legenda kiča

Kraljica šunda punila je kafane, zbog dvosmislenih tekstova o seksu htjeli su je zabraniti, ali Tito ju je volio pa je i njemu pjevala


Ines Madunić
12.05.2019.19:30
Kraljica šunda punila je kafane, zbog dvosmislenih tekstova o seksu htjeli su je zabraniti, ali Tito ju je volio pa je i njemu pjevala
Screenshot

sažeto

Mica Trofrtaljka legenda je jugoslavenskog kiča i originalna kafanska pevaljka koja se toga nikad nije stidjela


Ines Madunić
12.05.2019.19:30

"Ala volim dobru kuru po dva-tri put na dan, to skida temperaturu ko dlanom o dlan", samo je jedan od stihova nekad kontroverzne - za neke vjerojatno još i danas - pjevačice Milice Ostojić, poznatijom pod umjetničkim imenom Mica Trofrtaljka.

Legendarna šund umjetnica, kako ju mnogi danas nazivaju, počela je pjevati šezdesetih godina po kavanama, a ubrzo se proširio glas o njezinim dvosmislenim pjesmama u kojima je proste riječi često zamjenjivala sasvim nevinima, kao što je, primjerice, "Predem vunu i kučinu", "Drž se ćerko tvrdog kursa", "Jeremiji kunac do koljena", "Rđavome kupcu i dlake smetaju" te legendarna "I labavi ume da zabavi".

Nijedna od tih pjesama nije, dakako, eksplicitno seksualna, ali je itekako sugestivna.

O ovoj underground kraljici šunda snimio se i dokumentarni film, glumila je u filmovima "Lepa sela lepo gore", "Miris poljskog cvijeća", "Mi nismo anđeli", "Rane", "Sveti Georgije ubiva aždahu"... S Rambom Amadeusom i Borom Čorbom snimila je pjesmu "Amerika i Engleska biće zemlja proleterska".

Milica je rođena u selu Milićevci kraj Čačka, gdje i danas živi. Imala je teško djetinjstvo. Majka je preminula kad je imala samo pet godina, a otac se ubrzo ponovno oženio.

"Maćeha, za koju se ne sjećam da je ikada bila trijezna, rodila je brata Miroslava i sestru Branku. Odgojila sam ih iako sam i sama bila dijete, imala sam tada 10 godina. Sjećam se, otac se vrati kući sa željeznice, a maćeha mrtva pijana, on onda ubije boga u njoj, što da ti pričam, bili su to teški dani", ispričala je. Nije voljela školu, ali je voljela glazbu. Roditelji su joj branili da se time bavi, ali je zato sama naučila svirati harmoniku koju je njezin brat dobio.

Udala se s tek 17 godina i to za čovjeka kojeg je dotad tri puta vidjela. Radoslav je bio njezina najveća podrška tijekom cijele karijere i života i jedini ju je podržavao u glazbenoj karijeri.

"Pamtim da mu je njegov brat nudio novog fiću ako me otjera i tako njihovu obitelj spasi sramote. Isto je mom mužu nudio i moj otac. A tek ogovaranje susjeda, ne volim se toga ni sjetiti", kaže Mica.

Pjevati u kafanama počela je 1965. godine i ubrzo postala pravi hit. Širio se glas o njoj i uskoro je postala prava underground zvijezda. Radoslav ju je pratio na svakom nastupu kako ne bi bilo neugodnih situacija. Probila se hitom "Davorike dajte" koja je objavljena 1968. godine i koja je doživjela mnogo obrada, a ona ju je pjevušila u filmu "Lepa sela lepo gore" kao teta Đana, koja je u istom ostvarenju izgovorila i legendarne rečenice: "Vidi ćunu, prava partizanska" te "Šut', bolan, erotika".

Iako je bila velika zvijezda, na televiziji joj nikad nisu dali da pjeva svoje pjesme jer su bile "sramotne".

"Po čemu ove današnje pjesme što pjevaju o 'ostavljenim gaćicama' nisu sramotne?! Svi znaju da se preko kauča snimatelja, redatelja i tko zna koga još u moje vrijeme za čas posla snimala ploča. Ja tako nisam radila, mene je prihvatila kafanska publika i zahvaljujući njoj postigla sam toliku popularnost bez reklame i svemoguće televizije", rekla je.

Ali, bila je u milosti Josipa Broza Tita, za kojeg je i nastupala jednom prilikom.

"Bilo je to u Domu sindikata na dodjeli zlatnih i srebrnih ploča. Tito i Jovanka su sjedili u prvom redu, a ja sam pjevala svoj najveći hit 'Davorike dajke'. Kada sam sišla sa scene, prišao mi je netko iz organizacije i rekao da drug Tito traži da se vratim na binu i otpjevam 'Nišku banju'. Ih, jedva sam dočekala. Dok sam trčala ka bini pritrčao mi je netko iz protokola i upozorio da se ne vrckam i ne izvodim kojekakve ludorije. Ali čim sam se dohvatila mikrofona i vidjela da je Tito odlično raspoložen, počela sam plesati, njišući kukovima i svim što uz to ide. Cijela dvorana me pratila aplauzom na čelu s Titom i Jovankom", rekla je.

Svog muža, kako je priznala, nikad nije prevarila jer on je za nju bio svetinja, a danas je udovica i živi sama.

Iako je nedavno rekla kako planira snimiti novu pjesmu, kafane više nisu mjesta na kojima ih želi izvoditi.

"Osam godina sam s mužem i djecom živjela na relaciji Frankfurt-Milićevci. Bile su to zlatne godine, kafane su bile pune, a ljudi sretni i nasmijani, nije se gledalo tko je koje nacionalnosti niti vjere. Radila sam po cijeloj Njemačkoj, Francuskoj, Austriji. Ovo danas nije ni blizu onome što je nekad bilo. Danas su kafane kao bojno polje, sijevaju pištolji na sve strane, nije to više za mene", rekla je Mica.

pjevačica

narodnjaci

Mica Trofrtaljka

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter