Vrijeme leti, godine idu...

Kultni albumi koji ove godine slave 20. rođendan - osjećate li se staro?


Ines Madunić
27.02.2018.19:00
Kultni albumi koji ove godine slave 20. rođendan - osjećate li se staro?
Getty Images

sažeto

Da, Courtney Love i njezin Hole prije 20 godina objavili su 'Celebrity Skin'


Ines Madunić
27.02.2018.19:00

Znamo da se u duši osjećate kao da ste tek postali punoljetni, ali vrijeme je da se suočite s gorkom istinom - ove godine glasačko pravo ostvaruju oni koji su rođeni 2000. godine. A punih 20 godina prošlo je od objave nekih kultnih albuma koje vjerojatno slušate i danas. Neki su ostarjeli bolje, neki lošije, neke pjesme još svaki dan čujemo na radiju, a nekih se ni ne sjetimo. Ali, ostaje činjenica da je od njihove objave prošlo dva desetljeća. Sorry.

Urban&4: Žena dijete

Jedan od najboljih domaćih albuma uopće, na Urbanovom sad već kultnom "Žena dijete" gotovo ne postoji pjesma koja nije hit. Bio je to drugi samostalni Damirov album nakon raspada Laufera, a proizveo je klasike kao što su "Mala truba", "Black Tattoo", "Odlučio sam da te volim", "Ruke" i naslovnu "Žena dijete". Za album je Urban dobio Porina za album godine, produkciju godine i album alternativne rock muzike, a potonji je glazbenik odbio preuzeti jer je smatrao da se ne radi o alternativnom rocku pa time zakida sve druge koji su nominirani u toj kategoriji.

Robbie Williams: I've Been Expecting You

Možda ne slušate Robbieja Williamsa, ali sigurno znate "Millenium". E, pa taj je hit s njegovog albuma "I've Been Expecting You", koji je NME nazvao možda najviše britpop albumom ikad. Vjerojatno ste nekad čuli i "She's The One", "Strong" i "No Regrets", sve s ovog albuma, inače Robbiejevog drugog samostalnog. "Millenium" je ujedno i njegov prvi britanski broj 1, a cijeli album bio je najprodavaniji u Velikoj Britaniji te godine. Većinu pjesama napisao je Robbie s producentom i glazbenikom Guyjem Chambersom, a nakon ovog uspješnog albuma učvrstio je svoju poziciju velike solo zvijezde.

Madonna: Ray Of Light

Poznata po tome da svaki album fura novi imidž, tad već kraljica popa Madonna 1998. objavila je "Ray Of Light" i ponovno pogodila. Prvi singl bio je "Frozen", u kojem se pojavila s crnom, ravnom kosom u stilu gejše i predstavila novi, mračni elektro zvuk. Madonna je zatim objavila i spot za "The Power of Goodbye", u kojem se pojavio Goran Višnjić. Bez pretjerivanja možemo reći da je pogurala njegovu holivudsku karijeru jer je nakon toga dobio ulogu u "Hitnoj službi" i ostalo je povijest.

Madonnin je album važan za njezinu karijeru jer se na njemu konačno "smirila", nakon što je devedesete provela razbijajući seksualne tabue, dok se na "Ray of Light" fokusirala na spiritualnu transformaciju. Također, bio je to njezin prvi album za koji je dobila Grammy - nakon 15 godina karijere.

Majke: Put do srca sunca

Šesti album Majki bio je i posljednji prije raspada i duže pauze. Prvotno se album trebao zvati "Bratstvo", a s njega imamo omiljene stvari "Grešnik", "Daj mi" i "Grad izgubljenih duša". Sve tekstove na ovom albumu napisao je Goran Bare, a glazbu Zoran Čalić, koji je ubrzo izašao iz benda. Majke su se raspale dvije godine poslije, da bi se ponovno okupili 2007. godine.

Offspring: Americana

"Pretty Fly (For A White Guy)" hit je s ovog, petog albuma Offspringa. Njihov drugi najuspješniji album objavljen je u studenom 1998. godine i prodao se u više od 10 milijuna primjeraka. Možda najviše mainstream hitova benda nalazi se upravo na "Americani": "Have You Ever", "Staring At The Sun", "The Kids Aren't Alright", "Why Don't You Get A Job?"... Nakon toga, za Offspring je sve išlo samo na gore. Šteta.

Placebo: Without You I'm Nothing

Drugi album za Placebo donio nam je hitove "Without You I'm Nothing", "Pure Morning" i "Every You Every Me". Iako je danas jedan od omiljenih svim fanovima, Brian Molko izjavio je kako je album "previše isproduciran" i da ima previše sporih pjesama za drugo izdanje benda. Bio je uspješan i među publikom i kritičarima, a trećim, "Black Market Music", dosegli su i međunarodnu slavu dvije godine kasnije.

Garbage: Version 2.0

Drugi album Shirley Manson i njezine ekipe opravdao je hype oko njihovog prvijenca, a i danas obožavamo "I Think I'm Paranoid" i "Push It". Iako se ispočetka činilo kao da se radi o slabijem albumu od "Garbagea", ispostavilo se da uspjeh nije izostao. I sama Shirley rekla je kako misli da je album "tiši i mirniji" od prvog pa se ljudima zato čini da nije uspio. Njihov treći, "Beautiful Garbage", bio je najmanje komercijalno uspješan, ako ćemo o tome.

Massive Attack: Mezzanine

Treći i najuspješniji album genijalne ekipe iz Bristola mjesecima se čekao. Trebao je izaći krajem 1997., no napetosti među bendom bile su visoke i na pjesmama se radilo dugo. Prije nego što su ga fizički objavili, Mezzanine se mogao legalno u potpunosti "skinuti" na njihovoj web stranici. "Inertia Creeps", "Angel", "Dissolved Girl" singlovi su s albuma, a najuspješniji je vjerojatno "Teardrop", koji je dodatno proslavila i serija "Dr. House", u čijoj se špici koristi.

Cubismo: Viva la Habana

Jedan od najpoznatijih domaćih live albuma snimljen je na vrhuncu slave Cubisma. Bendu se u Gavelli pridružila cijela svita odličnih gostiju, među kojima su bili Yolanda Duke, Carlos Soto i Josipa Lisac, s kojom su izveli nezaboravnu "Na na na", čija je verzija popularnija nego original. Nakon objavljivanja ovog live albuma Cubismo se uspio probiti na međunarodno tržište.

Hole: Celebrity Skin

Nakon Kurtove smrti 1994. godine, Courtney Love bila je najomraženija osoba u rock'n'rollu. Bila je i prije, ali činjenica da je samo par tjedana nakon muževa samoubojstva otišla na turneju promovirati svoj novi album uništila je njezinu ne baš postojeću reputaciju. Treći album Holea zato se čekao nestrpljivo. S obzirom na to da su je optuživali da joj Cobain piše glazbu, svi su čekali vidjeti jesu li nove pjesme Courtney Love dobre ili ne. Sa "Celebrity Skin" imamo istoimeni singl u kojem ona prkosno pjeva kako je "hodajuća studija demonologije", a Courtney nas je počastila i hitovima "Awful", "Malibu" i "Northern Star". Ukratko, opravdala je očekivanja i napravila dobar album.

Lauryn Hill: The Miseducation of Lauryn Hill

Remek djelo, najčešće je fraza kojom se opisuje jedini solo album Lauryn Hill. I posve opravdano. Kultno djelo napisala je i objavila kad je imala samo 23 godine, i možda je sreća da nikad nije objavila nešto drugo jer teško bi moglo nadmašiti "The Miseducation of Lauryn Hill". "Everything Is Everything", "Doo Wop (That Thing)", "To Zion", "Lost Ones", "Ex-Factor"... Da baš ne nabrajamo svaku pjesmu na albumu - Lauryn je spojila jake tekstove, eksperimentirala je s glazbom i imala izvrsnu produkciju. I danas slušamo ovaj album kao da je objavljen jučer. A prešlo je 20 godina.

glazba

music beats

Madonna

album

Robbie Williams

Damir Urban

Courtney Love

Placebo

Lauryn Hill

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter