Princ Andrew u središtu skandala

Kraljičin sin laže? Prvo je bio 'šokiran' optužbama protiv prijatelja, a sad se čini da mu je on namještao maloljetnice i da su tulumarili na 'pedofilskom otoku'


Ines Madunić
21.08.2019.08:00
Kraljičin sin laže? Prvo je bio 'šokiran' optužbama protiv prijatelja, a sad se čini da mu je on namještao maloljetnice i da su tulumarili na 'pedofilskom otoku'
Getty Images

sažeto

Britanski princ Andrew pedofila Jeffreyja Epsteina poznavao je 20-ak godina


Ines Madunić
21.08.2019.08:00

Nakon što se američki milijarder optužen za razvijanje mreže pedofilije navodno ubio u zatvoru, svaki se dan otkrivaju novi detalji o životu i prijateljstvima Jeffreyja Epsteina. A nakon bračnog para Clinton, aktualnog predsjednika Donalda Trumpa, Billa Gatesa i Woodyja Allena, na red je došla i britanska kraljevska obitelj.

Profimedia

Princ Andrew, koji je prije četiri godine optužen za seks s maloljetnicom, godinama je bio Epsteinov prijatelj. Kad su ga novinari pitali je li bio svjestan njegovih zločina, princ je u službenoj izjavi rekao kako je "šokiran" optužbama te da o njima nije imao pojma.

No, na njegovu nesreću, britanski tabloidi namirisali su krv i pronašli dokaze kako to jednostavno ne može biti istina.

Navodno su se njih dvojica upoznali 1999. godine, kad je Andrew prvi put bio na tzv. pedofilskom otoku na Karibima, na kojem je Epstein navodno držao maloljetnice zatočenima i podvodio ih te silovao.

Andrew je na otok prvi put došao s punoljetnom pratiljom, a odužio se Epsteinu tako da ga je pozvao na svoju zabavu u dvorac Balmoral, škotsko imanje u vlasništvu njegove majke, kraljice Elizabete II. Epstein je doveo i žensku pratnju za svakoga.

Kasnije su uglavnom partijali i družili se u New Yorku, a Andrew je bio pozvan i na neke tulume kod Trumpa, koji je u intervjuu za New York Magazine 2002. rekao: "Znam Epsteina 15 godina. Odličan tip. Čak kažu da voli lijepe žene koliko i ja, a mnoge su puno mlađe."

Getty Images

Andrew je 2015. godine optužen za seks s maloljetnicom, Virginijom Roberts, koja je bila jedna od Epsteinovih žrtava. Kako je ispričala, sve se dogodilo 2001. godine, kad je ona imala 17 godina. Upoznali su se na jednoj zabavi, a Andrew ju je prvo odveo u svoju hotelsku sobu gdje su se zajedno okupali u kadi, a zatim seksali. Epstein joj je dan poslije platio 10.000 dolara.

Princ je sve demantirao, a slučaj je odbačen zbog nedostatka dokaza. Međutim, postoji jedna fotografija princa i Virginije s tog tuluma na kojem ju on grli.

Vidjela ga je još nekoliko puta na sličnim tulumima, u New Yorku, na Karibima i Londonu, a svaki put to je organizirao Epstein.

Kako je Andrew sve to demantirao i usput rekao da uopće nije bio prisutan na tim tulumima, tabloidi su se potrudili i došli do podataka o avionskim letovima. Oni pokazuju da Virginia Roberts govori istinu jer se njezina kretanja poklapaju s pričama o seks zabavama s maloljetnicama, ali dokazuju i da je Andrew bio blizu ili na istim mjestima, a tri puta je letio Epsteinovim privatnim avionom. Zbog svega toga istražitelji smatraju kako princ ima važne informacije o trgovini ljudima koju je predvodio i provodio milijarder.

Epsteinu ovogodišnja optužnica nije bila prva. Još 2005. godine uhićen je zbog podvođenja maloljetnica i punoljetnih djevojaka, ali se nagodio, priznao i dobio manju kaznu, samo 18 mjeseci zatvora. Čak i tad Andrew se družio s njime, a i za to postoje dokazi jer ga je posjećivao.

"Ostavi me na miru i prestani biti takav puritanac. Jeffrey mi je prijatelj, a odanost prijateljima je vrlina. Ostat ću mu odan", navodno je rekao Andrew prijatelju koji ga je 2005. upozorio da bi se trebao distancirati od milijardera nakon što je tada završio u zatvoru.

Epstein je i podmirio neke dugove Andrewove bivše supruge Sarah Ferguson 2010. godine. Ona je to priznala i nakon njegova uhićenja ove godine ispričala se jer je "krivo procijenila osobu".

Profimedia

Buckinghamska palača demantira sve optužbe protiv princa Andrewa, ali pitanje je koliko će to još moći.

Jeffrey Epstein pronađen je mrtav u zatvorskoj ćeliji prije desetak dana. Iako su mnogi isprva sumnjali kako je ubijen da bi ga ušutkali, nalazi obdukcije konzistentni su s ozljedama koje je mogao zadobiti vješanjem pa je zaključeno kako je ipak počinio samoubojstvo.

kraljevska obitelj

Jeffrey Epstein

princ Andrew

pedofilski skandal

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter