Intervju s Luce

'Mi kantautorice na sceni se međusobno podržavamo, a najsretnija sam bila kad me primijetila Josipa Lisac'


Ines Madunić
14.11.2017.15:20
'Mi kantautorice na sceni se međusobno podržavamo, a najsretnija sam bila kad me primijetila Josipa Lisac'
Luka Nižetić

sažeto

Pjevačica nas je osvojila melankoličnim pjesmama i posebnim glasom, a sad priprema novi album


Ines Madunić
14.11.2017.15:20

Zagrepčanka Lucija Ćustić trebala se baviti vinarstvom. Radila je u administraciji jedne tvrtke pa je i to bio mogući profesionalni put. No, ona je odabrala pjevanje i danas je znamo kao Luce, jednu od naših najboljih mladih kantautorica s prepoznatljivom bojom glasa.

"Nakon što sam diplomirala vinarstvo, radila sam kod tate u firmi za krajobraznu arhitekturu tri i pol godine, a paralelno uz to se počela ozbiljnije zahuktavati moja glazbena priča. Sjećam se da mi je jedno jutro tata došao do stola i rekao: 'Luce, mislim da je bolje za tebe i firmu da više ne radiš ovo nego se posvetiš samo glazbi', a ja sam bila sretna kao malo dijete", kaže uvijek nasmijana pjevačica. Njezin je karakter često u neskladu s pjesmama, koje su melankolične i polagane. Inspiraciju, kaže, crpi iz svojih i iskustava bliskih ljudi.

"Uglavnom su to neki intenzivni događaji, emocije, stanja, odnosi, retrospekcija, uspomene... A kad pišem s Vinkom Ergotićem onda pokušamo ući u neki slični 'mode' u glavi, razmjenjujemo ideje naglas dok ne dođemo do nekog rezultata s kojim smo oboje zadovoljni. Srećom, to je do sad išlo dosta glatko", rekla nam je Luce. Iako se njezine pjesme nekima na prvo slušanje čine tužnima, ona kaže da to nije uvijek slučaj.

"Često je to prisjećanje na lijepe i intimne trenutke iz života i mislim da trebamo biti sretni što smo ih uopće imali priliku proživjeti. Naravno da to nekad i boli, kad ih više nema, ali zato ih ja zabetoniram u pjesmu i na neki način zauvijek ostanu prisutni, te dostupni i drugima koji su bili ili jesu u sličnim životnim situacijama. Mislim da je sve u životu samo pitanje kuta gledanja na stvari pa tako i doživljavanje glazbe", kaže mlada Zagrepčanka.

Njezin prvi EP "U bojama" izašao je prije dvije godine i sadrži hitove "Možda mi", "Sama ostajem" i "Dogodila se dosada", a Luce sad priprema drugi album kojeg najavljuje singlom "Otkucaji". Neke su pjesme veće gotove, neke u nastajanju, a album bi trebao ugledati svjetlo dana na proljeće.

Svojim glasom i stilom osvojila je i Josipu Lisac, koju je upoznala u Splituna Runjićevim večerima 2014. godine.

"Prišla mi je i pohvalila mi je tadašnji aktualni singl 'Možda mi'. Rekla je da joj se jako sviđa to što radim, a ja sam naravno bila presretna što mi se uopće obratila. Mjesec dana kasnije me pozvala da gostujem na njenom tradicionalnom koncertu u čast Karlu Metikošu na kojem smo zajedno zapjevale 'Možda mi'. Sljedeća gostovanja su se dogodila nekako prirodno i svako od njih je za mene bila jedna mala čarolija", kaže Luce. Osim toga, jako voli Olivera Dragojevića, a od novijih izvođača i Damira Kedžu.

"Užasno mi je drago da mu se napokon dogodila izvrsna pjesma koja je odjeknula kako on i zaslužuje. S njim sam već surađivala, na Runjićevim večerima pjevali smo duet. Od onih manje poznatih jako volim bend NLV", kaže pjevačica, koja se često druži s kolegicama kantautoricama.

"Ma, svi se mi znamo i više manje i družimo, srećemo na koncertima, međusobno podupiremo, često i nastupamo na istim eventima. S Lovely Quinces sam u rujnu imala zajedničku turneju po obali i u Budvi, s Irenom Žilić sam odrasla, a kasnije pjevajući njoj back vokale shvatila da je to i moj poziv, a ne samo hobi. Družimo se i slušamo", rekla nam je Zagrepčanka.

Što se tiče fanova, neki joj prilaze na ulici, ali to su oni hrabriji.

"Često se dogodi i da netko duže vrijeme zbunjeno gleda u mene, možda vrti u glavi otkud se znamo, to nam se svima nekad događa. Najdraži su mi oni koji budu pola metra od mene pa 'šapću' onom pored sebe : 'Vidi je, Luce', pa se taj drugi nimalo suptilno okrene, onda se svi skupa gledamo i smijuljimo. Nekad mi bude neugodno pa gledam u pod ili mobitel ako je blizu", kaže simpatična Luce, koja voli nastupe uživo, iako nije uvijek sve tako glatko.

"S obzirom na to da znam imati problema s anksioznošću, nekad je veliki izazov izaći pred ljude i dati im dušu 'na izvol’te', ali srećom brzo to prođe i uđem u svijet kojem se uvijek rado vraćam. Za mene ne postoji ljepši osjećaj od pjevanja i izmjene energije s publikom, tog pražnjenja i punjenja istovremeno. Ok, donekle jednako jak i ugodan osjećaj je i trenutak kad nova pjesma nastaje, ali tada nema publike. Moj oblik treme je strah da ću zaboraviti riječi pjesama, ali to se rješava sa što više 'utakmica u nogama' odnosno koncertima", rekla nam je.

A uživo ćemo ju uskoro moći vidjeti u Kninu, Zagrebu, gdje nastupa 20. studenog na Trgu bana Jelačića, a očekujemo i neke koncerte na Adventu, gdje bi mogla otpjevati i koju pjesmu s novog albuma.

intervju

music beats

pjevačica

album

Luce

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter