Takvi su danas rijetki

Legendarna lica s malih ekrana: Minimaks je 'izmislio' Lepu Brenu i bio prvi showman, Oliver i Helga simbol su suzdržanosti i elegancije


Ines Madunić
19.04.2019.17:00
Legendarna lica s malih ekrana: Minimaks je 'izmislio' Lepu Brenu i bio prvi showman, Oliver i Helga simbol su suzdržanosti i elegancije
Vlado Kos, Arhiva Cropix

sažeto

Vrhunski televizijski voditelji danas su prava rijetkost, ali zato se rado sjećamo onih starijih


Ines Madunić
19.04.2019.17:00

Mnogim je generacijama i danas Oliver Mlakar sinonim za televizijskog voditelja. Isprva radijski spiker, na televiziju je prešao 1963. godine i obilježio je svojim kvizovima i brojnim drugim emisijama i eventima koje je vodio. Mlakar je bio ozbiljan, ali opušten i simpatičan, nije griješio ili je to bilo jako rijetko, uvijek profesionalan i staložen. Jednostavno, nije privlačio pažnju na sebe, ali vam ga je uvijek bilo ugodno gledati i slušati.

Arhiva Cropix

Mlakar je dio stare garde, tzv. zlatne generacije voditelja kakvih danas, budimo iskreni, baš i nema. Posao se promijenio.

Mlakar je vjerojatno najpoznatiji po kvizovima koje je vodio - od Kviskoteke, Brojki i slova pa sve do Kola sreće, a 1990. godine s Helgom Vlahović vodio je jedini domaći Eurosong. 

Helga je bila baš kao i Mlakar - profesionalna do kraja i uvijek besprijekorna. Zbog ugodnog glasa i pojave već u srednjoj školi počela je voditi priredbe. Željela je biti radijska spikerica, no uzeli su je na televiziju. Pokazala se tako dobrom da je osim političko-informativnih emisija na domaćem terenu dobivala angažmane u inozemstvu.

Vodila je festivale u Poljskoj, Nizozemskoj i drugim europskim zemljama. Svi koji su 1. siječnja pobožno pratili Novogodišnji koncert Bečke filharmonije sjećaju se njezinih odmjerenih i zanimljivih komentara.

Josip Bistrović/Cropix

Jedan od najpoznatijih televizijskih voditelja na području cijele bivše Jugoslavije svakako je i Milovan Ilić Minimaks. Nesuđeni pravnik pomalo je pomaknuo granice, ali uvijek je ostajao profesionalan i u granicama ukusa. No, volio je zbijati šale, bio je duhovit, ali i suptilan pa su ga nazivali prvim domaćim showmanom.

Govori se i da je "izmislio" Lepu Brenu. To je, zapravo, istina, jer upravo je on dodao pridjev "Lepa" Breni, a i ona je sama to priznala. Zbog duhovitosti šefovi su ga uvijek upozoravali da pazi što priča, pogotovo kad se radi o političarima i onima na vlastit, no rijetko kad je slušao. Politika ga nije baš zanimala, kao ni usiljena korektnost prema ikome.

Vlado Kos/CROPIX

Generacije odrasle u Jugoslaviji sigurno se s nostalgijom sjećaju emisije "Kocka, kocka, kockica" i njezina voditelja Branka Milićevića Kockice. On je zapravo bio glumac koji se usavršavao u inozemstvu i bio na mnogim seminarima i radionicama, pogotovo za dječje predstave. Tako je 1974. godine završio na televiziji i do 1993. godine postao omiljeni dječji voditelj. Koliko god je kazališnih uloga ostvario, uvijek ćemo ga prepoznati kao Branka Kockicu.

Screenshot

A ako ste dio tih generacija, sigurno se sjećate i Muzičkog tobogana koji je vodio Milan Minja Subota. Bila je to također emisija za djecu, a Subota je uživao u radu s klincima i njihovom obrazovanju. On je bio i autor te emisije, bavio se skladanjem glazbe i fotografijom, a neke od pjesama koje je napravio za Muzički tobogan pamtimo i danas.

Željku Fattorini nazivali su "najljepšim licem TV Zagreb", a znalo se da to nije njezina jedina kvaliteta. Osim ugodnog izgleda, Žeža je imala savršenu dikciju, ugodan glas i mogla je voditi bilo koju emisiju. Inače je studirala biologiju, ali je na televiziji provela cijeli radni vijek. Sve je počelo dok je još bila djevojčica.

Kristina Fazinić/Cropix

Nastupala je s dječjim zborom Radio Zagreba, a primijetio ju je Anton Marti iz Zabavnog programa TV Zagreba. U 49 godina bila je spikerica, najavljivačica, novinarka, urednica, a radila je na emisijama Mendo i Slavica, Nedjeljom popodne, Dnevnik 10, Dobro jutro, Hrvatska... Najveću popularnost doživjela je kad je sa Sašom Zalepuginom vodila "Nedjeljom popodne" od 1975. do 1982. godine. Emisija je rušila rekorde gledanosti, a Željku su novinari obožavali pa je stalno bila na naslovnicama.

televizija

Oliver Mlakar

tv voditeljica

televizijski voditelji

Helga Vlahović

Milovan Ilić Minimaks

Branko Milićević Kockica

Željka Fattorini

Minja Subota

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter