snađe. Do samog kraja života intenzivno je radio, broj prodanih ploča procjenjuje se u milijunima


Ines Madunić
06.05.2019.19:30
Mišo Kovač posudio mu je prvi novac i našao stan u Zagrebu, dok se ne snađe. Do samog kraja života intenzivno je radio, broj prodanih ploča procjenjuje se u milijunima
Biljana Gaurina/Cropix

sažeto

Đorđe Novković preminuo je na današnji dan prije 12 godina u Zagrebu


Ines Madunić
06.05.2019.19:30

Po struci je bio dirigent, ali Đorđa Novkovića svi pamte kao jednog od tvorca moderne hrvatske estrade i najplodonosnijeg skladatelja zabavne glazbe. Većinu zvijezda na današnjoj sceni upravo je on otkrio i svojim pjesmama im omogućio da se probiju ili da samo učvrste svoju poziciju na estradi. Pisao je za Mate Mišu Kovača, Nedu Ukraden, Jasnu Zlokić, Duška Lokina, Zdravka Čolića, Terezu Kesoviju, Ivicu Šerfezija, Gabi Novak, Severinu, Petra Grašu, Jelenu Rozgu, Vladu Kalembera, Danijelu Martinović...

Đorđe Novković rođen je 1943. godine u Sarajevu, a u glazbenu školu krenuo je s tek šest godina. U Sarajevu je diplomirao dirigiranje na glazbenoj akademiji, a tamo je upoznao i svoju suprugu Ozanu, koja je diplomirana profesorica glazbe.

Primijetio ju je na akademiji i pitao želi li s njim žičarom na Trebević, brdo iznad grada.

"Njoj su govorili stariji da izbjegava dečke koji će je zvati na Trebević, a ja sam to učinio. I pošla je sa mnom i još smo zajedno. Kroz svoj sam posao mogao popustiti pred mnogim iskušenjima, mogao sam raditi ovo ili ono, no nisam na to pristajao jer nikad u životu nisam želio povrijediti svoju obitelj do koje mi je uvijek bilo jako stalo", rekao je u posljednjem intervjuu.

Novković je osnovao grupu Pro Arte, čiji je najveći hit bio "Lola", koji je upravo on napisao. Neko je vrijeme bio član Indexa, a pisao je i za druge izvođače. Najveći preokret dogodio se kad je pjesmu "Više se nećeš vratiti" umjesto Ivici Šerfeziju 1969. godine ponudio Mate Miši Kovaču.

Tomislav Serdar/Cropix

"Bili smo veliki prijatelji i odlični suradnici. Đorđe je došao u Zagreb na moj nagovor. Nije nikog poznavao pa sam mu našao stan i posudio 5000 njemačkih maraka dok se ne snađe. Na Šlageru sezone 1969. nastupio sam s njegovom pjesmom 'Više se nećeš vratiti', a ta se singlica prodala u nevjerojatnih 500.000 primjeraka", rekao je Mišo.

Đorđe je napisao njegove najveće hitove "Ostala si uvijek ista", "Svi pjevaju, ja ne čujem", "Nikoga nisam volio tako" i "Ja nemam više razloga da živim".

Krajem šezdesetih nastao je i jedan od njegovih najvećih uspjeha. Za Ivicu Percla napisao je "Stari Pjer", koja je na Zagrebačkom festivalu osvojila treće mjesto. No, pjesmu je obradila Nana Mouskouri pod nazivom "Dans le soleil et dans le vent", i tako je Novkovićeva melodija postala svjetski hit.

Đorđe je Zdravku Čoliću napisao "Druže Tito, mi ti se kunemo", jugoslavenski megahit. U karijeri dugoj 40 godina napisao je više od 2500 skladbi, a procjenjuje se da je ostvario i 20 milijuna prodanih ploča.

Između ostalog, autor je pjesme "Zora je" Nede Ukraden, njezinog najvećeg hita u karijeri, kao i pjesama "Ja nisam kockar, ali gubim" i "Ana", Severini je napisao "Virujen u te", Gabi Novak "Nadu" i "Hrabre ljude"...

Dragan Matić/Cropix

Autor je prve pobjednice Dore, pjesme "Don't Ever Cry" grupe Put.

Krajem osamdesetih sa suprugom se preselio u Rovinj, no u Zagreb su se vratili 2000. godine.

Od 1997. godine bio je suvlasnik i direktor programa u Croatia Recordsu, a dobitnik je Porina za životno djelo.

Đorđe Novković mlađoj publici postao je poznat kao član žirija nekih od prvih domaćih talent showova, a tako je i otkrio te radio s tada amaterima i početnicima Natali Dizdar, Žanamari Lalić, Sašom Lozarom, grupom Feminnem...

Novković je cijeloga života bio aktivan sportaš, a jedno je vrijeme bio osmoplasirani stolnotenisač svijeta. Njegov sin Boris naslijedio je obje strasti - glazbu i sport. Njih su se dvojica često razilazili u mišljenjima.

"Ja sam picajzlast i strog, prava djevica u svemu. Kod mene sve uvijek mora biti savršeno složeno i čisto, čak su i vješalice u ormaru posložene po bojama. Grozim se prljavih cipela i uvijek sa sobom u torbi nosim pastu za poliranje te žlicu za obuvanje cipela. Volim red, dok je Boris impulzivan i neprilagodljiv, a pritom tvrdoglav kao pravi Jarac. Od mene je, čini se, naslijedio samo ljubav prema glazbi i sportu", rekao je svojedobno Đorđe.

Preminuo je u svom domu 2007. godine od posljedica moždanog udara.

glazbenik

estrada

Đorđe Novković

skladatelj

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter