Nikad ju nije prežalila

Lennon ju je molio za naslovnicu, a par sati poslije su ga ubili. Godinama je skrivala strastvenu vezu s književnicom, a tek nakon njezine smrti je priznala: 'Bile smo ljubavnice'


Ines Madunić
20.10.2019.10:00
Lennon ju je molio za naslovnicu, a par sati poslije su ga ubili. Godinama je skrivala strastvenu vezu s književnicom, a tek nakon njezine smrti je priznala: 'Bile smo ljubavnice'
Getty Images

sažeto

Annie Leibovitz jedna je od najpoznatijih celebrity fotografkinja na svijetu


Ines Madunić
20.10.2019.10:00

Anna-Lou Leibovitz nije ni pomišljala da bi mogla biti fotografkinja. Odrasla je u velikoj američko-židovskoj obitelji prepunoj umjetnika, pogotovo s majčine strane. Otac joj je bio vojni dužnosnik pa su se često selili, a na nju je najviše utjecalo vrijeme koje su proveli na Filipinima za vrijeme rata u Vijetnamu. Tad je prvi put pčela fotografirati vojnu bazu i lokalne stanovnike.

Kad su se vratili, Annie je upisala Umjetnički institut u San Franciscu. Studirala je slikarstvo i željela biti nastavnica. No, nakon što je uzela fotografiju kao izborni predmet shvatila je da to njezin poziv i odmah se prebacila na taj studij. Najviše su je inspirirali radovi Roberta Franka i Henri Cartier-Bressona.

Još za vrijeme studija počela je raditi u novoosnovanom glazbenom časopisu Rolling Stone, a već s 23 godine postala je glavna fotografkinja tamo i praktički je stvorila estetiku magazina. Na toj je poziciji ostala deset godina i postala poznata po intimnim fotografijama slavnih.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Giorgio Corazza (JoCodex) (@jocodex) on Oct 16, 2019 at 5:42am PDT

Leibovitz je 1975. godine bila službena fotografkinja na američkoj turneji The Rolling Stonesa, no otišla je prije nego što je turneja bila gotova jer je shvatila da razvija ovisnost o drogama.

 
 
 
View this post on Instagram

This is Gallery curator @shawn_waldron with my weekly post of highlights from the collection. ⁣ ————————⁣ While on tour across America with the Rolling Stones in 1975, Christopher Simon Sykes encountered a young photographer named Annie Liebovitz. Annie, now the most famous photographer in the world, had become the tour’s official photographer at Mick Jagger’s request. Still in her mid-twenties and only five years into her photography career, Annie had already created legendary images of John Lennon and other giants of rock. ⁣ ⁣ Leibovitz first encountered ‘Mick and the Boys’ in 1972 on assignment for Jann Wenner’s nascent Rolling Stone magazine. The following year, Wenner nominated the talented 23 year old from Connecticut to became the magazine’s chief photographer, a position she held for ten years. ⁣ ⁣ Life on the road and concert photography proved much more difficult than she had imagined. “The experience is extreme,” she said. “There is a bigness of the performances and then the isolation and loneliness that follow. The band was like a group of lost boys, but their music saved them.” ⁣ ⁣ Jagger and Leibovitz⁣ Christopher Simon Sykes | 50802734

A post shared by Getty Images Gallery (@gettyimagesgallery) on Oct 15, 2019 at 7:45am PDT

Snimila je mnoge kultne naslovnice, kao što je, primjerice, ona s Johnom Lennonom i Yoko Ono.

Bilo je to 8. prosinca 1980. godine, a Leibovitz je zapravo htjela snimiti samo Lennona, no on je inzistirao da i Yoko bude s njim. Annie je htjela na neki način rekreirati fotografiju s njihovog zajedničkog albuma "Double Fantasy", objavljenog tri tjedna ranije, na kojoj se njih dvoje ljube. Rekla je Lennonu da se skine i legne na pod pored Yoko.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Casa dei Tre Oci (@casa.dei.tre.oci) on Oct 1, 2019 at 11:56pm PDT

"Zanimljivo je da je ona htjela skinuti majicu, ali sam joj rekla da to ne napravi, iako nisam imala viziju kako će fotografija izgledati. On se zatim sklupčao pored nje i bilo je jako, jako snažno. Izgledalo je kao da mu je hladno i da se drži za nju. Bilo je jako uzbudljivo kad smo vidjeli prvi polaroid, a i njih dvoje su bili jako zadovoljni. John je rekao: 'Savršeno si uhvatila našu vezu. Obećaj mi da će ovo biti na naslovnici.' Pogledala sam u oči i rukovali smo se", ispričala je Leibovitz. Pet sati kasnije Lennona je ubio Mark David Chapman.

Iz Rolling Stonea otišla je 1983. u Vanity Fair, gdje je također napravila neke od najpoznatijih fotografija slavnih uopće. Gola i trudna Demi Moore, Whoopi Goldberg u kadi punoj mlijeka, goli Sylvester Stallone u pozi 'Mislioca', prva naslovnica Caitlyn Jenner nakon operacije spola...

Getty Images

Leibovitz je jedna od najboljih i najpoznatijih portretista suvremene američke fotografije te je prva žena koja je imala samostalnu izložbu u National Portrait Gallery u Washington D.C.-u.

Fotografirala je i britansku kraljicu Elizabetu II, a kaže da se mjesecima pripremala za to snimanje.

"Rekla sam joj koliko se divim Cecilu Beatonu i da ću napraviti set prema njegovim fotografijama, a ona mi je rekla: 'Moraš pratiti svoj put, draga.' Bila je ljuta na mene jer sam donijela toliko opreme. Navodno ima svoju fotografkinju koja dolazi s jednom vrećicom stvari na snimanja. Kraljica ju toliko voli da joj pomaže pomaknuti namještaj ako treba. To mi je izvrsno", rekla je Leibovitz.

Iako o svom privatnom životu ne voli pričati, zna se da je od 1989. do 2004. godine bila u vezi s književnicom i feminističkom aktivistkinjom Susan Sontag, sve do njezine smrti.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Gracia B Webzine (@graciabweb) on Mar 8, 2018 at 2:45pm PST

Nijedna od njih dvije nije pričala o vezi, navodno nikad nisu zajedno živjele, no osim što su bile u vezi, zajedno su i radile. Putovale su svijetom i pokušavale povezati svoje profesije. Zajedno su bile i u Sarajevu devedesetih godina, za vrijeme okupacije.

Sontag je preminula 2004. godine, a samo nekoliko mjeseci nakon toga preminuo je otac Annie Leibovitz, nakon čega je pala u depresiju, a zatim i u financijske probleme.

Profimedia

Iz svega je izvukla nekoliko godina kasnije, a o vezi sa Sontag progovorila je tek nedavno.

"Susan i ja smo imale ljubavnu priču. Riječi poput 'partnerice' nikad nisu bile dio našeg rječnika. Bile smo dvije osobe koje su si međusobno pomagale kroz život. Najbliža riječ je 'prijateljica'", rekla je svojedobno, da bi kasnije ipak priznala da se radilo o intimnoj vezi.

"Zovite nas 'ljubavnice'. Ta mi se riječ sviđa, zvuči romantično. Da budem posve jasna, volim Susan", rekla je u intervjuu.

Nakon njezine smrti, nije poznato da je Leibovitz bila u nekoj ljubavnoj vezi. 

Profimedia

Annie ima tri kćeri. Prvu, Sarah Cameron, rodila je kad joj je bilo 52 godine, a blizanke Susan i Samuelle rodila je surogat majka četiri godine kasnije.

ljubavna veza

fotografkinja

Annie Leibovitz

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter