Ljubavni pakao Made Peršić

'Kad sretne frajera koji joj se sviđa, nestane blagi opsesivno kompulzivni poremećaj i apatija, frajera koristi kao farmakoterapiju'


100posto
05.03.2019.17:00
'Kad sretne frajera koji joj se sviđa, nestane blagi opsesivno kompulzivni poremećaj i apatija, frajera koristi kao farmakoterapiju'
Neja Markicevic/CROPIX

sažeto

Glumica Mada Peršić za 100 posto piše o odnosu prema ljubavi i problemima s kojima se susreće kada nađe frajera koji joj se sviđa


100posto
05.03.2019.17:00

Dragi moji, jedan moj kolega kolumnist rekao mi je da u svojim kolumnama trebam biti plastična i da trebam napisati npr. što se dogodilo jednoj mojoj prijateljici. Kaže kolumnist: Napiši: jedna moja prijateljica... i sad dalje što već hoćeš. Pa evo, ide: Jedna moja prijateljica je kreten. Mislim, kreten kojeg volim puno. Naime, to je jedna žena od kojih tridesetak godina, rak po horoskopu, senzibilna i izuzetno mudra za svoje godine. Razumije druge i daje im najbolje egzistencijalne i ljubavne savjete. Od toga živi. Veseli ju psihoterapija drugih.

A klijenti su stvarno zadovoljni, tako da je win-win situacija. Ta jedna moja prijateljica zna sve o tome kako treba šarmirati muškarca, zna sve o tome kako se treba ponašati prilikom whatsappiranja, viberiranja, instagramiranja, story seenanja, zna kada treba zatopliti a kada zahladiti komunikaciju sa žuđenim frajerom. Mnogim ženama je već pribavila frajere. Neki parovi su već i u braku. E sad, zašto je kreten, pitate se.

'Kad padne na frajera stalno bi s njim komunicirala, ne može ga se izdovoljiti'

Ide. S tom jednom mojom prijateljicom pojavljuje se problem, ogroman kao plišani medo na Valentinovo, kad se ta jedna moja prijateljica nađe u ulozi ljubavnog subjekta ili objekta. Ona onda jednostavno poglupi. Kad padne na frajera, ne može ga se izdovoljiti, ne pušta ga na miru, stalno bi s njim komunicirala, misli na njega od kad počne 'Dobro jutro Hrvatska' pa dok ne završi 'RTL Direkt'. Analizira njegov oke_plus_smajlić. Rješava na netu kvizove 'Je li njemu dovoljno stalo', čita članke naslova 'Igraju li frajeri igrice', 'Igraju li frajeri igrice dok se dopisuju' i 'Kako ga natjerati da se navuče na tebe'.

Neja Markicevic/CROPIX

Dakle, žena od tridesetak godina, koju društvo percipira kao donekle inteligentnu, čita članke i rješava testove za tinejdžerke i šalje prijateljicama screenshotove dopisivanja s frajerom (precrta ime da zaštiti privatnost, ipak je odrasla) pa ih pita je li preangažirana i što one misle sviđa li se ona tom frajeru. Ta jedna moja prijateljica ima jako puno udvarača, a ne zna ni sama zašto, ali, nekako uvijek nastanu problemi kad se njoj netko jako sviđa.

'Kaže da je našla novu ljubav života. Malo je niži od nje, ali nema veze

Sad za ovog frajera kaže da je našla novu ljubav života. Malo je niži od nje, ali nema veze. Gledala je i članke 'Is it bad that I am taller than my boyfriend?', našla primjere celebrityja gdje je cura viša od frajera i zaključila da je to čist' ok. Kaže za ovog frajera da joj se toliko sviđa da ju već sama njegova osobnost čini sretnom. Samo je, eto, problem što joj nije odgovorio na poruku. Poruka doduše nije tražila odgovor, ali ipak. Svi ovi drugi frajeri dopisuju se i sami sa sobom i pišu i po osam poruka zaredom dok im ne odgovori. Što da radi?

Problem je to koji pokušava riješiti koncentracijom u razini koncentracije potrebne za rješavanje problema kakvog integrala, derivacije i stanja u državi odjednom. Ali, ne kuži da baš odfiksiranje od problema čuda čini. I da je baš ta koncentracija kriva. Treba se posvetiti sebi i raditi nešto što ju veseli i čim skrene misli s frajera - frajer će doći. Ironija života.

'Koristi frajera kao farmakoterapiju'

Pročitala je to stoput u knjigama 'Muškarac u šaci' i 'Muškarac iz snova' Sanele Kovačević Nelly, čula je to i od Bake i od Mame i od Stare Tete koja je bila s muškarcima vješta kao Žuži Jelinek. Ali je, ipak, ta jedna moja prijateljica sve to nekako uspjela zaboraviti. A znam i zašto: kad sretne frajera koji joj se ful sviđa, taj frajer joj povisi razinu serotonina u mozgu i sve joj se čini lakše i ljepše.

Nestane joj blagi opsesivno kompulzivni poremećaj i blaga apatija i postane produktivni član društva i to joj se sviđa. Koristi frajera kao farmakoterapiju, a kad podizača serotonina nema, ona postane nezadovoljna kao dijete kad ne dobije 'Životinjsko carstvo' na blagajni. Eto, to je to. Opet je nešto teoretski shvatila a vidjet ćemo hoće li i praksa biti sretnija. Drž'te fige toj jednoj mojoj prijateljici, tj. meni, jer ta sam jedna prijateljica - ja, ali to ste znali već otpočetka.

Mada Peršić akademska je glumica i liječnica. Šira javnost upoznala ju je za vrijeme studija medicine kada je nastupila u reality showu 'Hrvatski top model'. Nakon što je diplomirala medicinu, shvatila je da to nije njezin put pa se odlučila upisati Akademiju dramske umjetnosti. Na Dubrovačkim ljetnim igrama je 2015. godine privukla pozornost javnosti i kritike kada se u 'Elementarnim česticama' skinula do kraja, a sve od sebe dala i glumački. Skidanje je, reći će kasnije, bilo nevino i u svrsi umjetnosti. Od tada Peršić gradi sigurnim koracima uspješnu glumačku karijeru.

Mada Peršić

newsletter

Prijavite se na Newsletter