Pripremite se za najbolji provod

Kako otići na veliki glazbeni festival, zabaviti se i usput ne bankrotirati


Ines Madunić
22.07.2018.18:00
Kako otići na veliki glazbeni festival, zabaviti se i usput ne bankrotirati
Majork Nagy/Sziget festival

sažeto

Festivali su super zabavni, ali i nisu baš jeftini. Evo nekih savjeta kako ih lakše preživjeti


Ines Madunić
22.07.2018.18:00

Ako ste fan glazbe i volite žive svirke, ove ste godine sigurno već bili na nekom glazbenom festivalu ili vas neki tek čeka. Sezona proljeće/ljeto obilježena je velikim otvorenim prostorima i pozornicama na kojima se izmjenjuju bendovi koje obožavate. Ali, život festivaluša nije lagan. Za skakanje od festivala do festivala treba vam puno vremena, energije, volje i prije svega - novca. Svaki je veći festival skup dozlaboga, a mi donosimo par savjeta koji će vas sačuvati od odlaska u crveno na računu, a neće oduzeti ništa od zabave.

Kupite ulaznice ranije. Puno ranije

Planirate li na neki inozemni festival iduće godine, sad je idealno vrijeme da počnete planirati. Nijedan još nema najavljene izvođače doduše, ali ako za neke možete pretpostaviti da će vam se lineup svidjeti jer su više-manje tematski (npr. Tomorrowland ili Hell Fest), definitivno uzmite early bird upade.

Općenito, ako iduće ljeto mislite na neki od festivala u Hrvatskoj, a pogotovo vani, do kraja ove godine je krajnji rok da riješite ulaznice. Kasnije mogu biti samo skuplje, i to puno skuplje. Pogledajte i imaju li popuste za studente ili grupe.

Na vrijeme riješite prijevoz i smještaj

Javni prijevoz bio bi idealna opcija gdje god se nalazili. Festivali u većim gradovima uglavnom imaju barem jedan način javnog prijevoza, odnosno festivalske buseve, tramvaje... Raspitajte se i iskoristite tu opciju jer je ona uglavnom najjeftinija.

Ako idete u drugi grad na festival probajte dijeljenje prijevoza na raznim platformama i aplikacijama - uvijek ima ljudi koji idu tamo gdje i vi, a još i dijelite iste interese.

Ako ste ulaznice uzeli na vrijeme, vjerojatno se isplati kupiti i karte za bus, vlak ili avion što prije.

Što se tiče smještaja, ako ste tip koji može preživjeti kamp, to je svakako najjeftinija opcija. Većina većih festivala ima minimalne naknade za kamp ili su čak besplatni. Ako to nije opcija, razmislite o Airbnb-u i sličnim jefitnijim načinima smještaja.

Raspitajte se o načinima plaćanja

Keš, kartica, festivalska kartica? U svakom slučaju, napravite budžet za svaki dan i držite ga se. Dobro proučite kakvi su uvjeti plaćanja. Ako se plaća kešom, što je rijetko, svaki dan uzmite određeni iznos koji će vam biti dovoljan za nekoliko pića i eventualno povratak doma.

Prvi dan je najteži, ali brzo ćete shvatiti koliko vam je novca dovoljno. Također, ako postoji festivalska kartica, uplatite određeni iznos jednom - i kad potrošite to je to.

Ne idite tamo gladni ni žedni

Većina festivala ima slavine s pitkom vodom, a neki dopuštaju unošenje malenih boca (uglavnom bez čepa) kako biste mogli popiti vodu bez da ju platite kao da je suho zlato.

Ako na stranicama festivala ništa ne piše o ovome, svakako ih pitajte na društvenim mrežama ili preko maila o politici unošenja boca te postoji li na lokaciji pitka voda. Također, neki festivali dopuštaju unos manjih grickalica.

Čak i ako to nije tako, svakako ne idite gladni na festival. Kakva god bila ponuda hrane, svakako će biti basnoslovno skupa i ne baš tako dobra. Jednostavno se ne isplati plaćati užasan burger više od 60 kuna, a festivalski štandovi definitivno nisu mjesto na kojem trebate eksperimentirati i prvi put probati meksičku ili tajlandsku kuhinju.

Ne pokušavajte se napiti

Osim što nećete baš doživjeti koncerte koje ste došli poslušati ako ste pijani i što nećete imati energije zaružiti do jutra, definitivno ćete bankrotirati ako se pokušate napiti na festivalu. I pivo je preskupo, a kamoli kokteli ili slično, a realno - u svakoj cugi ima više vode nego ičega drugoga.

Cuge kupujte između koncerata jer vam za vrijeme nastupa i tako smetaju. Naravno, nemojte baš dehidrirati, ali nemojte ni pretjerivati. Nemate para za to. Još jedna opcija je da popijete nešto s ekipom prije ulaska na festival tako da vam ne treba puno cuge kad ste već unutra. 

Dogovorite pravila plaćanja s ekipom

Odnosno, držite se dogovora da nema plaćanja rundi do u nedogled, odnosno do čarobne brojke od 0,00 na tekućem ili festivalskoj kartici. Čuvajte to predivno bahaćenje s naručivanjem piva za kvartovsko druženje jer ako krenete s time na festivalskim blagajnama ne piše vam se dobro.

glazba

financije

festivalsko ljeto 2018

glazbeni festivali

budžet

planiranje financija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter