Ekskluzivno Sunčana Glavak

Kako je kći tekstilnih djelatnika postala žena koja zna sve tajne lidera zemlje? Prošla je i teške ratne bojišnice, a onda je uslijedio sudbonosni poziv


Barbara Marinović
20.02.2019.21:00
Kako je kći tekstilnih djelatnika postala žena koja zna sve tajne lidera zemlje? Prošla je i teške ratne bojišnice, a onda je uslijedio sudbonosni poziv
Foto: Damjan Tadić/CROPIX

sažeto

Sunčana Glavak prisjetila se u razgovoru za 100posto i djetinjstva, rada na benzinskoj crpki, političkih početaka kao i ratnih dana... Mogla bi, šali se, jednog dana i knjigu napisati!


Barbara Marinović
20.02.2019.21:00

Plenković, Orešković, Kosor, Sanader kratko vrijeme u HDZ-u i Karamarko... Nitko u Hrvatskoj nije radio s četiri predsjednika stranke, odnosno premijera države. Sve ih je, ipak, u nekoj fazi njihove karijere u komunikacijskom smislu pratila Sunčana Glavak. Međimurka je već dugi niz godina na domaćoj političkoj sceni, u koju je ušla nakon godina novinarske karijere.

U velikom intervjuu za 100posto govori Sunčana o danima djetinjstva, svojim korijenima, prijateljima, novinarstvu, ratu, privatnom životu i politici. Životnu priču podijelila je s nama u svom saborskom kabinetu, gdje je u pozadini slušala sjednicu Sabora. Žao joj je, kaže nam onako usput, što se razina komuniciranja tako spustila među našim političarima. Nemamo se, kaže Sunčana, čime ponositi u tom smislu, iako postoje i gori parlamenti i žustrije svađe, no to nam ne treba biti uzor. Bitno je, kaže nam, uvijek ostati čovjek i ne udarati ispod pojasa.

Dvije diplome

Glavak se zato može ponositi dugogodišnjim radom i plivanjem u okrutnom svijetu visoke politike, a odnedavno, kaže nam - i prvom peticom na doktorskom studiju. Na Sveučilištu Sjever radi kao asistentica te priprema doktorat. Posla je puno, no sretna je što može raditi s mladim ljudima. Kako iza sebe ima dvije fakultetske diplome - novinarstva i razredne nastave, tako je na neki način objedinila rad s mladima i onaj medijski, novinarski i glasnogovornički dio svoje karijere.

Tijekom razgovora dotakle smo se i karizme, koju sama Sunčana itekako ima. Žena slaba na bijele košulje puna je energije, a na svako pitanje odgovara otvoreno i elokventno te pošteno, bez kalkulacije. Dijete je iz radničke obitelji, a u politiku je ušla nakon što je prošla novinarsko sito i rešeto - uključujući u njega i ratno izvještavanje.

Foto: Privatni album

Kako je djevojčica tekstilnih djelatnika postala HDZ-ova najslavnija komunikatorica, žena koja je radila s različitim čelnicima i prošla i uspone i padove u stranačkom smislu?

'Ja sam čista, izvorna Međimurka. Od svoje četvrte godine živim s roditeljima u Čakovcu, dotad smo živjeli u Kotoribi, malo mjesto na granici s Mađarskom, djed i baka imali su gostionu. Nakon toga preselili smo u Čakovec, roditelji su radili u MTČ-u. Tipična smo radnička obitelj, sestra i ja imale smo što smo trebale i što su nam roditelji mogli priuštiti, možda ne baš sve što bi kao djeca i htjele-no djeca kao djeca. Mama je tu bila nekakav pokretač u obitelji, puno je radila i nakon radnog vremena, imali smo doma i radionu, šivala je doma, imali smo i radnice. Neću nikad zaboraviti – mama je šivala traperice za privatnika, a pomagale smo sestra i ja, sitne poslove. Mama je vrsna šnajderica, bila je pobjednica šivanja u Međimurju. Mene, moram priznati to nije nikad privlačilo, a danas bi dobro došlo (smijeh). Bilo je super što je mama to radila pa smo sestra i ja uvijek mogle imati neke slatke haljinice, ako se i nije moglo kupiti onda bi nas ona uredila. Bile smo prave cure'; prisjeća se Glavak svog djetinjstva. Pomagala je kao djevojčica majci, a kasnije tijekom srednje škole i fakulteta radila i na benzinskoj postaji. 'Prala sam prozore i konobarila. Bilo je normalno da se tijekom ljeta radi', prisjetila se. 'Nikada ne zaboravite tko ste i odakle potječete', kaže ponosno Glavak.

Foto: Privatni album

Ljubav prema radiju razvila se tijekom studiranja

Roditelji i obitelj su je podržavali uvijek, pa i onda kad je iz novinarstva prelazila u politiku. 'Trebalo je donijeti tu odluku o razdvojenosti. Prije politike radila sam u Varaždinu na televiziji, a prvi medij bio je radio u Čakovcu, na kojem se zaposlila tijekom studija razredne nastave. Odluka da nakon jednog studija upiše i novinarstvo bila joj je, kaže, logična. 'Već sam imala iskustva na radiju i televiziji i shvatila sam da to želim raditi u budućnosti. Ako napravimo odmak tih davnih dana i danas - ipak sam nekako završila predajući, odnosno radeći kao asistentica mladim ljudima u drugom okruženju, ali isto tako prenoseći znanja i iskustva, danas na Sveučilištu Sjever'.

'Čestitke i pozdravi'

Radijski počeci bili su joj, sjeća se, znatno drugačiji nego što su danas. 'To je možda bilo zanimljivo, kada ste na radiju počinjali raditi onda su postojale emisije 'Čestitke i pozdravi'. Niste mogli ući u eter i dobiti odmah svoju emisiju, prvo trening i usavršavanje glasa. Tako je čisti dril bio iščitavanje čestitki, sve ne bih li vježbala i usavršila glas. Na radiju sam kasnije vodila i uređivala sportsku emisiju, imala jedan autorski projekt, izdali smo čak i kuharicu s receptima radijske emisije koja je bila rado slušana. Radio je bio moja velika ljubav, no kada se otvorio natječaj za Treći program HRT-a, željela sam napraviti iskorak, ući u svijet drugog medija. Prošla sam audiciju i počela raditi za HTV, sa sjajnom varaždinskom ekipom. Mentori su nam bili vrhunska urednička imena poput Mladena Stubljara i Željka Korpara. Puno se puta dogodilo da napišete tekst pa on završi u smeću. Ponavljanje je bilo majka znanja', kroz smijeh je ispričala Glavak. U isto vrijeme počela je raditi na Varaždinskoj televiziji kao urednica i voditeljica i bila autorica gotovo 200 dokumentarnih emisija o baštini.

Foto: Privatni album

Zlatne dane Varteksa pratila je kao sportska novinarka

Veliko iskustvo stekla je i kao vrsna spikerica te sportska novinarka. Pratila je NK Varteks u njihovim najslavnijim danima. Sjeća se dobro i današnjeg izbornika Zlatka Dalića. 'S Varteksom sam proputovala pola svijeta. Današnji izbornik Dalić bio je i igrač, kasnije i trener, a tada je uz mnoga sjajna imena za Varteks igrao i Davor Vugrinec, danas kolekcionar i vrhunski poznavatelj umjetnosti. Svi ti dečki potekli su iz našeg Varteksa. Uspjeh Zlatka Dalića nije me iznenadio, strašno mi je drago zbog njega jer je skroman, samozatajan. Imao je u karijeri uspona i padova, a uspjeh s našom nogometnom reprezentacijom bio je kruna karijere', komentirala je.

Spomenica za ratno izvještavanje

Novinarstvo ju je odvelo i do najopasnije životne situacije, nježne životne godine tako je Sunčana provela na radiju, u ratnima danima. Odlikovana je stoga Spomenicom Domovinskog rata.'U Međimurju nije bilo ratnih razaranja kao u nekim drugim krajevima Hrvatske, što ne znači da Međimurje nije participiralo, puno je dečki dalo život, imali smo zatočenih, ta trauma bila je poveznica mnogim ljudima diljem zemlje, pa tako i u Međimurju. Išli smo na terene - Pakrac, Lipik, posjećivali naše branitelje, nosili što se moglo. Obično su to bile cigarete i namirnice. Tada sam radila na Radio Čakovcu, selili smo se na ratnu lokaciju, radili pod uzbunama. Bilo je to vrijeme kada je pjesma uvijek bila spremna. Naime, kada bi svirala 'Moja domovina', znali smo da ide sirena za uzbunu. Pjesma je to koja nas i danas dira, budi emocije. Bili smo smješteni na ratnoj lokaciji iz strateških razloga, radio je tada ljudima bio medij koji ih je najprije obavještavao o neposrednoj opasnosti. Bila su to teška vremena za Hrvatsku, ali danas osjećam ponos što sam bila mali dio toga, hrabrili smo ljude bar malo i morali razmišljati kako će izgledati najave i vijesti, a damo im pravu informaciju. Bila je to velika odgovornost. Ratna vremena su i vremena gdje mediji žive svoju najplemenitiju ulogu, daju informaciju, hrabre i tješe', prisjetila se Glavak.

Zatamnili bi farove automobila zbog povratka kući s posla

Straha, kaže, nije bilo jer nije bilo vremena da se o njemu razmišlja. 'Zatamnili bi farove automobila, morali smo tako, i onda bismo se oko 22, 23 sata navečer vraćali kući. Tada je već bilo zabranjeno kretanje. Teško je danas objasniti kako je to nekad izgledalo. U to je vrijeme Hrvatska pokazala kako se brani domovina. Bilo je to vrijeme zajedništva i solidarnosti'.

Foto: Privatni album

Ranih 2000-ih stigao poziv iz HDZ-a

Višegodišnji medijski rad se nastavio, a onda je stigao poziv iz HDZ-a. Glavak je pozvana kako bi vodila središnje skupove stranke u kampanji 2003. godine. 'Kada je kampanja završila stigao je poziv jer nisu sva ministarstva imala urede za odnose s javnošću. Tako je došao poziv Ministarstva kulture da pokušam ustrojiti 'Odjel za odnose s javnošću', koji dotada nije postojao. Bio je to novi profesionalni izazov, bilo mi se teško odvojiti od televizije, imala sam svoje autorske emisije i skoro godinu dana nakon što sam počela raditi u Ministarstvu kulture, pokušavala sam snimati emisije koje su se emitirale. Pokušavala sam ostati prisutna, bilo je teško napraviti taj rez, međutim zbog opsega posla u
jednom trenutku to se više fizički nije moglo. Dugo sam vozila relaciju Čakovec - Zagreb svaki dan. Teško je bilo odvojiti se od televizije i stalno sam mislila još samo jedna emisija...'.

Nije htjela u Sabor zbog dobre ekipe u Ministarstvu kulture

Ministra Božu Biškupića pamti kao odličnog šefa i plemenitog čovjeka, koji je, kaže, pomagao umjetnicima koji tada od svog rada nisu mogli živjeti. 'Uvijek je govorio da se moramo ponašati kao da danas jesmo, a sutra nismo u politici. Bio je vrlo otvoren, izravan, imao tu jednu dobrotu u sebi, ima je još uvijek'. Iz tog razloga, budući da je ekipa Ministarstva kulture bila izvrsna, a kultura je postajala sve prisutnija u medijima, posao je trebalo još unaprijediti, Glavak nije htjela konzumirati svoj mandat u Saboru, a u koji je izabrana 2007. godine kao treća na listi HDZ-a.

Profesionalni vrhunac - George Bush i susret s Papom

Novi poziv uslijedio je ubrzo, a streloviti politički uspon bio je pred njom. 'Uslijedio je poziv da preuzmem poziciju glasnogovornice stranke i dođem u Vladu kao zamjenica glasnogovornika. Otišla sam tada na višu stepenicu, prihvatila odgovornost i izazov'. Novinarski nerv i tu je znao proraditi pa joj je prvo vrijeme bilo teško shvatiti da je s druge strane. Kolege je, kaže, razumjela kada im se žurilo i kada im je bilo važno čim prije dobiti određenu informaciju. Ono što pamti kao krunu svoje karijere svakako je posjet Georgea Busha Hrvatskoj. Bila je na čelu press centra i bio je to ogroman profesionalni izazov. 'Kada se Air Force One vinuo iznad Hrvatske, iz kabine su poručili 'Well Done Croatia', a u tom trenu se prolomio pljesak u press centru. Bila je to točka na 'i' profesionalnog zadovoljstva. Ne samo za mene, već i sve ostale ljude koji su radili na tom projektu, kao i kolege iz policije, osiguranja, Ureda za odnose s javnošću Vlade... Bilo je to nešto što nikada neću zaboraviti'. Sjeća se političarka i dodaje kako su joj nezaboravnima ostala dva susreta s poglavarom Katoličke crkve.

Foto: Privatni album

'To je posao koji se radi od 0 - 24, sedam dana u tjednu'

Razina stresa u tom svijetu je ogromna, no treba ga znati pozitivno iskoristiti. 'Zapravo nekad ne možete vjerovati koliko možete raditi, zaboraviti koliko je sati, što se sve u tom danu dogodilo. To je taj pozitivan adrenalin, bitno je samo dobro ga iskoristiti. To je ta zaraženost poslom, ne samo politikom, već poslom koji radite, ako ga radite sa srcem. Voljela bih da ga ja osobno kanaliziram baveći se nekim sportom, (nikako da se natjeram-smijeh), no tu su filmovi, knjige, prijatelji, živi ljudi. Volim biti s njima, baviti se temama koji nemaju veze s poslom, politikom. Kada ste glasnogovornica Vlade - radite od 0-24 - sedam dana u tjednu. Izvana se to svima možda čini privlačno, međutim tu su ljudi koji rade u Uredu, odgovarate i za njih, ogroman je to sustav u kojem nisu dobrodošle greške, ne bi se smjele događati. Događaju se, no morate ih svesti na minimum'.

Knjiga jednog dana?

Privatno - Glavak je žena koja obožava bijele košulje, svoje Međimurje, more i bliske prijatelje te obitelj. Neke ljude kraj sebe ima već 45 godina. No, i u politici ima prijatelja. HDZ-ovci su, kaže, velika obitelj i uvijek su tu jedni za druge. Suradnja s premijerima bila joj je, kaže, svaki puta novi izazov. Svatko je, kaže, imao nešto svoje. Bitno je, kaže, imati uvijek svoj stav jer ste nadređenom i korektiv, trebate ih poznavati, razumjeti no biti profesionalan u poslu prije svega. 'Svatko je imao svoj stil, svatko nešto svoje, ali svoje iskustvo ne bi ni za što mijenjala, to ne možete naučiti ni pročitati u udžbeniku. Možda jednog dana napišem knjigu';, kroz smijeh je rekla Glavak i dodala da o tome ipak nije razmišljala. Sigurni smo da bi bila iznimno čitana!

Ego i karizma naših vođa: 'Ljudi vas osjete, ne možete ih varati'

Koliko ega u politici ima? Kaže Glavak - ne zna osobu koja nema ego, samo ovisi u kom će smjeru ego osobu odvesti. Veliku ulogu, iz njenog gledišta, u svemu igra i karizma. 'Plenković ima tu karizmu, sjajno komunicira, dominantan je, ali i racionalan.. Imao ju je i pokojni predsjednik Tuđman, ima je i Ante Gotovina. Karizmi vas ne mogu naučiti, to je nešto što imate ili nemate. Kada čovjek uđe u prostoriju i ispuni je svojom prisutnošću to znači da ima ono nešto zbog čega se izdvaja od ostalih. Možete naučiti pričati, komunicirati, ali ako se vašim ulaskom u prostor, vašim obraćanjem, pojavnošću ništa ne dogodi - onda ste lajt. Hrvatska nema puno takvih ljudi, takvih dominantnih ljudi koji imaju to nešto. Ljudi to osjete, ne možete ih prevariti'.

Foto: Damjan Tadić/CROPIX

Odricanje od privatnog dijela života sastavni je dio ovog posla

'Filmovi, televizija, obitelj, prijatelji, moj Žec i naša maltezerica Nomi - tako nekako provodim slobodno vrijeme. Tu su još i kuhanje i čišćenje - stanje je redovno! (smijeh) Uza sve svoje političke aktivnosti, posvetila se zadnje vrijeme učenju i doktoratu te slobodnog vremena baš i nema puno. 'Što se kuhinje tiče, nisam loša, ali nisam ni za neko natjecanje!'. Zbog posla i politike je, priznaje nam, žrtvovala i dio privatnog života. 'Morate znati da se morate odreći puno toga i da morate imati kompromis u svom partneru jer ako ga nemate, ne možete tako živjeti. Puno je tu odricanja i manjka slobodnog vremena i uvijek netko ima pravo reći: 'Ali, ja nisam na prvom mjestu'.

Međimurka voli i more i Dalmaciju te nam kaže kako bi bilo dobro da malo dalmatinskog dišpeta dođe u njen kraj. Ljetnu oazu ima u blizini Zadra, iako nema vlastitu vikendicu, već godinama tamo ljetuje s obitelji. 'Jako volim svoje Međimurje i Varaždin, to je moj svijet u kojem živim. Možda smo malo drugačiji, nismo toliko temperamentni. Uvijek kaže da nam fali malo tog dalmatinskog dišpeta pa i lobiranja - gdje bi nam bio kraj. Radišni smo, samozatajni, nedavno sam se našalila da smo se zadnji put pobunili kada je Međimurje bilo pod Mađarskom vlašću i tada ga napokon pripojili Matici Hrvatskoj, a to je bilo prije točno 100 godina'.

Dob i spol ne bi se smjeli apostrofirati

Budući da je bila i predsjednica Ženskog nogometnog kluba Katarina Zrinski, a predsjednica je istoimene Zajednice žena HDZ-a, zanimalo nas je stoga kako vidi poziciju žena i političarki u Hrvatskoj danas. 'Nije mi drago kada se apostrofira ta relacija žena - muškarac ili mlad - star. Mislim da je bitna samo kvaliteta. I morate se izboriti, imati stav. Ako želimo više mladih u politici, više žena moramo promijeniti i percepciju u društvu. Imamo puno žena poduzetnica, mislim da bi im trebalo dati više prostora, isticati pozitivne primjere. No, nije Hrvatska usamljena u tome. Teško je, uostalom ženama objediniti više uloga koje imaju. Polako se mijenja taj odnos, no proces je dug, složen i premrežen stereotipima. Ima puno dobrih priča iz Hrvatske, treba im dati podrške i prostora'.

Foto: Damjan Tadić/CROPIX

Prijateljstvo sa slavnom dizajnericom i 'crno-bijeli' svijet

Dobrim pričama smatra i one iz područja inovacija, gospodarstva pa i domaćeg dizajna, koje jako cijeni. 'Obožavam Xenia Design. Privatno sam prijateljica sa Ksenijom Vrbanić i jako cijenim njezin rad, obožavam taj njen crno-bijeli svijet savršenih konstrukcija. S bojama se nikako nisam sprijateljila i za razliku od nekakvog unutarnjeg nemira koji je prošaran bojama, ovaj vanjski je u ne bojama. Ksenija je, recimo, već preko 30 godina u svijetu mode, radi u cijelom svijetu i ima kontinuitet. Sjajan je primjer i žene poduzetnice. Trebamo naše kreativce poduprijeti, sve je to dodana vrijednost naše zemlje. Ti ljudi imaju posebnu emociju, drugačiju od stereotipne politike, i njima treba dati šansu'.

Izvan svega toga, Sunčana vjeruje u mlade ljude. Smatra da bi se trebali aktivirati u politici i biti promjena na bolje u politici kakvu danas gledamo i živimo. 'Mlade ljude bi trebalo više involvirati, zainteresirati za politiku koja je u samoj biti ipak činiti sve za dobro zajednice, a oni ne smiju odustati. Teško će vas netko gurati u politiku, iako uvijek nekako deklarativno kažemo da im treba dati prostora. U svakom slučaju, kreativci, mladi inovatori, poduzetnici slika su Hrvatske, naše budućnosti i prilike koje im mora stvoriti politika i dati im prostora da se razvijaju, da rade, da doprinose, oni su budućnost naše zemlje', zaključila je Glavak.

Foto: Damjan Tadić/CROPIX

Sunčana Glavak

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter