Ovisi o kraljici

Meghanino i Harryjevo dijete neće biti princ ni princeza, a možda uopće ne budu imali nikakvu titulu


Ines Madunić
15.10.2018.13:00
Meghanino i Harryjevo dijete neće biti princ ni princeza, a možda uopće ne budu imali nikakvu titulu
Getty Images

sažeto

Na proljeće stiže kraljevska beba, a evo što znamo o još nerođenom djetetu Meghan i Harryja


Ines Madunić
15.10.2018.13:00

Iako je već bilo prilično jasno još na vjenčanju princeze Eugenie, gdje se Meghan Markle pojavila u širokom kaputu, sad je i službeno - ona i princ Harry čekaju prvo dijete. I dok je cijeli svijet saznao u ponedjeljak, kad su vojvotkinja i vojvoda od Sussexa sletjeli u Australiju, kraljevska obitelj sretne vijesti čula je upravo na vjenčanju princeze Eugenie u petak.

Kraljevska beba rodit će se na proljeće, a vjerojatno je da spol djeteta nećemo saznati prije samog rođenja.

Ipak, neke stvari već sad znamo, a to je da će njihovo dijete biti sedmo u redu za britanski tron, ali neće imati titulu princa ili princeze.

Ako se rodi sin, imat će titulu grofa of Dumbartona, dok će kći biti samo Lady Mountbatten-Windsor. Svi mlađi sinovi bit će samo lordovi.

Naime, kraljica Elizabeta II 1960. godine potpisala je dekret kojim se uređuje pitanje toga tko može nositi titulu princa i princeze - samo djeca i unuci vladara. No, ako se radi o djeci kćeri vladara, oni ne dobivaju te titule. 

Primjerice, djeca kraljičine kćeri princeze Anne nemaju nikakvu titulu.

"Imali smo sreće jer nam roditelji nisu dali nikakve titule. Imali smo malo normalnije odrastanje", rekla je Zara Philips, kraljičina unuka i kći princeze Anne.

Getty Images

S druge strane, kćeri Elizabetinog sina Andrewa, Beatrice i Eugenie, imaju titule princeza.

Ipak, ako kraljica tako odluči, Meghanino i Harryjevo dijete moglo bi dobiti neku višu titulu. S obzirom na to da je Meghan pučanka, a da je Harry više puta istaknuo kako nitko u obitelji ne želi biti kralj ili kraljica te da žali što nije imao normalnije djetinjstvo, teško da će svom djetetu priuštiti život pod titulom princa ili princeze.

kraljevska obitelj

trudnoća

Meghan Markle

princ Harry

dijete

titula

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter