Prerano su otišli i ostavili bolnu prazninu

Kobne prometne nesreće koštale su života hrvatske legende. Petrovića je u smrt odvela tadašnja djevojka, a Ivčić je poginuo dok je pokušavao izbjeći pješakinju


Barbara Marinović
22.01.2019.19:30
Kobne prometne nesreće koštale su života hrvatske legende. Petrovića je u smrt odvela tadašnja djevojka, a Ivčić je poginuo dok je pokušavao izbjeći pješakinju
Foto: CROPIX

sažeto

Ne može se riječima opisati praznina koju su ostavili niti tuga koja je prisutna otkad su otišli


Barbara Marinović
22.01.2019.19:30

Navršit će se uskoro već 26 godina otkako je preminuo legendarni Tomislav Ivčić. Glazbenik je bio ogromna zvijezda, a njegov odlazak rastužio je tada cijelu Hrvatsku. Hrvatska mu 'duguje', između ostalog, i pjesmu 'Stop the War in Croatia', koju je Ivčić tijekom Domovinskog rata skladao i otpjevao na engleskom jeziku. Obišla je pjesma čitav svijet, a njegovo djelo ostalo je zapamćeno. Nažalost, vrlo brzo je Ivčić tragično stradao u prometnoj nesreći. U ožujku 1993. godine, dok je upravljao Mercedesom, glazbenik je prešao u suprotni trak kako bi izbjegao pješakinju koja mu je istrčala na kolnik. Frontalno se tada zabio u BMW, a u nesreći su poginuli on, pješakinja i suvozačica iz BMW-a. Iza sebe je ostavio suprugu te troje djece.

Foto: CROPIX

Nije jedini čiji je odlazak zavio Hrvatsku u crno. Tragično je tih godina otišao je legendarni košarkaš Dražen Petrović. Preminuo je iste godine, te crne 1993., tri mjeseca poslije Ivčića. Nije imao ni 30 godina. Osim mladosti, nosio je Petrović i titulu košarkaške legende, upisao se u povijest hrvatskog, ali i svjetskog sporta, bio je talent kakav se rijetko rađa. Obožavali su ga i suigrači i navijači, treneri. Ozbiljno i vješto baratanje loptom te širok i iskren osmijeh. Sve to završilo se u lipnju 1993. godine, kada je Dražen preminuo u prometnoj nesreći u Njemačkoj. Automobilom je upravljala njemačka manekenka Klara Szalantzy, Draženova tadašnja djevojka.

NBA 2K19

U strašnoj prometnoj nesreći život je izgubila i legendarna glumica hrvatskog glumišta, Ena Begović. Glumica je u ljeto 2000. godine na Braču doživjela prometnu nesreću u kojoj je izgubila život. Okrutno se sudbina poigrala Enom, svega mjesec i pol dana prije postala je konačno majka djevojčice koju je toliko čekala i željela. Činilo se da konačno ima sve - i dijete, i čovjeka koji je voli, karijeru koja ju je vinula do zvijezda... Nažalost, sve je trajalo tako kratko. Otišla je Ena.

Arhiva Cropix

Prometna nesreća uzela je život makedonskog slavuja. Toše Proeski danas bi, vrlo vjerojatno, bio najveća glazbena zvijezda na ovim prostorima. Karijera mu je bila sjajna, a imao je tek 26 godina. Teško je i procijeniti što bi dečko takvih vokalnih mogućnosti i pozitivnog imidža još postigao. Voljeli su ga u svim državama regije, obožavali su ga suradnici, a njegov odlazak ostavio je prazninu. Prvenstveno kod njegove obitelji i menadžerice Ljiljane Petrović, ali i u srcima obožavatelja koji ga nikada nisu zaboravili. Nesreća u kojoj je Toše otišao dogodila se kod Nove Gradiške i to zbog neprilagođene brzine i premalog razmaka između vozila.

Marin Tironi

Dražen Petrović

Toše Proeski

Ena Begović

Tomislav Ivčić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter