Ikona novog vala

Jugoslavenska 'princeza' tri puta se razvodila od supruga, odrekla se majčinstva, vodila razne bitke i život podredila samo jednoj stvari!


100posto
08.06.2019.19:30
Jugoslavenska 'princeza' tri puta se razvodila od supruga, odrekla se majčinstva, vodila razne bitke i život podredila samo jednoj stvari!
Screenshot: Youtube

sažeto

Slađana Milošević jedna je od najzanimljivijih glazbenih pojava novog vala, a vjerna je sebi ostala do danas


100posto
08.06.2019.19:30

Jedna od najprovokativnijih glazbenih pojava bivše Jugoslavije svakako je bila Slađana Milošević, koja je s rokerom Dadom Topićem otpjevala baladu 'Princeza'. Više od četiri desetljeća osebujna glazbenica je na sceni, a svoj originalan glazbeni i modni izričaj njeguje i danas.

Na sceni se pojavila prije više od 40 godina, kada se predstavila singlom 'Au, au', a zahvaljujući pjesmi 'Amsterdam' 1979. godine smještaju je u pokret nazvan 'novi val'. Bend 'Neutral Design' osnovala je 1983. u Njemačkoj, a 1984. godine s Dadom Topićem otpjevala 'Princezu'. Natjecali su se s tom legendarnom baladom za Pjesmu Eurovizije u Skoplju. Sredinom osamdesetih otišla je Slađana u London te s tamošnjim producentima radila na različitim projektima.

U Americi radila sve i svašta, čak i na burzi

Snimala je i filmsku te televizijsku glazbu, a radila i za dokumentarne filmove i serije. Osim toga, uložila je i u glazbeno obrazovanje, u tom se smislu usavršavala u Americi, gdje je nekoliko godina živjela i radila čak i kao brokerica na burzi. Usto, dokazala je kao spisateljica, iza sebe ima više objavljenih djela. Bavi se i humanitarnim radom te djeluje i kao skladateljica, aranžerka, producentica, gitaristica, klavijaturistica, violinistica...

Brak s novinarom i dalje traje - na prekide: 'Ne znamo jesmo li razvedeni'

Godinama živi i radi na relaciji Beograd - SAD, gdje je u braku s novinarom Jamesom Hagadonom. S njim se sastajala i rastajala nekoliko puta, govoreći kako su istih životnih pogleda. Iako su se pokušavali razvesti, nisu uspjeli. Više niti ne znaju kakav im je službeni status, no on im nije ni važan. 'Tri puta smo se pokušavali razvesti, ali u tome nismo uspjeli. Iako ne znamo da li smo razvedeni, to ni meni ni njemu nije nimalo važno'. I dalje živi s njim, dijele život i dom zajedno, a iako su u statusu bivših - u sjajnim su odnosima.

Svjesno se, kako bi se u potpunosti posvetila svim svojim interesima i djelatnostima, odrekla majčinstva. 'Procijenila sam da je za mene značajnije da napišem i snimim 150 pjesama, da me ispunjava to što stvaram harmoniju zvuka i teksta tako što pišem ili režiram i pokušavam popraviti svijet oko sebe. Takvo životno određenje za mene je bilo veće i značajnije od materijalnog i fizičkog prokreiranja, što mogu učiniti i drugi. Moji potomci ne moraju biti biološki, jednako je važno imati i ideološke', rekla je ikona novog vala.

dado topić

slađana milošević

newsletter

Prijavite se na Newsletter