Pljušte kritike

Mate je sve predvidio još prošle godine, Paola ima opravdane brige, a Žanamari poručila: 'Morala sam otići u Grčku da bih se u miru okupala'


100posto
18.08.2019.12:00
Mate je sve predvidio još prošle godine, Paola ima opravdane brige, a Žanamari poručila: 'Morala sam otići u Grčku da bih se u miru okupala'
Instagram

sažeto

Koliko god volimo hrvatsku obalu, turizam nas ponekad izbaci iz takta, kao i naše influencere


100posto
18.08.2019.12:00

Je li sezona zaista propala ili se s time ipak malo pretjeruje? Što nam govore brojke, je li to stvarno stanje i u kakvom je zapravo stanju hrvatski turizam? Pitanja su to za neku drugu rubriku i definitivno za drugo vrijeme, kad ljeto završi pa se svi dojmovi i statistika skupe i obrade.

Dotad nam ostaje pratiti naše influencerice i vidjeti što one kažu o ovoj sezoni.

Voditeljica Pola Valić Bekić o svojim je brigama i kritikama već pisala u svojoj kolumni za 100posto. Ona s obitelji ljetuje na otoku Braču, a jako su je razočarali turisti koji se ne znaju ponašati usred prirodnih ljepota.

"Ljudi se ponašaju nemilosrdno neotesano. Ostavljaju na moru sve i svašta: odbačene boce, ostatke užegle hrane i voća, puknute plastične sandale za ulazak u more, pa i uloške... Ma dno... Svaki dan glumim komunalnog redara koji skuplja tuđe smeće, ne mogu sjesti i ispružiti se pored iskrcane kante smeća jer mi kvari ljepotu koja ima pravo biti lijepa i slobodna od ljudske bahate nebrige", napisala je Paola te podsjetila na činjenicu da se plastika u moru razgrađuje čak 450 godina.

"Pa kako možeš, u 21. stoljeću biti toliko indolentan, bahat, glup pa ignoriraš onečišćenja svih vrsta? Našoj predivnoj Zemlji prijeti armagedon ne suočimo li se s hrpetinama otpada i fekalija koje ostavljamo razmetno i bahato svuda oko nas", zaključila je.

Prilično kritičan prema hrvatskom turizmu, odnosno cijenama i ponudi, bio je Marko Kregar, bivši natjecatelj showa "Život na vagi".

"Moram se osvrnut na sve što sam čuo od kolega i pročitao za našu ljetnu sezonu. Dakle, dolazi danas kolega koji radi sa mnom i kaže da je sezona kritična i nikad lošija i kako se svi žale da nema turista, da su im apartmani, restorani, kafići, prazni i da ne zna kako će ovu sezonu preživjeti. A potom mi kaže kako porcija srdelica s prilogom u restoranu dođe 120 kuna tamo di je on ljetovao. Pa se ja sada pitam koga vi je*ete s tolikim cijenama? Što mislite da smo mi Ujedinjeni Arapski Emirati i da se*emo novce jer se nekom kretenu sprdnulo da porciju ušljivih srdelica naplaćuje 120 kuna, a za 12 kuna dobije kilu istih u bilo kojoj ribarnici", napisao je na društvenim mrežama Marko koji živi u Zagrebu, a inače je iz Novog Vinodolskog.

RTL/Život na vagi

"Pohlepna ste stoka koja bi za tri mjeseca rada dr*ala *itu cijelu zimu pa nabijate cijene i hrane i pića i apartmana i uz to izrabljujete radnike da vam rade za 3000 kuna po 12 sati. To samo pokazuje kakvo smo dno od zemlje i nije ni čudo da svi idu u Grčku i Tursku na more, a ne idu na Jadran... A to možemo zahvaliti svima koji nabijaju cijene svega jer su pohlepni. E, pa draga moja nacijo neka nam je tako kad smo govna, živjeli", zaključio je.

Toliko oštra nije bila Žanamari Perčić, no ipak je priznala kako je morala otići preko granice kako bi se pošteno okupala.

"Napokon sam našla 'mjesto' na plaži. Iako živim doslovno na moru morala sam ipak otići do Grčke da se uspijem okupati u miru", napisala je uz fotografiju na Instagramu.

 
 
 
View this post on Instagram

You need saving? #baewatch

A post shared by Žanamari Perčić (@zanamari) on Aug 16, 2019 at 2:25am PDT

Žanamari s mužem i kćeri živi u Makarskoj, gdje su plaže uvijek "krcate", a sudeći po njezinim fotografijama, konačno je došla na svoje pa se na grčkim plažama uspije sunčati, kupati, ali i fotkati za Instagram.

Slavni kuhar Mate Janković još je prošle godine bio prilično kritičan te praktički predvidio lošu ovogodišnju sezonu, uz dosta ozbiljne argumente.

"Hrvatski turizam je, htjeli mi to priznati, ili ne - loš. Hoteli od 5* su još uvijek rijetkost, kao i dobri popratni sadržaji. Restorani su ispodprosječni do osrednjih. To što se lovimo nekolicine imena na Jadranu poput Monte, Pelegrini i Boškinac i to što ih uz dodatak nekolicine možemo sve nabrojati, dokaz je turističke impotencije", napisao je Mate na društvenim mrežama.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Chef. (@matejankovic) on Feb 4, 2019 at 9:21am PST

Veliki je problem i odlazak kvalitetnog kadra, o čemu je Mate čuo iz prve ruke.

"'Hrvatski turizam' je je*eni oksimoron i musaka sastavljena od apartmana u ružnim kućama, koncesioniranim plažama s gusto nabijenim ležaljkama (da ne bi slučajno stavio ručnik negdje) te restorana i barova u kojima caruje loša hrana, loš servis i jelovnici koje je prevodio Google translate (škampi na način kuće - shrimps on the way home). O cijeni ne želim pričati, ako je sve dobro, platiti nije problem. Problem je što je uglavnom loše te je i onda cifra na računu velika.

Jadran polako, ali sigurno postaje mega friteza za EU sirotinju koja će s porastom standarda u vlastitoj zemlji polako otići na atraktivnije destinacije. I još jedno, igrali smo finale prvenstva, ali svatko tko misli da duge lopte Modrića i obrane Subašića mogu dovesti turiste koje ovo nabrojano može zadržati je idiot", poručio je Janković.

ljetovanje

influenceri

Paola Valić Bekić

Žanamari Perčić

Mate Janković

hrvatski turizam

Marko Kregar

newsletter

Prijavite se na Newsletter