Kraljevska trivia

Kako je kraljica Elizabeta II platila svoju raskošnu vjenčanicu u doba najveće državne štednje?


Ines Madunić
14.05.2018.19:00
Kako je kraljica Elizabeta II platila svoju raskošnu vjenčanicu u doba najveće državne štednje?
Profimedia

sažeto

Tadašnja britanska princeza za Philipa se udavala 1947. godine


Ines Madunić
14.05.2018.19:00

U subotu će britanska kraljevska obitelj postati bogatija za jednu pučanku. Amerikanka Meghan Markle udat će se za princa Harryja na raskošnoj ceremoniji i u, pretpostavljamo, raskošnoj vjenčanici. Još se ne zna hoće li haljinu za buduću vojvotkinju od Essexa dizajnirati modna kuća Alexander McQueen ili Ralph &Russo, ali u Britaniji već postoje kladionice na tu temu. Zna se da će Meghan morati poštovati neka pravila, kao što je obavezan veo, dugačka haljina i rukavi. Cijena se kreće oko 830.000 kuna.

Iako se danas to čini kao najnormalnija stvar, za kraljicu Elizabetu II to je sigurno priličan šok. Pogotovo zato što je ona do svoje vjenčanice došla na prilično drugačiji način prije 70 godina.

Profimedia

Ona se za svog se supruga Philipa udala u vrijeme najveće državne štednje, kad se Ujedinjeno Kraljevstvo oporavljalo od Drugog svjetskog rata. Sve što nije nužno nije se kupovalo, a to je vrijedilo i za tadašnju princezu.

Tako su svi stanovnici dobivali kupone za materijale koje su mogli koristiti za šivanje odjeće. Ni Elizabeta nije bila izuzetak, a iako se njezina haljina izrađivala od najfinije svile, čipke, satena i drugih raskošnih materijala, sve je morala kupovati - kuponima.

Kad je narod to saznao, počeli su princezi slati svoje kupone kako bi imala što raskošniju haljinu, no ona ih je sve vratila. Naime, bilo je ilegalno koristiti tuđe kupone, a uostalom, Vlada joj je dodijelila 200 kupona ekstra.

Haljinu je dizajnirao Norman Hartnell koji je izjavio kako je to "najljepša haljina koju je ikad napravio".

Getty Images

Koristio je svilu, ali isključivo iz Kine, jer japanska i talijanska bile su zabranjene - bile su to neprijateljske zemlje tada. Kristali i biseri uvezeni su iz SAD-a. Cvjetni motivi na čipki bili su izvezeni u obliku cvjetova naranče, jasmina, ruže i jorgovana.

Ipak, i ona se tada, kao i Meghan danas, bojala da modni magazini ne otkriju dizajn haljine pa se sve mjesecima čuvalo u najvećoj tajnosti.

kraljevska obitelj

vjenčanje

kraljica Elizabeta II.

vjenčanica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter