Tko bi preživio u stvarnom svijetu

Kraljevska obitelj na tržištu rada: Tko bi mogao platiti režije bez kraljičinog džeparca, a tko bi bio na rubu egzistencije?


Ines Madunić
31.10.2019.08:00
Kraljevska obitelj na tržištu rada: Tko bi mogao platiti režije bez kraljičinog džeparca, a tko bi bio na rubu egzistencije?
Getty Images

sažeto

Britanski tabloidi prenose analize stručne spreme i sposobnosti članova kraljevske obitelji da prežive u stvarnom svijetu


Ines Madunić
31.10.2019.08:00

Članovi britanske kraljevske obitelji uglavnom su visokoobrazovani, no rijetko tko radi u struci. Čak i oni koji imaju svakodnevne poslove dobivaju godišnji džeparac od kraljice Elizabete II pa definitivno ne broje dane do plaće.

Britanski portal The Knowledge Academy usporedio je životopise nekih članova kraljevske obitelji s njihovim iskustvom te prosječnim plaćama u struci te su došli do prilično zanimljivih rezultata.

Tako bi među najslabije plaćenima bili prinčevi William i Harry, koji se trenutno bave - humanitarnim radom.

Iako su oboje završili fakultete, iskustva imaju jedino u tome, ali i u vojsci. Upravo taj vojni staž donio bi mi nešto više plaće jer su obojica bili uspješni te bi vjerojatno brzo napredovali. U britanskoj vojsci mogli bi zarađivati od 30.000 do 40.000 kuna mjesečno.

Ali, ako bi braća tražili poslove u sferi humanitarnog rada, ta bi cifra bila oko 15.000 kuna mjesečno, što i nije neka cifra za život u Londonu, a procjenjuje se i da bi prilično dugo čekali na posao.

Srećom, obojica su se dobro oženili pa bi ih supruge uzdržavale. Kate Middleton trenutno je jedina snaha u kraljevskoj obitelji koja je visokoobrazovana i bit će prva britanska kraljica sa sveučilišnom diplomom.

Prije nego što se udala za Williama i postala stalno zaposlena kao članica kraljevske obitelji, Kate je radila u administraciji tvrtke svojih roditelja. Middletoni imaju tvrtku koja proizvodi i prodaje rekvizite za tulume, a tamo je radila sve od poziranja za kataloge do dizajna i nadgledanja proizvodnje.

Procjenjuje se da bi u roku kraćem od mjesec dana pronašla posao te bi joj mjesečna plaća bila oko 16.500 kuna.

Meghan Markle najbolje bi prošla od svih. Amerikanka je zbog udaje za Harryja odbacila perspektivnu karijeru u Hollywoodu, a da se sad vrati glumi, vrlo brzo bi uspjela pronaći dovoljno angažmana uz koje bi zarađivala koliko i prije udaje, a to je oko 251.000 kuna mjesečno.

Ne baš toliko, ali prilično dobro prošla bi Sophie, vojvotkinja od Wessexa, inače supruga princa Edwarda. Ona se godinama bavila odnosima s javnošću te imala svoju tvrtku pa se pretpostavlja da bi mogla imati mjesečne prihode od oko 29.000 kuna.

Getty Images

To je više od njezina supruga, koji se bavio kazališnom produkcijom i koji bi s tim poslom imao plaću od oko 20.000 kuna mjesečno. Edward je svojedobno imao i vlastitu producentsku tvrtku, no zatvorio ju je nakon što ga je iz bankrota izvlačila mama Elizabeta II.

Najlošije bi prošla Camilla, koja je prije udaje za Andrewa Parker-Bowlesa kratko vrijeme radila kao tajnica. U Londonu bi mjesečno mogla zaraditi oko 12.500 kuna, ali s pozitivne strane, posao ne bi dugo tražila.

Srećom, to joj neće trebati jer se udala za budućeg britanskog kralja pa se, kao i ostali članovi obitelji, bezbrižno bavi humanitarnim radom.

kraljevska obitelj

princ Harry

Meghan Markle

Kate Middleton

princ William

kraljica Elizabeta II.

Camilla Parker Bowles

princ Edward

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter