video: droga ju je uništila

Imala je samo 28 kada su je pronašli mrtvu. Govorili su joj da je neizmjerno ružna, ponijela je titulu najružnijeg stvorenja na kampusu, ali ostavila je neizbrisiv trag u glazbi


100posto
06.10.2019.09:00
Imala je samo 28 kada su je pronašli mrtvu. Govorili su joj da je neizmjerno ružna, ponijela je titulu najružnijeg stvorenja na kampusu, ali ostavila je neizbrisiv trag u glazbi
Profimedia

100posto
06.10.2019.09:00

Glazbenica Janis Joplin tijekom svog života objavila je četiri albuma, jedan za svaku godinu svoje kratke, ali izuzetno plodonosne karijere. Umrla je 4. listopada 1970. u 27. godini, ali je ostavila neizmjeran utjecaj na pop i rock glazbu, a mogla je pjevati uistinu sve žanrove.

Joplin je rođena u Teksasu, odrasla je u gradu Port Arthuru, a neposredno prije smrti  osvrnula se na svoje odrastanje rekavši da su je ismijevanjem izbacili s "faksa, grada i na kraju iz države”.

Vrijeđali su je

U srednjoj školi okrutni klinci zvali su je pig (svinja), a na ništa ugodniju okolinu nije naletjela ni na Universityju of Texas, gdje je studirala umjetnost. Naime, ondje je 1963. godine “odnijela titulu” najružnijeg muškarca na kampusu. 

Baš taj osjećaj odbačenosti i nepripadanja naveo ju je da se okrene glazbi, prvenstveno bluesu i umjetnicima poput Bessie Smith i Ma Rainey za koju je jednom prigodom rekla da ju je neizmjerno inspirirala tijekom stvaralaštva.

Sredinom šezdesetih godina okušala se u solo glazbenim vodama, provela je jednu godinu na fakultetu gdje je radila u studentskim novinama kao hipi glazbenica amaterka.  U San Franciscu je izgradila scenu koja će promijeniti njen život, ali i glazbu uopće.

Navukla se na drogu

Godine 1963. doselila se u četvrt, koji je bio povezivan sa psihodeličnim rockom, ali ona je snimala blues pjesme. U tom razdoblju postala je teška ovisnica o amfetaminima zbog čega se morala vratiti u Teksas.

U Kaliforniju je ponovo došla 1966. kako bi nastupala s bendom Big Brother and The Holding Company. Ubrzo je potpisala ugovor za ploču. Nakon godine prožete nezgodama u glazbenoj industriji, tijekom kojih je postala ovisnica o heroinu  konačno je objavljen njezin debi album u kolovozu 1967.

Nakon toga je uslijedio nastup pred desecima tisuća ljudi na pop festivalu u Montereyu koji će joj promijeniti karijeru. 

Najuzbudljivija vodeća žena rocka

Možda je bila proglašena najružnijim stvorenjem u studenskom domu”, ali  Vogue” ju je nazvao „najuzbudljivijom vodećom ženom rocka. S bakinim naočalama, neukrotivom grivom, tetovažama i nakitom, pokrenula je stvaranje nove scene.

Godine 1969. je napustila bend i krenula u solo vode. U tom trenutku, drugi album benda Cheap Thrills je već bio na prvom mjestu top-lista i ostao tu dva i pol mjeseca. Vodeći singl, „Peace of My Heart” stigao je do 12. pozicije na listi singlova.

Svakog dana uzimala je dozu heroina u vrijednosti od 200 dolara

Prvi album Joplin kao solo umjetnice nije dostigao uspjeh njenih radova s bendom, ali je dobio pozitivne kritike. U okviru europske turneje nastupila je u Royal Albert Hallu i izazvala nerede na koncertu u Frankfurtu kada su obožavatelji upali na pozornicu.

I dok je s jedne strane briljirala na sceni, privatno se raspadala. Usprkos velikim naporima njenih prijatelja i glazbenika da je spase, bili su to za Janis dani ispunjeni drogom. Prema riječima Peggy Caserti prijateljice i povremene ljubavnice, pjevačica je 1969. uzimala svakoga dana dozu heroina u vrijednosti od 200 dolara.

Krajem 1969. nastupila je na Woodstocku nakon čega je uslijedila turneja po Kanadi. Vratila se u studio u rujnu  1970. kako bi snimila Pearl”, ali na kraju je to bio njezin posthumno objavljen album. 

Pronađena je mrtva u hotelskoj sobi 4. listopada 1970., umrla je 16 dana poslije Hendrixa, također u 28 godini.

glazba

smrt

droga

janis joplin

newsletter

Prijavite se na Newsletter