Sretan rođendan vojvotkinji

Meghan neće promijeniti britansku monarhiju, a zbog udaje za princa ne trebamo joj zavidjeti


Ines Madunić
04.08.2018.19:00
Meghan neće promijeniti britansku monarhiju, a zbog udaje za princa ne trebamo joj zavidjeti
Getty Images

sažeto

Pučanke polako mijenjaju tradiciju monarhije, ali ona ipak više promijeni njih


Ines Madunić
04.08.2018.19:00

Meghan Markle u subotu slavi 37. rođendan, prvi otkad je i službeno postala vojvotkinja od Sussexa, članica britanske kraljevske obitelji. Široj javnosti relativno nepoznata američka glumica koja je polako gradila karijeru u odvjetničkoj seriji 'Suits' odjednom je došla u središte svjetske javnosti.

Prošle godine bila je najguglanija osoba na svijetu – svi su htjeli znati sve o budućoj supruzi nekad buntovnog princa Harryja.

Skrivali su se godinu i pol, a onda je došlo vrijeme da objave svoje zaruke. Nešto više od pola godine do spektakularnog vjenčanja svijet je saznao sve što se moglo o Amerikanki koja dolazi u Buckinghamsku palaču. Razvedenica, kći razvedenih roditelja, mulatkinja, lifestyle blogerica, sve što se moglo iskopati o njoj završilo je na naslovnicama. Britanci jako vole svoje tabloide, a nema toga što tabloidi više vole od kraljevskih skandala. 

Getty Images

Paralelno s izvještajima o njezinom životu prije Harryja počele su i euforične najave kako će 'Meghan promijeniti monarhiju'. Kao feministkinja i moderna Amerikanka, pisali su mnogi komentatori s obje strane Atlantika, Meghan će biti ključan faktor za modernizaciju monarhije i promijenit će ju zauvijek.

Dosad smo, doduše, vidjeli samo kako je monarhija promijenila nju.

Što je uopće dalo komentatorima povoda da maštaju o drugačijoj, otvorenijoj, modernijoj monarhiji? Mikročinovi buntovništva kao što su gole noge na službenom zaručničkom fotografiranju dali su svima nade kako će Ujedinjeno Kraljevstvo odbaciti nepotrebnu tradiciju i okrenuti se budućnosti.

Ali, na prvom pojavljivanju nakon vjenčanja i Meghan je na vrući ranoljetni dan poslušno obukla prozirne najlonke. Kao što već znamo iz primjera Kate Middleton, danas vojvotkinje od Cambridgea koja je rodila budućeg kralja Georgea, članice kraljevske obitelji ne smiju nositi lak za nokte osim ako nije jako neprimjetan, ali bolje je da ga uopće nema, moraju uvijek biti primjereno obučene pa nema dubokih dekoltea ili kratkih suknji, Meghan se uspjela izboriti za hlače, odnosno odijelo, ali navodno kraljica i Harry nisu bili oduševljeni time...

Getty Images

Meghan je mora prilagoditi svoj stil novoj tituli i poziciji u društvu. Osim čudnih šešira, to znači i, primjerice, biranje neutralnih boja odjeće, pogotovo ako je s negdje s kraljicom. Elizabeta II jako voli izražene boje, često i kričave, a kad si s njom, ona mora biti u centru pozornosti. Meghan se tome prilagodila jer bi bio prilično besmisleno natjecati se s kraljicom Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Jamajke, Barbadosa, Bahama, Grenade, Papuanske Nove Gvineje, Solomonskih Otoka, Tuvalua, Svete Lucije, Svetog Vincenta i Grenadina, Antigve i Barbude, Belizea, te Svetog Kristofora i Nevisa.

U Meghaninu obranu, jako je teško mijenjati stil i način života s 36 godina. Umjesto kul bajkerske jakne za prijelazno razdoblje moraš kupiti neograničenu količinu najlonki boje kože, koje inače ne bi na sebe stavila valjda ni da joj netko plati. Ali, tradicija je tradicija. I Meghan je neće toliko promijeniti. Svaka pučanka koja dođe u kraljevsku obitelj unijet će neke promjene, ali one su minimalne i za njih treba vremena.

Činjenica je također da svaka, pa i minimalna promjena, mora dobiti kraljičino odobrenje. Nedavno su britanski mediji pisali kako Kate i Meghan ne smiju nositi cipele s punom platformom i petom kad su s Elizabetom II jer ih ona ne može vidjeti. Ponekad ih obuku kad kraljica ne dolazi na event, ali oko nje nikada.

Profimedia

Što god mislili o najdugovječnijoj vladarici na svijetu, Elizabeta II itekako razumije da se svijet mijenja, a u skladu s tim, kao i u skladu s urođenim smislom i odgovornošću prema tradiciji, pomno bira promjene koje uvodi u monarhiju. Tradicija kraljevske obitelji modernizira se gotovo čistom inercijom. Vrijeme prolazi, neke stvari koje su prije 20 ili 30 godina bile normalne danas zvuče smiješno. A kraljica – i njezini savjetnici – toga su svjesni. Svijet se rapidno mijenja i monarhija baš i nema izbora, s Meghan ili bez nje.

Ono što će se mijenjati puno teže od same monarhije i njezinih tradicionalnih pravila i vrijednosti je percepcija javnosti kraljevske obitelji kao institucije i dijela popularne i opće kulture. Činjenica da postoje djevojke diljem svijeta koje su fascinirane time što je 'jedna od njih' postala 'princeza' – iako ni Meghan ni Kate nemaju tu titulu – i što je udaja za princa opet postala imperativ puno je ozbiljnija i alarmantnija od kraljičinih pravila.

Promoviranje takvog načina života koji je odabrala Meghan – udaj se za bogatog i utjecajnog tipa i zaboravi na svoj život koji si gradila 35 godina – kao jedinog ispravnog i jedinog koji dovodi do sreće i ostvaruje snove duboko je problematičan.

Reuters

Umjesto divljenja Meghan i zavisti, prema njoj bismo trebali osjećati blago žaljenje. Zbog kojeg muškarca biste vi zaboravile na gole noge tijekom ljeta, nalakirane nokte i seksi haljine uz platforme? Lijepa je ljubav i lijepo je pronaći nekoga s kime želiš provesti život, ali budimo realni – puno je bolje kad taj netko nije stvarni princ.

Vojvotkinji Meghan zato poželimo sretan rođendan i nazdravimo večeras za nju – jer ona neće moći slaviti s frendicama i tekilom u nekom klubu. Živjela!

kraljevska obitelj

Meghan Markle

princ Harry

Kate Middleton

kraljica Elizabeta II.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter