Predstavljena Monografija Saloona

Maro Srezović: 'U smeću sam iskopao svoju fotografiju s Draženom i uspio je spasiti, tako je otprilike nastajala knjiga'


Valerija Bebek
14.04.2018.15:30
Maro Srezović: 'U smeću sam iskopao svoju fotografiju s Draženom i uspio je spasiti, tako je otprilike nastajala knjiga'
Bruno Konjevic / CROPIX

sažeto

Mnogi poznati došli su na predstavljanje knjige o Saloonu na kojoj se radilo gotovo tri godine


Valerija Bebek
14.04.2018.15:30

Saloonu su broj 13 i dan petak sretna kombinacija jer je 1970. Saloon na taj dan otvoren, isti dan, petak 13. odabrali su za promociju Monografije Discotheque Saloon. S 48 godina postojanja to je jedna od najstarijih diskoteka na ovim prostorima.

"Nastajanje ove monografije bilo je mukotrpno iz više razloga, a ponajviše stoga što je u provaljivanju i devastiranju kultnog zagrebačkog kluba uništena većina arhivske građe (fotografija, isječaka iz novina…), pa je sveobuhvatnu rekonstrukciju višedesetljetnih događanja utrošeno puno energije i vremena", rekao je Maro Srezović.

Samo jedan detalj dočarat će što to točno znači sveobuhvatna rekonstrukcija, kako je ispričao Maro, nakon što su on i njegov otac Vlaho Srezović ponovno došli u posjed Saloona i zatekli ga devastiranog krenuo je pretraživati po smeću je li ostalo što od njihovih uspomena - dokumenata, novinske arhive, fotografija.

Bruno Konjevic / CROPIX

"Kopao sam po smeću na podu i pronašao sam svoju sliku s Draženom Petrovićem. Obrisao sam blato s nje i vidio o čemu se radi. Gljivice su je nagrizle na sredini, ali uspjeli smo ju spasiti. To je fotografija mene i Dražena, to je neprocjenjivo", kazao je Maro.

Brojni poznati gosti došli su na predstavljanje monografije, većina njih se i pronašla u knjizi, jedna od njih je glumica Mila Elegović koja je počela izlaziti s 15 godina, a Saloon joj je bio omiljeno mjesto.

"Počela sam izlaziti s 15 godina, to je jedno mjesto gdje se skupljao baš autohtoni Zagreb. Ne bih htjela zvučati kao da žalim za prošlošću to ne volim. Užasno sam sretna da sam imala to iskustvo. Jer tu su dolazili super ljudi, cool i gradski ljudi. Sportaši, glumci, tu su se slavili uspjesi i to je simbol jednog urbanog načina života", kazala je Mila Elegović za 100posto. Dodala je kako joj je bitno da to mjesto preživi kako bi u njega počele dolaziti i nove generacije, kako ih je nazvala - mobitel ljudi. A borbu Srezovića za Saloon vidi kao dobar scenarij za film.

Bruno Konjevic / CROPIX

"Ovo sa zatvaranjem Saloona je dobar scenarij za film užasno mi je dirljiva borba oca i sina da sačuvaju svoja mjesta, duh da sačuvaju biznis i nadam se da će netko od mojih filmskih kolega jednoga dana napraviti film o Saloonu", rekla je Mila Elegović.

Jedan od počasnih gostiju bio je i legendarni nogometaš i trener Zlatko Kranjčar.

"Sva mladost je izlazila pa tako i mi sportaši. Bio je to jedan kultni klub gdje smo našli utočište zabave, relaxa i stvarno moram reći da je u to vrijeme bilo predivno biti dio toga. Normalno mi smo malo bili uskraćeni jer nismo mogli biti svaki vikend, ali kad se prilika ukazala onda smo koristili slobodno vrijeme ovdje, pogotovo noćno vrijeme kad je bilo vrlo interesantno", rekao je Cico Kranjčar za 100posto. Iako nije htio otkriti interesantne detalje kazao je da je bilo plesa, priče, pijuckanja i slušanja dobre glazbe.

Bruno Konjevic / CROPIX

"Mi smo znali doći uvijek poslije utakmice, najdraži termin je bio nakon utakmice. Zagrijavali smo se kod Kremenića u Karaki, a onda smo poslije oko 12 dolazili ovdje. Završni dio bismo proveli uz dobru muziku. Tu ste mogli sresti sportski svijet tu su bili košarkaši, vaterpolisti, nogometaši, ali normalno bilo je i mladih Zagrepčanki i Zagrepčana", opisao je Kranjčar.

Jedna od vjernih gošća Saloona još od rane mladosti je i Suzy Josipović Redžepagić.

"Krenula sam u Saloon još u srednjoj školi, tada je to izgledalo da bih prva došla i već u pola 12 sam išla doma, morala sam stići na posljednji tramvaj. Kasnije kada je došao i neki autić onda je to bilo nešto i duže", Suzy Josipović Redžepagić uz smijeh je dodala kako nikada nije platila ulaznicu za Saloon.

Bruno Konjevic / CROPIX

Na monografiji se radilo gotovo tri godine, kroz to vrijeme pregledano je više od 50.000 fotografija čiji su autori pedesetak fotografa iz svih hrvatskih medija. Pročitani su, a neki su i citirani, članci iz svih tiskanih i elektroničkih medija koji su iša objavili o Saloonu. Monografija ima 326 stranica, na kojima je objavljeno preko 2500 fotografija i ilustracija, knjiga je teška više od dva kilograma. Nakladnik je Društvo za prijatelje Saloona, autor i urednik je Damir Jirasek.

Knjiga je podijeljena u četiri tematske cjeline, a svaka se bavi jednim desetljećem društvenoga života u Zagrebu.

Bruno Konjevic / CROPIX

Mila Elegović

saloon

Maro Srezović

Zlatko Kranjčar

monografija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter