Nemaju svi nos za biznis

Kriva ulaganja i loši potezi doveli su do zatvaranja i propadanja poslova, neki su morali proglasiti i bankrot


Ines Madunić
15.06.2019.12:00
Kriva ulaganja i loši potezi doveli su do zatvaranja i propadanja poslova, neki su morali proglasiti i bankrot
Tomislav Krišto, Ronald Goršić/Cropix

sažeto

Mnogi se celebovi odlučuju za otvaranje vlastitog biznisa, ali nije svakome uspjelo


Ines Madunić
15.06.2019.12:00

Nije lako biti poduzetnik u Hrvatskoj, to već znamo, a i mnogi su celebrityji to osjetili na vlastitoj koži. Nekima su presudila kriva ulaganja, neki se jednostavno nisu snašli u teškoj ekonomskoj klimi, no morali su zatvoriti biznis i krenuti ispočetka. Neki su otišli u stečaj dok su neki doživjeli i pravi bankrot.

To se dogodilo Ivi Majoli, koja je u tenisačkoj karijeri zaradila impresivnih 4,5 milijuna dolara. Živjela je na visokoj nozi, u stanu na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Bila je vlasnica Tenis centra na Cmroku, sa suprugom Stipom Marićem vjenčala se u crkvi Svetog Marka, svirali su im Gypsy Kings, a cijelo je vjenčanje koštalo milijun i pol kuna.

Biljana Gaurina/Cropix

Uskoro su supružnici otvorili japanski restoran Sora na vrhu nebodera na Jelačićevom trgu. Samo u prostor uložili su 600.000 kuna, a iako poslovanje nije išlo najbolje, oni su odlučili otvoriti još jedan restoran na Hvaru. Sve je, naravno, propalo, ostali su dužni i radnicima, a uskoro je i njihov brak prekinut.

Majoli je nastavila s lošim financijskim potezima i na kraju je bila u dugu 59 milijuna kuna. Sud se pokušao naplatiti dražbom njezina stana od 154 kvadrata na Jelačićevom trgu, no ona je argumentirala kako je to njezina jedina nekretnina koja joj je potrebna za život.

Još jedna sportašica našla se u dugovima nakon prekida profesionalne sportske karijere. Nika Fleiss s ocem Renom pokrenula je Ski studio Fleiss, u kojem su podučavali skijanje, ali u stečaj su otišli nakon deset godina postojanja.

CROPIX

Imali su dug od 690.825 kuna. Njezin otac Reno inače je poznati skijaški stručnjak koji je svojedobno bio voditelj natjecanja Snježne kraljice.

Bivša missica Lejla Filipović s vjenčanom kumom Dunjom Barbarić pokrenula je modni dućan LD. Osim ženske odjeće različitih robnih marki, prodavala je i vlastitu mini kolekciju, no posao ipak nije potrajao. Prvo je preselila u manji prostor od onog u Mesničkoj u centru grada, a onda trgovinu i zatvorila. Prije toga iz posla je izašla i njezina vjenčana kuma.

"Gospođa Lejla Filipović i ja razišle smo se 10. ožujka 2015. Nažalost, naše su se poslovne vizije razišle ubrzo nakon otvaranja dućana. Dogodilo se ono što sam i predviđala. Dugo sam u ovom poslu i znam sve njegove prednosti i mane. Ipak, žao mi je što su se moja predviđanja ostvarila", rekla je Barbarić.

Neja Markičević/Cropix

Lejli je zatvaranje trgovine teško palo, a kaže kako je na kraju ispalo da radi "za najam, režije i državu".

"Nisam vjerovala kad su me drugi upozoravali kako je teško biti mali poduzetnik kod nas. Kako se u našem društvu skoro potpuno izgubio srednji sloj tako ni u poslovnom svijetu srednjim poduzetnicima trenutno nije najbolja klima. Stvarno sam uživala raditi taj posao, davala svoj maksimum i užasno mi je bilo teško kad sam ga zbog svih okolnosti odlučila zatvoriti. Želja naravno postoji, ali čekam, kao što rekoh, povoljnu klimu i pravi trenutak za to", rekla je Lejla u razgovoru za 100posto.

Iva Majoli

Lejla Filipović

Nika Fleiss

poduzetništvo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter