Frankina konkurencija

Koga naši susjedi šalju na Eurosong i tko je zasad favorit za pobjedu u Lisabonu


Ines Madunić
12.03.2018.19:30
Koga naši susjedi šalju na Eurosong i tko je zasad favorit za pobjedu u Lisabonu
Srećko Rundić

sažeto

Ove godine u Lisabonu će nastupiti ukupno 43 države na pjesmi Eurovizije


Ines Madunić
12.03.2018.19:30

Na 63. Eurosongu Hrvatsku će u Lisabonu predstavljati Franka Batelić. Njezina pjesma "Crazy" naša je nada za natjecanje u kojem sudjelujemo ove godine 24. put od samostalnosti.

Mnogi su pjesmu, za koju je tekst napisala Franka, a glazbu Branimir Mihaljević, proglasili jednom od boljih koje smo slali na Euroviziju. Franka nastupa na prvoj polufinalnoj večeri, a od bivših jugoslavenskih zemalja s nama je samo Makedonija. Srbija, Slovenija i Crna Gora nastupaju u drugom polufinalu.

A dok mi navijamo za Franku, evo i pjesama koje naši susjedi šalju u Lisabon.

Slovence predstavlja Lea Sirk"Hvala, ne!", dance pop pjesmom koja će biti ozbiljna konkurencija našoj Franki. Lea je uspjela doći na Eurosong nakon tri pokušaja na nacionalnom natjecanju - 2009., 2010. i 2017. godine.

Srbija u Lisabon šalje Sanju Ilić&Balkaniku s "Novom decom". Radi se o pjesmi s tradicionalnim elementima, a predstavnici su već optuženi da su na Beoviziji pjevali na playback. Oni se oko toga nisu oglasili, ali kažu da će Danica Krstić, pjevačica Balkanike, oduševiti Europu svojim glasom.

Vanja Radovanović predstavlja Crnu Goru s pjesmom "Inje", također pop-tradicionalnom pjesmom. Radovanović je kantautor koji je karijeru počeo 2004. godine, a pjesmu "Inje" sam je napisao. On je također pobijedio na nacionalnom natjecanju za predstavnika na Eurosongu.

Nakon što ih je organizacija Eurosonga blokirala zbog dugova, Makedonija se ipak vratila u sustav natjecanja, a u Portugalu će ih predstavljati Eye Clue s pjesmom "Lost and Found". Moderni pop u kombinaciji sa ska i reggae zvukom u izvedbi Marije Ivanovske, Ive Mitkovskog i Bojana Trajkovskog naša je izravna konkurencija u prvom polufinalu.

Bosna i Hercegovina ni ove godine neće sudjelovati na Eurosongu zbog manjka financijskih sredstava. Od natjecanja su odustali 2016. godine, nakon što su imali najslabiji plasman ikad.

Na kladionicama su zasad najveći favoriti Talijani Ermal Meta i Fabrizio Moro s pjesmom "Non mi avete fatto niente" te izraelska pjevačica Netta Barzilai s "Toy".

Ermal Meta i Fabrizio Moro s "Non mi avete fatto niente" pobijedili su na festivalu u Sanremu, a njihova emocionalna pjesma dotiče se problema ratova i terorizma. Tako spominju krv na ulicama u Nici, Londonu, Barceloni, Parizu i Kairu, a pjesma ima univerzalnu poruku mira i razumijevanja među ljudima.

Izraelka Netta u posljednjih par tjedana pretekla je Talijane, i to otkad je objavila spot za "Toy", pjesmu koju već nazivaju feminističkom himnom. Čini se da ni Eurosong neće ostati indiferentan prema Me Too pokretu, koji je krenuo iz Hollywooda. Netta pjeva o super ženi koja nije ničija igračka i neće dati da je "glupi dečko" maltretira. Pjesma je na engleskom s nekim hebrejskim izrazima, a Netta je u rodnom Izraelu prava zvijezda i na glasu kao pjevačka diva.

Eurosong će se održati u Lisabonu, po prvi put nakon prošlogodišnje pobjede mladog Salvadora Sobrala. Prvo polufinale je 8. svibnja, drugo 10., dok ćemo pobjednika saznati 12. svibnja. 

Eurosong

Franka Batelić

eurovizija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter