Tragična sudbina

Velikan jugoslavenskog glumišta prošao je kroz teško djetinjstvo, odrastao je po sirotištima. Majku su mu okrutno ubili četnici


100posto
16.05.2019.19:30
Velikan jugoslavenskog glumišta prošao je kroz teško djetinjstvo, odrastao je po sirotištima. Majku su mu okrutno ubili četnici
Screenshot: Yotuube

sažeto

Mihailo Miša Janketić preminuo je u osamdesetoj godini života. Velikan jugoslavenskog glumišta imao je bolan i težak početak života


100posto
16.05.2019.19:30

Preminuo je jučer velikan jugoslavenskog glumišta Mihailo Miša Janketić. Otišao je u Beogradu u 80. godini života. U iznimno bogatoj karijeri ostavio je više od stotinu uloga u kazalištu, a ogroman trag ostavio i na filmu, televiziji, radiju... Glumom se počeo baviti šezdesetih godina prošlog stoljeća, nakon što je 1962. godine i diplomirao na Akademiji u Beogradu. Otad nije stao, bavio se predano poslom u koji je ušao potpuno neočekivano, a usto je radio i kao profesor glume na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

Njegov talent smjestio ga je u sam vrh glumišta bivše države, uspio je unatoč svim životnim nedaćama. Naime, u Drugom svjetskom ratu ostao je siroče, on i njegova sestra Milena ostali su bez majke i oca. Život im je obilježilo odrastanje po sirotištima, u siromaštvu. Prisjetio se svojedobno pokojni Miša kako su mu četnici ubili majku tijekom Drugog svjetskog rata. Otac je poginuo u partizanima.

Oca ubili u ratu

'Sjećam se dobro tog dana '43. godine. Kolona naših je izlazila iz Pljevlja. Kolona partizana, išli smo za njom, ispraćali je. A kad smo žurili uz brdo, prema kući u kojoj smo stanovali, na drugoj strani, u Pljevlju je ulazila kolona Nijemaca. I danas ih vidim na motorima, vidim njihove šljemove, čizme... Moj otac bio je u partizanima, bio je zapovjednik bataljona', prisjetio se.

'Majku su uhvatili četnici. I u Kolašinu je osudili na 21 godinu robije. Milenu i mene čuvala je strina. Jednog dana nas je uhvatila za ruke i odvela u Kolašin pred Pavla Đurišića pa mu rekla: 'Evo ti vojvodo, ovo dvoje djece Radomirovih. Ti si ih ostavio bez majke, pa ih ti čuvaj'. Njegovu majku iz zatvora su ubrzo pustili pa je s djecom otišla u Pljevlje. Zaposlila se na pošti, čak i kada su stigli Nijemci, majka je nastavila raditi. No, četnici su se vratili u grad.

Ubrzo su ostali i bez majke, Mihailo je znao tko je bio njezin ubojica

'Moja majka i dalje je radila na pošti, sada za četnike. Ubrzo su počeli pozivati u komandu, prepoznao ju je četnički glavar, išli su nekad zajedno u gimnaziju. Pronašao je još nekoliko partizanskih žena, i one su morale u komandu. Jednom kada se spremala ići na saslušanje, rekla mi je: 'Cile, mene će ubiti. Milenu ostavljam tebi, da je čuvaš i štitiš, ti si muška glava. Ne daj je nikome, nemoj neko zlo da joj netko učini', dirljivu je priču ispričao Miša.

Molili su za život svoje majke, kao tada jako mala djeca. Milosti nije bilo, završili su u sirotištu. Kasnije, godinama kasnije, u gimnaziji u Beogradu razrednica je od Miše tražila potpis od oca ili majke. Kada joj je rekao da mu roditelji nisu živi, saznala je tko je njegova mama. Ispostavilo se da je Miši razrednica nekadašnja školska kolegica njegove pokojne majke. 'Ti znaš tko ti je ubio majku?', pitala ga je profesorica. On je odgovorio kako zna, a onda mu je profesorica htjela reći gdje žive sinovi čovjeka koji je ubio njegovu majku. 'Ne!, vrisnuo sam. Ne, nemojte mi to reći. Ne želim znati gdje žive', zaključio je priču Janketić.

mihailo miša janketić

miša janketić

newsletter

Prijavite se na Newsletter