Diva jugoslavenskog glumišta

Loše zdravstveno stanje spriječilo ju je da dođe u Zagreb, pozlilo joj je i završila je u bolnici! Cijeli život prati je suluda zabuna koja uključuje i zločestog dečka jugoslavenskog nogometa


Ines Madunić
14.06.2019.19:30
Loše zdravstveno stanje spriječilo ju je da dođe u Zagreb, pozlilo joj je i završila je u bolnici! Cijeli život prati je suluda zabuna koja uključuje i zločestog dečka jugoslavenskog nogometa
Screenshot

sažeto

Radmila Živković obilježila je jugoslavensku filmsku i kazališnu scenu


Ines Madunić
14.06.2019.19:30

U nedjelju je u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu trebala gostovati predstava "Gospođa ministarka" beogradskog Narodnog pozorišta. U glavnoj ulozi je Radmila Živković, kultna glumica koja je u bogatoj karijeri glumila u više od 40 filmova i serija te obilježila kazališnu scenu.

Zbog njezinog lošeg zdravstvenog stanja gostovanje je otkazano, kao i sve izvedbe predstave u Beogradu dok se glumica ne oporavi. Prošlog tjedna joj je pozlilo i završila je u bolnici, a iako je unatoč tome planirala dolazak u Zagreb, liječnici su joj to zabranili jer bi putovanje bilo prerizično.

Radmila je rođena u Kruševcu, a glumom se počela baviti kao tinejdžerica. Tako je već sa 16 godina imala sporednu ulogu u filmu "Oseka" Vlade Pavlovića, a zatim i upisala Dramsku akademiju u Beogradu.

Neke od svojih najvažnijih uloga imala je u Ateljeu 212, kultnom beogradskom kazalištu, a 20 godina članica je ansambla Narodnog pozorišta. Za svoj je rad dobila prestižne nagrade, uključujući i nagradu "Žanka Stokić", koja je, uz Dobričin prsten, najvažnija glumačka nagrada u Srbiji, i to upravo za ulogu Živke Popović u "Gospođi ministarki".

Što se tiče filmova, najviše je zapamćena po ulogama u "Zoni Zamfirovoj", "Soku od šljiva", "Variola vera", "Sabirnom centru", "O pokojniku sve najljepše", "Ledini"...

Radmila je bila u dva braka. S redateljem Predragom Bambićem ima kćer Bojanu, koja je također glumica, a danas je u sretnom braku s Draganom Mihajlovićem.

Inače, mnogi miješaju nju i njezinu imenjakinju koja je 1969. godine bila Miss Jugoslavije. Radi se o Radmili koja je nekoliko godina starija od nje jer glumica je tada imala tek 16 godina.

Priča, koja bi se mogla okarakterizirati kao fake news, ide ovako: Radmila Živković prijavila se 1968. na Miss Srbije za Miss Jugoslavije, no nije uspjela. Iduće godine, kad je već ostvarila prvu ulogu u "Oseki", pozvali su je da se opet prijavi i te je godine premoćno pobijedila.

Iste godine, Radmila je u Sarajevu upoznala nogometaša Fikreta Mujkića, poznatog kao Pike, u kojeg se zaljubila. Pike je bio "zločesti dečko" jugoslavenskog nogometa, a kad je par najavio vjenčanje svi su se ponadali kako će to povoljno utjecati i na njegovu karijeru. Brak ipak nije dugo trajao, a Pike je nastavio po svom.

Priča jeST istinita, no jedan detalj je važan - missica Radmila nije ista kao i glumica Radmila.

Ona nikad nije bila opterećena slavom i manekenstvo je nije zanimalo, a to je pokazala kako kroz svoju dugu karijeru, tako i kroz intervjue.

"Sretna sam jer je kćer Bojana glumica, ne zato što joj je to nametnuto s moje strane, već zato što je to njezino viđenje i njezina nepotreba da se na taj nedostojni način eksponira. Svatko se bori za svoje mjesto u životu… Razumijem modne revije i ljude koji se bave takvim poslom, ali potreba ostalog svijeta da bude viđen i da zbog toga misli da nešto znači u ovom društvu strašna je. Bolje je da sjediš kod kuće i čitaš knjigu ili gledaš u plafon i razmišljaš o onome što te okružuje jer je to vrednije provedeno vrijeme nego biti na fešn, mešn, trešn varijantama. Mogu me mrziti zbog ovoga koliko god hoće, ali taj jezik je izmišljen i uvode nam ga oni koji proizvode te nazovi događaje. Presretna sam što i Bojana misli isto. Možda je u pitanju genetika, a moguće da je stvar odgoja to da nije značajno što nosiš na sebi, već u sebi", rekla je.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter