Dečki iz kluba partijali u odijelima

Kako je izgledala raskošna momačka zabava kraljičinog muža princa Philipa


Ines Madunić
11.11.2017.18:00
Kako je izgledala raskošna momačka zabava kraljičinog muža princa Philipa
Profimedia

sažeto

Ove godine kraljica Elizabeta II i princ Philip slave 70 godina braka, a zanima nas i je li kraljica imala djevojačku


Ines Madunić
11.11.2017.18:00

Prije nego što se vjenčao s Elizabetom II, britanskom kraljicom, današnji vojvoda od Edinburgha bio je samo poručnik mornarice Philip Mountbatten. Iako je rođen s titulom princa Grčke i Danske, odbacio ih je kad mu je britanski kralj George VI dao dopuštenje da oženi Elizabetu 1947. godine.

Rođen u Grčkoj, Philip je odrastao u Velikoj Britaniji jer je njegova obitelj izgnana iz zemlje, a školovao se još u Francuskoj i Njemačkoj. Elizabeta mu je, inače, sestrična u trećem koljenu s kojom je prvo bio prijatelj, a tek onda ljubavnik. Kad su se vjenčali, ona je bila tek princeza, a kraljica je postala 1952. godine. Pa, iako je on već postao vojvoda od Edinburgha, Philip je, kao i svaki drugi muškarac, htio imati momačku zabavu prije velikog dana.

Getty Images

Dan prije vjenčanja njegovi su se prijatelji okupili u londonskom hotelu Dorchester, a pozvani su i novinari i fotografi te je sve dokumentirano. Ipak, i članovi kraljevske obitelji vole tulumariti daleko od oka javnosti. Tako je tek sad, 70 godina poslije, otkriveno kako je postojala i neslužbena momačka za koju mediji nisu saznali. Bilo je to nekoliko dana prije vjenčanja, točnije 14. studenog 1947. godine.

Tako je okupio 25 svojih bliskih prijatelja, uglavnom iz vojske, u kojoj je bio sve do 1952. godine. Svi su njegovi prijatelji bili dio istog ekskluzivnog društvenog kluba Belfry, a svakog su se četvrtka nalazili na ručku u ribljem restoranu Wheeler's u londonskom Sohou.

Tada 26-godišnji Philip angažirao je poznatog grafičkog dizajnera Feliksa Topolskog da osmisli pozivnice, koje su sad pronađene i vjerojatno idu na aukciju. U sklopu pozivnice je i raspored sjedenja te meni.

Getty Images

Philip i njegovi prijatelji plave krvi gostili su se guščjom jetrom, juhom od kornjače, raznim mesom s roštilja, a za desert su jeli francuski specijalitet crêpes Suzette, odnosno palačinke u umaku od agruma.

Sva su gospoda bila u crnim odijelima i cijeli je događaj bio na visokoj razini.

Fotografije možete pogledati ovdje.

kraljevska obitelj

kraljica Elizabeta II.

Princ Philip

momačka zabava

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter