OBRATI PAŽNJU NA... M.O.R.T.

Krumpiri su izvađeni, šalša spremna, vrijeme je za svirku! Dečki otkrivaju kako objaviti album uz pomoć crowdfunding kampanje te kako je srednjoškolski bend došao do Porina


Ines Madunić
18.09.2019.14:30
Krumpiri su izvađeni, šalša spremna, vrijeme je za svirku! Dečki otkrivaju kako objaviti album uz pomoć crowdfunding kampanje te kako je srednjoškolski bend došao do Porina
Dragan Matić/Cropix

sažeto

Sinjski bend otvara u četvrtak koncertnu sezonu u zagrebačkom Vintageu, a mi smo tim povodom pričali s Kikosom


Ines Madunić
18.09.2019.14:30

Nakon tri hvaljena albuma na materinjem jeziku - "Vrhunsko dno", "Odjel za žešće" i "Tužna kocka" - pohvala kritičara i publike, nominacije za Porin i puno odsviranih koncerata, sinjski rock bend M.O.R.T. ove je godine objavio svoj prvi album na engleskom jeziku. "Standing Runningman" zagrebačkoj publici Ivan Katić John, Bože Blajić Zvrk, Milan Mijač Mile i Jakov Maleš Kikos predstavit će u četvrtak u Vintage Industrial baru, a time i otvaraju koncertnu sezonu u tom klubu.

O tome kako su financirali album preko crowdfunding kampanje, kako srednjoškolski bend dođe do Porina i kakvi su im planovi za dalje pričali smo s basistom Kikosom.

Kako ste proveli ljetne praznike?

Ljeto je počelo našim Gljevstock festivalom, nastavilo se s petnaestak koncerata po klubovima i festivalima širom regije, naputovali smo se, dobro se zabavili, upoznali još hrpu zanimljivih ljudi, u slobodno vrijeme smo primali drage goste u Sinju, kupali se u Jadranu, Perućkom jezeru i Cetini, izvadili krumpire, napravili šalšu i što je najvažnije, ostali smo živi.

Izašao je vaš prvi album na engleskom jeziku. Zašto ste se "prebacili" na engleski i kako se razlikovao proces rada na pjesmama?

Stvari na engleskom smo znali raditi od samih početaka benda. U jednom trenutku smo imali viška vremena pa smo se odlučili poigrat s tim i dogodilo se da smo napravili sedam potpuno novih pjesama na engleskom, dodali im dvije stare i jednu improvizaciju na hrvatskom i rodio se ''Standing Runningman''. A proces nastajanja se ne razlikuje na hrvatskom i engleskom, znači, zatvoriš se u prostoriju zgrabiš mikrofon, gitaru, bas i palice i udri.

Album je izašao zahvaljujući Indiegogo kampanji. Kako ste došli na ideju da ga tako financirate, jeste li već imali iskustva s takvim kampanjama?

Na ideju smo došli jer smo vidjeli neke inozemne bendove da tako rade, pa rekosmo ''Što ne bi i mi probali?' Probali smo, stavili se da to na nešto sliči i uspjeli. Iz prve. Hvala svima što su pomogli!

Koliko ljudi je sudjelovalo u kampanji?

Ti, ja i moja mama, ne znam kak se zovu al frajer mi je susjed, Vlasta Popić, Vilim Šoda iz grupe Vrata i njegov mali iz grupe Komete.... Bilo ih je.

Krenuli ste kao gimnazijski bend. Nema tko nije u srednjoj maštao i pričao s frendovima da osnuje bend. Kako ste vi u tome zaista uspjeli i imate li kakav savjet za nove srednjoškolske bendove u nastajanju?

Uspjeli smo jer nismo bili opterećeni nekim predznanjem, a ni velikim očekivanjima. Počeli smo kao mala ekipica dobrih prijatelja kojima je bilo super zajedno udarati po instrumentima u spavaćoj sobi i družeći se tako prvo smo prerasli sobu, pa susjedstvo, pa grad, pa okolicu i tako, mic po mic, evo nas tu gdje smo sad i još uvijek uživamo kao prvi dan.

Bend je naziv (navodno) dobio po knjizi. Što trenutno čitate i crpite li kad inspiraciju za pjesme iz knjiga?

Ime smo uzeli po naslovu knjige Terryja Pratchetta čiji smo veliki poklonici evo već petnaestak godina. Volimo čitati jer su knjige jedan od najboljih načina za širenje horizonata, poticanje mašte i putovanja u bezbroj različitih svjetova. Putem toga onda sigurno dobiješ masu inspiracije i za pjesme i za druge stvari. Trenutno čitam Staljinovu političku biografiju. Dost dobro štivo.

Jesu li u planu koncerti izvan regije?

U našem umu nastojimo ignorirati granice. U planu nam je uvijek svirati svugdje gdje nam to objektivne okolnosti dopuštaju, tako da bismo išli i na Antarktiku kad bi se moglo.

koncert

Scena intervju

MORT

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter