Modni promašaji u politici

Ministrica Žalac kao da se uputila na cajke, a i Kolinda Grabar-Kitarović nekad kao da je s estrade. A tek Ružica i čizme iznad koljena...


Barbara Marinović
13.08.2018.11:00
Ministrica Žalac kao da se uputila na cajke, a i Kolinda Grabar-Kitarović nekad kao da je s estrade. A tek Ružica i čizme iznad koljena...
CROPIX, Facebook

sažeto

Josipa Rimac i Ingrid Antičević-Marinović stila imaju, no nekad se znaju zeznuti s primjerenošću kombinacije. Treba pohvaliti Sabinu Glasovac i Mariju Pejčinović Burić


Barbara Marinović
13.08.2018.11:00

Ima tome dvije godine kada je priopćenje za javnost Marine Buntić Juričić, voditeljice Službe za medije Hrvatskog sabora, obišlo medije. Upozorila je tada novinare na ponašanje, upućujući ih gdje trebaju i smiju jesti i piti, a gdje ne. Osim toga, upozorila je i na nedolično odijevanje tijekom ljetnih mjeseci. 'Nadalje želimo podsjetiti na pravila poslovnog i prigodnog odijevanja tijekom boravka u Saboru. Osobito u ljetnim mjesecima se događa da članovi novinarskih ekipa dolaze neprimjereno odjeveni (japanke, kratke hlače, majice na bretele i košulje bez rukava, prekratke suknje i haljine, majice do pupka i sl.)', napisala je tada Buntić Juričić.

Apsolutna podrška za to davno priopćenje, niti je za zgražanje niti za osudu - zna se kakav je dress code primjeren, i svatko tko ima imalo poslovne i kućne kulture trebao bi znati kako se ponašati i odijevati na određenim mjestima. Kada vam je posao vezan uz instituciju, onda se trebate znati i odjenuti, a u najmanju ruku znati da niste na plaži, kavi, izlasku. Trebalo je upozoriti novinare, apsolutno - no, jesu li oni jedini koji nekad pretjeraju i promaše kombinaciju? Niti približno. Često se zna dogoditi da i saborske zastupnice, ovog i onog usmjerenja, znaju pretjerati.

Josipa Rimac

Zgodna je i mlada političarka, i to nitko neće negirati. No, znala se počesto Josipa naći na meti kritika zbog svojih modnih odabira. Dok bi, primjerice, crna haljinica visoko iznad koljena bila sjajan odabir za kavu, odlazak na ručak - bilo koju vrstu neformalnijeg izlaska političarke, nije joj taj odabir najsretniji bio kad je u pitanu Hrvatski sabor. Nedavno je zapeo za oko i njezin duboki dekolte na proslavi Oluje u Kninu. Treba reći da sve što Rimac nosi, njoj jako dobro pristaje i sa stilske perspektive nema se tu što zamjeriti. Ipak, o njenim se outfitima često raspravlja u smislu primjerenosti.

CROPIX

Gabrijela Žalac

Modni horor kakav je nedavno priuštila Žalac, nije priuštila nijedna političarka - ikad. Žalac se nedavno na petoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem pojavila u iznimno kratkoj, uskoj i šarenoj haljini. Kraj debakla tu nije bio. Nosila je najlonke s odsjajem te štikle svijetle boje. Razumijemo da je ženi, kao i svima ostalima, bilo vruće. Ali, ovo se nije smjelo dogoditi jer je stajlingom podsjećala na posjetiteljicu seoske priredbe, a ne ministricu.

CROPIX

Ingrid Antičević Marinović

Velika SDP-ova ljubiteljica mode. I zna imati izvrsnih kombinacija, no nekad će u njima i pretjerati. Svojedobno je u Sabor stigla odjevena kao Barbika. Haljinica pastelnih tonova, iznad koljena... Sve to funkcioniralo bi više na razini neformalnog izlaska, nitko neće sporiti da Ingrid dobro zna što joj stoji i zna to nositi, no nekad ju ljubav prema lijepoj krpici zna ponijeti. Ima stila napretek, samo bi ga trebala 'tjerati' izvan Sabora, odnosno prilagoditi instituciji, a nekad malo i 'smiriti'. Teško tigrasti uzorak može u Saboru izgledati primjereno.

CROPIX

Ružica Vukovac

Nikako, ali nikako nije bilo primjereno nositi čizme iznad koljena i kratku haljinicu u Saboru. Seksi je to kombinacija, primjerena opet neformalnim prilikama nego instituciji.

CROPIX

Kolinda Grabar Kitarović

Predsjednica voli nositi domaći dizajn i to je jako pozitivno. Odijeva se pristojno i primjereno, no znala je i Kolinda imati omaške. Čipkica i uži krojevi kakve nude dečki iz ELFS-a primjereniji su estradi nego politici. Kada je haljinu tog modnog dvojca Kolinda nosila u Skupštini UN-a, mnogi su komentirali neprimjerenost modela haljine koja je uža. Osim toga, previše je čipke. Dobro je što unosi ženstvenost u svoje odijevanje, i to pozdravljamo, no pripaziti treba. Fotografija je nastala prije dvije godine i otad se predsjednica modno unaprijedila pa je, primjerice, na nedavnoj proslavi Oluje izgledala odlično.

Pohvale za Glasovac, Pejčinović Burić i Divjak

Treba nekad i pohvaliti pa bismo s lijeve strane istaknuli Sabinu Glasovac kao ženu koja stvarno niže stilske petice. Odlično odjevena čak i kada nosi obične traperice. Odlično kombinira boje, stilove, sve je primjereno, a opet moderno i ženstveno. Svojih dobrih trenutaka ima i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Uvijek je dobro i primjereno odjevena, nosi decentan make up i dobru frizuru. Nema tu zamjerki. I ministrica vanjskih poslova, Marija Pejčinović Burić, zna što radi na modnom polju. Primjerena je, elegantna i obožava marame - koje su već postale njezin zaštitni znak pa bi kolegice trebale slijediti i njezin primjer.

CROPIX

A što je s muškim kolegama?

Nepravedno je prema ženama (u politici i izvan nje, op.a.) to što ih se uvijek više komentira, fizički izgled puno im se češće uzima u obzir i na čestoj su meti kritika. Konkretno, muški dio politike je uniformiran i dosadan - pa se nema što ni za komentirati. Odijelo, košulja, kravata - ziher koji je uvijek primjeren i nema se tu što prigovoriti. Teže je stil pokazivati u casual varijantama i tu je za mnoge političare skliski teren. No, čak i tada će najčešće biti dosadnjikavi, nikad neprimjerni. Bilo bi sjajno imati bar jednog političara koji će se znati poigrati s detaljima, a posebno to očekujemo od ove mlađe generacije.

Kolinda Grabar-Kitarović

Gabrijela Žalac

Josipa Rimac

Ingrid Antičević Marinović

Sabina Glasovac

Ružica Vukovac

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter