Godinu dana od tužnog odlaska

Kaznili su je zbog stava o događanjima devedesetih, no nije odstupala! Bila je glumačka veličina i dama, ljubav života našla je u trećem braku i bez njega nije mogla živjeti!


100posto
14.10.2019.18:00
Kaznili su je zbog stava o događanjima devedesetih, no nije odstupala! Bila je glumačka veličina i dama, ljubav života našla je u trećem braku i bez njega nije mogla živjeti!
Foto: Arhiva/CROPIX

sažeto

Milena Dravić preminula je prošle godine u Beogradu, dvije i pol godine nakon što je preminuo njezin voljeni suprug


100posto
14.10.2019.18:00

Jedinstvena i velika - Milena Dravić jedna je od najvećih glumica s ovih prostora. Preminula je prošle godine uslijed borbe s bolešću, a uz nju je bila njezina obitelj. Posljednje dane života provela je u bolnici, bilo joj je danima loše. Liječnici su probali sve, no nije bilo spasa. Primala je najbliže članove obitelji, a sve ostale zamolila da joj ne dolaze u posjet. Moglo bi se reći da je na neki način Milena otišla i od tuge za svojim neprežaljenim suprugom Draganom Nikolićem. Proveli su skoro 50 godina zajedno, i kada je preminuo, Milena se razboljela. Dvije i po godine kasnije, otišla je za njim.

Okušala se u manekenstvu prije negoli je dobila prvu ulogu

U svom je životu postigla neslućene visine, a sve je počelo u Beogradu. Gradu u kojem je rođena, koji je toliko obožavala. No, nikada bahato i nametljivo, već onako kako se voli mjesto svog djetinjstva i odrastanja. U tom gradu se rodila i prije negoli je ušla u svijet glume, okušala se u manekenstvu. Roditelji su je prvo prekorili što je otišla na audiciju bez pitanja, a onda joj dopustili da nosi revije. Dobila je i naslovnicu časopisa 'Duga', a to je označilo i početak njezine glumačke karijere. Naime, naslovnicu je vidio redatelj František Čáp i ponudio joj ulogu u filmu 'Vrata ostaju otvorena'. Pravi je prvi i veliki uspjeh ipak doživjela ulogom u 'Prekobrojnoj' Branka Bauera.

Arhiva Cropix

Stigla je u tom nekom periodu i na televiziju, a filmom 'WR Misterija orgazma' u Cannesu 1971. godine dobila čestitke i od Yoko Ono, Jacka Nicholsona, Johna Lennona. Zbog sukoba s američkom novinarkom izmaknula je Mileni uloga u 'Bitki za Neretvu', no igrala je u 'Sutjesci'. Nisu Nicholson i Lennon te Yoko Ono bili jedini koji su sreli Dravić. Hitchcock se s njom družio u Beogradu, a Lizi Minnelli darovala je opanke. Upoznala je tijekom godina Roberta de Nira, Clinta Eastwooda, Avu Gardner...

Obožavana zbog svog stava, ljudske veličine, temperamenta

Bila je nevjerojatno talentirana i lijepa, no nije u tome bila snaga Milene Dravić. Uza sve to, imala je puno stava, ispravnog stava kojeg se nije libila izreći. Kada je izrekla svoje mišljenje o ratu, kaznili su je pa se nije u svojoj zemlji skoro 20 godina pojavila na televiziji. Nije joj smetalo. Kao što joj nije bio problem pričati niti o poziciji žena u društvu i borbi koju svakodnevno vode.

Cropix

Privatno, obožavala je svog supruga Dragana Nikolića. Prije njega bila je u dva kratka braka, no uz voljenog Gagu pronašla je pravu sreću. Upoznali su se na snimanju filma 'Horoskop' 1969. godine, kada je Milena već bila jako uspješna, a Dragan se još uvijek borio za svoje mjesto. Vrlo brzo su se vjenčali, već 1970. godine - i to tijekom pauze od snimanja. Pauzu za ručak iskoristili su da bi se vjenčali, a kuma im je bila Seka Sablić. Nakon obreda, otišli su na ručak i nastavili kao da se ništa nije dogodilo. U braku su ostali sve do njegove smrti 2016. godine.

Dragan Nikolić

milena dravić

newsletter

Prijavite se na Newsletter