Obljetnica smrti Dina Dvornika

Kad čujete ove pjesme hrvatskog kralja funka jednostavno ne možete ostati mirno sjediti


Ines Madunić
07.09.2017.11:35
Kad čujete ove pjesme hrvatskog kralja funka jednostavno ne možete ostati mirno sjediti
Marin Franov

sažeto

Možda ćete zaplesati, možda samo glasno zapjevati, ali nećete ostati ravnodušni 


Ines Madunić
07.09.2017.11:35

Samo dva tjedna nakon svog 44. rođendana te šest mjeseci nakon smrti svog oca Borisa, Dino Dvornik preminuo je u Zagrebu u svom domu. Hrvatski kralj funka, pokazala je obdukcija, preminuo je zbog više različitih faktora, a na smrt su utjecale i manje količine tableta za smirenje, protiv bolova i antidepresiva. Njegov je sprovod bio velika fešta, baš onako kako je želio. Na krematoriju Mirogoj okupili su se njegovi prijatelji i obitelj te obožavatelji koji su plesali na Dinovu glazbu. Ove godine obilježavamo devet godina otkad je Dino preminuo, i to baš po njegovom ukusu - uz najbolje pjesme kralja funka na koje ćete sigurno zaplesati.

Ja bi preživio

Već prvi latino ritmovi ove stvari s njegovog drugog albuma "Kreativni nered" zovu na ples. Da ne govorimo o genijalnim uvodnim stihovima: "Ja sve razumijem, dušo, tebi treba promjena/Al' takav kreten znaj da loša mi je zamjena". I ostatak lyricsa jednako je dobar. Možda zvuči nevjerojatno, ali ova pjesma je objavljena 1990. godine.

Hipnotiziran

Prvi singl s posljednjeg Dinova albuma za koji je stigao snimiti i spot. "Hipnotiziran" ima super ritam i opet zvuči svjetski, a vrlo brzo postala je must na tulumima.

Zašto praviš slona od mene

Opaki uvod kakav hrvatska glazba nije čula, ni prije ni poslije Dina. Ne možete se praviti da ne želite zaplesati kad čujete "slona", a čisto sumnjamo da nećete ni glasno zapjevati. Vi dobro znate da mi znamo da vam se pleše i da vam ova stvar već svira u glavi.

Ti si mi u mislima

Da, govorimo o "Live in München" verziji.

Ella Ee

Genijalna suradnja Dina i Nene Belana zvuči odlično u svakoj verziji, a najbolja je kad ju čujemo na plesnom podiju. Volimo crno i crveno, volimo smeđe i zeleno, volimo Dina Dvornika i Nenu Belana.

Jače manijače

Istina je - manijak ne može biti svak'. U ono vrijeme, a ova je stvar objavljena također 1990. godine, nitko u Hrvatskoj ni većini Europe nije radio ovakvu glazbu osim Dvornika. Ništa bolja situacija nije baš ni danas na domaćem terenu, ali tad nas je Dino pogurao naprijed što se tiče glazbe i odveo ravno u budućnost. Udri manijače!

Afrika

"Afrika" ima Porina za hit godine, a mogla bi ga dobivati svake godine. Apsolutni hit, ritam ludnica, nema tuluma bez ove pjesme još od 1995. Zaplešite, znamo da volite ovu stvar jer Afriku voli cili svit.

Ništa kontra Splita

Split ima nebrojeno mnogo neslužbenih himni, a ova je uvjerljivo najduhovitija. Vole ju Splićani iz očitih razloga, a zbog dobrog ritma i svi drugi, pa čak i - Zagrepčani, vjerovali ili ne.

Misliš da sam blesav

Pustite ovu stvar i podsjetite se koliko svjetski zvuči Dinova glazba te koliko su mu duhoviti stihovi. Mislite da smo blesavi? Probajte se ne nasmijati na ovo: "Zato pusti mene ti na tvoje jastuke/pa će stari tata tvoj imat unuke". A sad probajte ne zaplesati.

Gibajmo se

Kralj plesnog podija. Pjesma je iz 1993. godine i posveta je svim partijanerima. Zvuči kao nešto što je snimljeno jučer, ritam je besprijekoran i zove na ples. Volimo se gibat uz Dinovu glazbu.

music beats

ples

pjesme

obljetnica smrti

Dino Dvornik

hitovi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter