Tito ju je obožavao

Najveća diva jugoslavenskog filma ljubav života izgubila je zbog alkohola, a tragediju trećeg supruga, vođe predsjedništva SFRJ, nikad nije komentirala!


100posto
19.07.2019.19:30
Najveća diva jugoslavenskog filma ljubav života izgubila je zbog alkohola, a tragediju trećeg supruga, vođe predsjedništva SFRJ, nikad nije komentirala!
Screenshot: Youtube

sažeto

Velika glumica Mira Stupica preminula je prije skoro tri godine, no uspomena na njenu ljudsku i glumačku veličinu


100posto
19.07.2019.19:30

Legendarna srpska i jugoslavenska glumica Mira Stupica preminula je u ljeto 2016. godine, svega dva dana nakon što je navršila 93 godine. Preminula je ova velika umjetnica od posljedica moždanog udara. Rođena kao Miroslava Todorović na Kosovu 1923. godine, već od djetinjstva je pokazivala interes za glumu. Izrasla je u djevojku širokih interesa, bogatog stvaralačkog kapaciteta, postala je žena koja će svojim radom obilježiti cijelo jedno razdoblje kazališnog života u Jugoslaviji poslije Drugog svjetskog rata.

Njezini biografi tvrde da je prijelomni trenutak u njezinom životu bio dolazak u Jugoslavensko dramsko prozorište, gdje je upoznala Bojana Stupicu te se kasnije za njega i udala. Njegov utjecaj tijekom dva desetljeća zajedničkog života pridonio je zrelosti Mirinih izvedbi, pa je tijekom karijere ostvarila niz antologijskih uloga.

Velika karijera trajala je skoro do samog kraja života...

Filmsku karijeru započela je u filmu 'Bakonja fra Brne' Fedora Hanžekovića, a glavne likove glumila je i u filmovima 'Jara gospoda', 'U mreži' Bojana Stupice, 'Bila sam jača' (1953.) Gustava Gavrina... U novom mileniju glumila je u dva filma – 'Sedam i pol' i 'Parada'. Za svoj rad višestruko je nagrađivana, a ostala je u srcima sviju, pa tako i gledatelja televizijskih ekrana koji je pamte iz serije 'Bukvar' u kojoj je glumila Kiku Bibić.

Bila je, tvrde oni koji su je znali i pratili intenzivno njezin rad, prava glumačka diva, usto velika ljubav legendarnog redatelja, prava umjetnička kvaliteta... Odricala se od djetinjstva da bi mogla pratiti predstave, a ljubav prema tom poslu prenijela je i na svog brata - glumačku legendu Boru Todorovića. Nekad su, sjetila se godinama kasnije, Bora, Mira i njihova majka večerali samo čaj i kruh, sve kako bi uštedjeli novac i pogledali koju predstavu.

Ljubav života odnijela je smrt, a onda se udala za političara tragične sudbine

Tri muškarca silno je voljela, tri svoja supruga - glumca Milivoja Popovića Mavida, redatelja Bojana Stupicu i političara Cvijetina Mijatovića. Ipak, Bojan je bio i ostao ljubav njezinog života. Biti s redateljem koji je proganjan, koji i sam živi u stalnim sumnjama, prisiljen je seliti se... Bilo je to teško za brak, no nekako su uspijevali ostati zajedno. Okrenuo se u birokratskim sprečavanjima da slobodno misli - i alkoholu, a Mira ga je teška srca odlučila poslati na liječenje, čak i ako to znači da će se u konačnici od nje razvesti. Alkohol je Bojana nagrizao pa je preminuo. Pamti iz dana života s njim i preseljenje u Zagreb, gdje se posebno družila s Belom i Miroslavom Krležom. Divila se Krleži zbog njegovih djela, a kasnije i karaktera svojevrsnog zločestog djeteta.

Godinama kasnije, Mira je završila i u braku s predsjednikom predsjedništva SFRJ Cvijetinom Mijatovićem. Poznata je priča o nesreći njegove obitelji, preranom odlasku supruge i dvije kćeri. O tome Mira nije htjela za medije pričati, govorila je tek da je ta nesreća bila jednostavno prevelika. Preko supruga upoznala je vrhušku tadašnje politike, a pričalo se da je bila među glumicama i Titova miljenica. No, Miru politika nikad nije zanimala, bila je i ostala zaljubljenica u kulturu i kazalište.

mira stupica

newsletter

Prijavite se na Newsletter