Lara iz Bang Banga prije velikog koncerta

'Kao društvo još nismo spremni čuti istinu koja nije zamotana u celofan. Čak i kad je loša vijest, volimo da je lijepo zapakirana'


Ines Madunić
27.02.2019.11:00
'Kao društvo još nismo spremni čuti istinu koja nije zamotana u celofan. Čak i kad je loša vijest, volimo da je lijepo zapakirana'
Ljubo Zdjelarević

sažeto

S frontmenicom Bang Banga pričali smo o novom albumu, velikom koncertu u Tvornici kulture i stanju u društvu


Ines Madunić
27.02.2019.11:00

Teško je u Hrvatskoj pronaći pravi pop bend. Radi se o možda najrjeđem žanru na sceni. Ovako napamet spomenuli biste Detour, Jinxe, a svakako nemojte preskočiti Bang Bang, bend koji postoji od 2012. i koji polako, ali sigurno radi na ozbiljnom zauzimanju svog mjesta na domaćoj sceni. "Superstar" je posljednji singl koji su izbacili i kojim najavljuju istoimeni, drugi po redu studijski album. A prije toga čeka ih prvi veliki samostalni koncert u Tvornici kulture u petak, 1. ožujka.

"Ovo će biti prvi put da sviramo isključivo autorski materijal, dosad smo izvodili i neke obrade. Nestrpljivi smo i malo nervozni, ali jako se veselimo. Predstavit ćemo pjesme s novog albuma, pridružit će nam se i Saša Antić iz TBF-a s kojim smo snimili 'Kako stoje stvari', ali i gost iznenađenja s kojim imamo duet na novom albumu. Dugo smo radili na novom materijalu, od nekih smo pjesama odustali, svaku smo pomno birali. Radimo po principu da snimimo ono što se svima u bendu sviđa, nevažno nam je li pjesma ljubavna, je li to rock, blues, elektronika...", rekla nam je prije koncerta Lara Antić, frontmenica i pjevačica Bang Banga, koja je bendu dala ime.

Sve je krenulo kad je suprugu Hrvoju Prskalu pomogla snimiti pjesmu koju je napisao za drugu pjevačicu.

"Radilo se o pjesmi 'Negdje na cesti', ta pjevačica ju je na kraju odbila, a nama se pjesma baš svidjela. Hrvoje je odlučio snimku poslati urednicima u Croatia Records koji su pokazali zanimanje za suradnju. Naravno, to je za nas bio šok jer nismo imali ni bend, a kamoli ime! Skupili smo ekipu, a ja sam na brzinu predložila taj naziv. Stvarno nismo očekivali da ćemo već s četvrtim singlom dospjeti na vrh top ljestvice. I eto nas sad ovdje, pred prvim velikim koncertom u Tvornici kulture", priča Lara.

Pjeva otkad zna za sebe, a iako joj je to najveća ljubav, glazba nije jedino čime se bavi. Tako glumi, drži radionice dramske pedagogije, bavi se problematikom autorskih prava, bila je novinarka...

"Bavim se stvarima koje volim i koje me interesiraju. Što se tiče pjevanja, sve je krenulo iz moje obitelji, išla sam u glazbenu školu, zatim sam bila u zboru Zvjezdice, pohađala sam Rock akademiju, pjevala back vokale... Što se tiče glume, nisam upisala Akademiju iako sam više puta pokušavala, ali sam kroz razne radionice i edukacije naučila dosta o glumačkim tehnikama. Kad nešto voliš i kad te to ispunjava, čak i ako se dogode neki neuspjesi na putu, znaš da taj san i želju moraš slijediti", kaže.

Prošlogodišnja suradnja sa Sašom Antićem pogurala je bend izvan okvira uglavnom apolitičnog žanra pa su tako objavili pjesmu "Kako stoje stvari". Lara kaže kako je to jednostavno bio odraz tragikomičnog stanja društva u kojem živimo na koje su htjeli reagirati.

"Neke stvari smo jasno rekli u toj pjesmi, ali neke smo ipak ostavili 'u rukavicama'. Mislim da mi kao društvo još nismo spremni čuti istinu koja nije zamotana u celofan. Čak i kad je loša vijest, volimo da je lijepo zapakirana i uhu prihvatljiva. Ne možeš sve reći tako jasno i iskreno, treba se to ipak dozirati. U krajnjoj liniji, ljudi jako dobro znaju što se događa, ali opet ne izlaze na ulicu. Voljela bih misliti da to nije zbog straha jer bilo bi zabrinjavajuće da ne smiješ izraziti svoje mišljenje zato što se bojiš da ćeš izgubiti posao ili imati neke druge posljedice", kaže Lara. Dodaje kako ona na prosvjede ide, a najviše je smeta činjenica da se u društvu ne napreduje na temelju svog rada.

Bliži se i Dan žena, a o položaju žena u hrvatskom društvu već se govori i u Ujedinjenim narodima. Lara kaže da je dobro da se o problemima priča.

"Činjenica da govorimo o stvarima koje ne valjaju prvi je korak prema njihovom rješavanju. Osobno se nisam susretala s nekim predrasudama ili diskriminacijom jer sam žena, što je vjerojatno moja sreća. Ne krećem se u takvim krugovima ni privatno ni poslovno. Ali, prijateljice i kolegice su mi pričale o svemu što im se događa i svakako postoje problemi. Mi smo i dalje društvo u kojem se žene ne pita za mišljenje i u kojem nismo ravnopravne muškarcima. Ali, optimistična sam i nadam se da se to polako mijenja", kaže.

Sa suprugom Hrvojem radi svakodnevno, oko benda se ponekad i posvađaju, ali prednost je, kaže, što su prijatelji i što si sve mogu reći.

Ljubo  Zdjelarević

"Lagala bih kad bih rekla da se ne svađamo oko benda, ali to je normalno. Bang Bang je nama 90 posto života i stalno pričamo o tome, ali se i trudimo da ne zamaramo druge ljude time. Prednost rada s mužem je što si možemo sve reći, a da se nitko ne naljuti. On je moj najveći kritičar i ja njegov", kaže.

O činjenici da su bend koji je negdje između mainstream estrade i alternative Lara kaže da je to točno, kao i da je po toj tankoj liniji često teško plesati.

"Primjerice, ja sam odrasla na Jinxima, koji je jedan od rijetkih, ako ne i jedini bend kojem je to uspjelo. Ali, se bojim da je ta publika koja je odrastala na takvoj glazbi danas u nekim drugim državama. Zanimljivo je pratiti novu publiku i pronalaziti načine na koje im se možeš približiti", kaže Lara, a to uključuje, između ostalog, i društvene mreže. S njima nije baš na ti, odnosno privatno ih puno manje koristi nego za posao. 

"Nije mi prirodna potreba da zarobim svaki trenutak i stavim ga na internet. Trudim se pratiti sve to, ali zapravo sam mišljenja da ću govoriti, odnosno biti prisutna na društvenim mrežama ako imam nešto za reći. Ako nemam, neću", zaključuje.

U skladu s tom temom je i jedno od njezinih područja rada, a to su autorska prava. Kao glazbenici, nije joj svejedno ni kad publika na koncertima stalno gleda prema pozornici kroz kameru na mobitelu.

"Mnogi govore kako je to glazbenicima u interesu, da nas snimaju i stavljaju na društvene mreže. Nije, nama je u interesu da dođete na koncert. Može vam se svidjeti ili ne, ali ako si već platio kartu i izdvojio vrijeme, opusti se i uživaj u koncertu. Prema zakonu, snimanje koncerata, kao i npr. kazališnih predstava nije dozvoljeno. Mislim da je to na neki način omalovažavanje autorskog rada", kaže Lara.

koncert

glazba

Scena intervju

Lara Antić

Bang Bang

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter