Nakon 66 godina

Legendarni glazbeni časopis NME odustao od print izdanja, odsad postoje samo na webu


Ines Madunić
08.03.2018.08:50
Legendarni glazbeni časopis NME odustao od print izdanja, odsad postoje samo na webu
NME

sažeto

Izdavači su zbog teške financijske situacije odlučili ukinuti papirnato izdanje


Ines Madunić
08.03.2018.08:50

Nema više print izdanja kultnog britanskog glazbenog časopisa NME (New Musical Express). Izdavači su objavili u srijedu kako su zbog teške financijske situacije, odnosno smanjene tiraže i loše situacije na marketinškom tržištu tiska odlučili preseliti izdanje samo na web. Još nije sigurno hoće li sva 23 zaposlenika zadržati posao.

NME

Osim web izdanja, na kojem će se jednom tjedno objavljivati velika priča nalik na one u printu (zvat će se "The Big Read"), povremeno će se tiskati specijalizirana izdanja.

Ukidanje print izdanja dolazi tjedan dana nakon što je izdavač Time Inc. prodan kompaniji Espiris za 130 milijuna funti. Isti izdavač u vlasništvu ima i časopis Marie Claire.

NME je jedan od najjačih i najuuglednijih glazbenih časopisa na svijetu koji izlazi od 1952. godine. Odluku o ukidanju printa objavili su na 66. godišnjicu svog prvog izdanja.

NME

Fokusirali su se uglavnom na rock'n'roll te su vrhunac doživjeli 70-ih godina, kad su među prvima pisali o punku, a zatim u 80-ima kad su bili na "prvoj liniji" new wavea i indieja. U 90-ima bili su jedni od onih koji su stvorili hype oko britpopa, a posebno se izdvaja njihova kultna naslovnica "The British Heavyweight Championship", kojom su praktički stvorili rivalstvo između Oasisa i Blura.

NME

Svoje žaljenje za print izdanjem NME-a već su izrazili brojni glazbenici, među kojima i Liam Gallagher, The Libertines, Mike Skinner, The Charlatans...

novine

magazin

NME

print izdanje

časopis

glazbeni časopis

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter