Intervju: Glumac Filip Križan

'Kao društvo nismo se pomaknuli od razmišljanja o tome čiji je djed bio na čijoj strani'


Ines Madunić
28.01.2018.19:00
'Kao društvo nismo se pomaknuli od razmišljanja o tome čiji je djed bio na čijoj strani'
Tomislav Krišto/Cropix

sažeto

Križan u Gavelli priprema predstavu 'Sjećanje šume' prema romanu Damira Karakaša, a premijera je 31. siječnja


Ines Madunić
28.01.2018.19:00

Višestruko nagrađivani roman Damira Karakaša "Sjećanje šume" stiže na kazališnu scenu. Mlada redateljica Tamara Damjanović postavlja ga u Gavelli, samo godinu i pol dana nakon što je objavljen. U međuvremenu je Karakaš za roman osvojio više nagrada, a Gavella nastavlja s praksom postavljanja suvremenih domaćih autora na pozornicu, baš kao i mnoga druga hrvatska kazališta u posljednje vrijeme. Glumac Filip Križan (30), koji u "Sjećanju šume" glumi glavni lik, Dječaka, na to kaže: "Hvala bogu!"

"Presretan sam što se sve više djela suvremenih domaćih autora radi u kazalištu, mislim da je to super. Drugačije je kad je pisac s tobom dok pripremaš ulogu, možete razgovarati o svemu. Mislim da je takvo kazalište autentičnije i aktualnije", kaže mladi glumac, kojeg smo dosad u Gavelli imali prilike gledati i u "Nevidljivima" Tene Štivičić, "Pričama iz bečke šume", "Gospođi Bovary", "U registraturi", u Teatru Exit glumio je u "Crvenom" i "Njuškama", a pojavio se u filmovima "Svećenikova djeca", "Kotlovina", "Život je truba"...

Premijera "Sjećanja šume" u Gavelli je u srijedu, 31. siječnja, a osim Križana glume Darko Milas, Ivana Bolanča, An Kvrgić, Tena Nemat Brankov, Igor Kovač, Amar Bukvić, Ana Đurinović, Rakočević, Barbara Nola, Enes Vejzović i Janko Rakoš.

Promo/Kazalište Gavella

Iako su usporedbe književnog predloška i kazališne predstave neizbježne, Križan kaže kako o tome ekipa iz Gavelle ne razmišlja.

"Bilo nam je puno važnije uhvatiti osjećaj koji vam daje knjiga kad ju čitate. Ne držimo se knjige doslovno, neke smo stvari modificirali, izmijenili... Bitno nam je da ostane ta atmosfera, čista emocija koja izvire iz priče. Kako je Damir to lijepo rekao: 'Dođe ti da ga zagrliš nakon svega'", kaže Križan.

"Sjećanje šume" poluautobiografski je roman o odrastanju dječaka u selu u Lici. Velik dio posvećen je odnosu s ocem, djetinjstvu dječaka koji ima srčanu manu i koji je jako povezan s prirodom u kojom odrasta. Filip Križan odrastao je u Fažani kraj Pule i teško može povući paralelu između sebe i svog lika.

"Neke stvari i osjećaje prolaze svi dječaci i sva djeca, ali moje djetinjstvo nikako nije bilo traumatično ni u kojem smislu. Djeca, kad nešto osjećaju, ne znaju to definirati, nisu sigurni što im se događa. Npr. kad si zaljubljen - djeca imaju osjećaje, ali ne znaju da je to zaljubljenost. To može biti pozitivno, ali i ne mora. Pa kad Dječaku kažu da je 'faličan' zbog svoga srca, on može misliti da je i nešto puno gore s njim. Dječaka vidim prvenstveno kao nekoga tko osluškuje svijet oko sebe", kaže Križan o svom liku. S obzirom na to da je velik naglasak na odnosu s ocem, glumac ističe kako odnos djece s oba roditelja najviše utječe na samopouzdanje, čak i u odrasloj dobi.

Promo/Kazalište Gavella

"Ako imaš blizak i dobar odnos s ocem koji ti daje podršku u onome što želiš raditi, to ti stvori osjećaj vrijednosti i daje samopouzdanje. Naravno, isto je i s majkom, ne bih toliko razdvajao i koristio se stereotipima, iako još uvijek živimo u patrijarhalnom društvu gdje je to uvriježeno", tvrdi Križan, i sam otac dvoipolgodišnje kćeri, koju ima s glumicom Ivom Visković.

A iako je predstava, kao i knjiga, više fokusirana na intimni svijet i doživljaj, itekako ima društveno-političke konotacije.

"Čak me i iznenadilo koliko je aktualnosti, jer i dalje se nismo pomaknuli od tog razmišljanja 'čiji je djed bio na kojoj strani'. Naravno, tu je i taj patrijarhalni odnos prema djeci i takav način gledanja na obitelj, ne znam koliko smo napredovali u tom smislu. Također, radi se o specifičnom prostoru, o Lici, a tu je vrlo važna i socijalna kategorija, odnosno ogromna neimaština koja i danas postoji, kao i u vrijeme događanja radnje, a to su osamdesete i početak devedesetih", kaže Križan.

Iako književnik Damir Karakaš često sudjeluje na probama, glumcima je dao potpunu slobodu u stvaranju i pripremi likova. Pomaže im najviše oko jezika.

"Damir i ja smo se vrlo brzo prepoznali i često razgovaramo i svemu, ne samo o predstavi i liku. Često je na probama i puno nam je pomogao oko svega", kaže glumac.

star vibes

intervju

kultura

kazalište

premijera

predstava

Gavella

kazalište Gavella

Filip Križan

Damir Karakaš

Sjećanje šume

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter