Tajanstvena Ivona iz 'Boljeg života'

Mirna i povučena, uvijek je imala komplekse na sceni, a nakon jedne katastrofalne premijere htjela si je oduzeti život


100posto
18.08.2019.19:15
Mirna i povučena, uvijek je imala komplekse na sceni, a nakon jedne katastrofalne premijere htjela si je oduzeti život
Screenshot

sažeto

Tatjana Lukjanova sanjala je o karijeri balerine, ali je postala jedna od najboljih kazališnih glumica


100posto
18.08.2019.19:15

Glumicu Tatjanu Lukjanovu ljubitelji kazališta pamte po velikim ulogama u Beogradskom dramskom pozorištu, u kojem je provela čitav radni vijek, a ljubitelji filma i televizije po "Boljem životu", "Balkan Ekspresu 2" i "Povratku otpisanih".

Rođena u Beogradu, sanjala je o tome da postane balerina. Nakon godina treniranja, ozljeda ju je spriječila u tom naumu, ali glume se bojala i mislila je da to nikako nije za nju.

Išla je na privatne sate kod Vere Greč, no ona je planirala upisati medicinsku fakultet. Nakon oslobođenja Beograda nastavila je ići na sate glume kod Raše Plaovića, zaigrala je u nekoliko predstava i konačno odlučila ostati u kazalištu. 

No, tek što je odlučila da je to njezin poziv, dogodila se katastrofalna premijera zbog koje je htjela odustati od svega.

Naime, u "Neprijateljima" Maksima Gorkog trebala je biti alternacija za glavnu ulogu. No, s plakata za predstavu saznala je kako će ipak igrati na premijernoj večeri. Od stresa je promukla i potpuno izgubila glas.

Premijera je prošla grozno, a Tatjana je bila na rubu. Razmišljala je o samoubojstvu jer kritike su bile loše, htjela je zauvijek ostaviti glumu iza sebe, no režija predstave se promijenila, uloga je prilagođena njoj i ponovno je probala. Nakon toga kritičari su je pohvalili, a ona ipak odlučila ostati.

Svejedno, dugo je imala komplekse oko svoje pojave na sceni.

"Ne mogu reći da se stidim svojih prvih uloga, bile su lijepe, a ja sam bila neuka. Nisam znala kuda ću s nogama i rukama, imala sam kompleks glasa, nosa, baletnog hoda... Uloge su dolazile, borila sam se s njima", rekla je.

Na početku karijere upoznala je kritičara i dramaturga Jovana Hrstića s kojim je cijeli život bila u braku. Oboje su bili jako privatni i nikad nisu pričali o svom životu. On čak nikad nije htio pisati kritike predstava u kojima je ona glumila, a ona nije htjela prihvatiti uloge u njegovim komadima.

U Beogradskom dramskom pozorištu ostala je cijeli radni vijek. Osnovano 1948. godine, bilo je to kazalište u kojem su tada igrali najbolji mladi glumci, a repertoar se bazirao na tada modernim komadima. Upravo u njima Tatjana je ostvarila najbolje uloge - "Harold i Maude", "Mačka na vrućem limenom krovu", "Smrt trgovačkog putnika, "Lov na vještice", "Staklena menažerija"...

Bila je i jedna od prvih koja je radila na televiziji, a godinama je davala glas za dječju emisiju "Laku noć, djeco".

Ipak, najviše je uživala u kazalištu, a u serijama i filmovima uglavnom je igrala sporedne uloge.

"Kazalište je velika magija. Velika je sreća u jednom životu koji je čovjeku dan odigrati stotinu drugih, sadašnjih i budućih života. Život na sceni je trenutan i zato tragičan. Kad prestanem igrati ulogu koju volim, kao da mi je netko umro. A onda dolazi nova uloga", rekla je.

Tatjana Lukjanova preminula je u Beogradu 2003. godine, a Beogradsko dramsko pozorište svake godine dodjeljuje nagradu s njezinim imenom.

glumica

Tatjana Lukjanova

newsletter

Prijavite se na Newsletter