Turbulentan život

Jovanka je na nju bila ljubomorna, obožavao ju je Dali, a Godard nudio ulogu. Nitko nije postigao takav svjetski uspjeh kao ona, ali kod kuće su je šikanirali


Ines Madunić
15.08.2019.19:30
Jovanka je na nju bila ljubomorna, obožavao ju je Dali, a Godard nudio ulogu. Nitko nije postigao takav svjetski uspjeh kao ona, ali kod kuće su je šikanirali
Profimedia

sažeto

Pjevačica i glumica Olivera Katarina imala je život prepun profesionalnih uspjeha, ali i privatnih padova


Ines Madunić
15.08.2019.19:30

Olivera Katarina, poznata i kao Olivera Vučo, jedna je od dosad najuspješnijih glumačkih i glazbenih umjetnica s naših prostora. Rođena Beograđanka proslavila se u Europi i Japanu filmovima i glazbom. Snimila je više od 30 filmova i serija te 22 singl albuma i 30 ploča, a održala je i 72 uzastopna koncerta u pariškoj Olympiji. Mnogi smatraju da je bila najljepša glumica u jugoslavenskoj kinematografiji.

Olivera Petrović rođena je u Beogradu 1940. godine. Kao djevojčica pohađala je baletnu školu te svirala klavir, a iako se htjela baviti umjetnošću, strogi otac smatrao je da treba "pravo" zanimanje pa je ona upisala Pravni fakultet.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Olivera Katarina (@oliverakatarinaofficial) on Jul 6, 2019 at 4:57am PDT

Nakon prve godine otišla je u Pariz učiti francuski jezik, a tamo je čuvala i djecu kako bi dodatno zaradila. Kad se nakon godine dana vratila u Beograd, upisala je Akademiju za kazališnu umjetnost. Već na prvoj godini počela je glumiti u Ateljeu 212. Tamo je imala prvu veću ulogu, u "Koštani" Bore Stankovića. Međutim, predstava je dobila jako loše kritike.

Tako je upoznala i svog prvog muža, književnika i kritičara Vuka Vuču. Naime, on je bio jedan koji ju je "popljuvao" u kritici, a ona se krenula s njime svađati kad su se jednom našli u bifeu kod kazališta.

Sve je završilo na tulumu u stanu jednog od glumaca, a nakon cjelonoćnog svađanja, pred jutro ju je Vučo zaprosio. Za samo par sati bili su vjenčani.

Olivera je nastavila graditi karijeru u kazalištu i studirati, a počela je glumiti i u filmovima. S "Vojnikom" 1966. godine prvi put putuje u Cannes na filmski festival, a zbog toga je dobila otkaz u Beogradskom dramskom pozorištu jer "nitko ne može raditi što mu se prohtije, a da ostane nekažnjen".

 
 
 
View this post on Instagram

Premijera filma Uzrok smrti ne pominjati

A post shared by Olivera Katarina (@oliverakatarinaofficial) on Jul 5, 2019 at 5:40am PDT

Nastavila je snimati filmove, a već iduće godine ponovno odlazi u Cannes s filmom "Skupljači perja". Bio je to presudni trenutak za njezinu karijeru. U filmu Aleksandra Petrovića glumila je uz Batu Živojinovića i Bekima Fehmija.

"Veličanstvena noć. Bekim Fehmiu i ja debitirali smo pred elitom svjetske kinematografije. Bila bih neskromna ako bih rekla da nisam imala tremu. Kao i svi pred važne nastupe, i ja sam osjećala neku neobjašnjivu nesigurnost. I pred svojom publikom imate tremu, a kamoli pred inozemnih gledateljima! Film je primljen iznad naših očekivanja. Naš izlazak na podij izmamio je aplauz koji Cannes nije čuo. Bekim i ja smo se stalno gledali. Saša Petrović, redatelj 'Perja', bio je miran.

Međutim, poslije projekcije svi smo jedva čekali da dođe kraj festivala. U nadi da bare netko od nas dobije neko priznanje. Međutim, što se dogodilo? To se već zna. Za taj uspjeh sam presretna. Bekim se uspio plasirati, dosad najbolje od svih jugoslavenskih glumaca. Drago mi je jer je to izvrstan glumac, rijedak prijatelj i čovjek. Kolega o kojem mogu reći samo najljepše", rekla je Olivera.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Velimir Bata Živojinović (@batazivojinovic) on Aug 12, 2018 at 12:45am PDT

Film je u Cannesu 1967. godine osvojio Grand Prix žirija te je bio nominiran za Oscara za najbolji strani film te za Zlatni globus za film izvan engleskog govornog područja i dobio je nagradu Međunarodne udruge filmskih kritičara, a Olivera je te godine u Cannesu nastupila na zatvaranju festivala. Izvodila je, između ostalog, "Đelem đelem", koja je bila glazbena tema filma i koju je sama otpjevala.

Olivera je tako postala globalno poznata. Glumila je u talijanskim, španjolskim i njemačkim filmovima, a njezinom je ljepotom i talentom navodno bio očaran i slavni slikar Salvador Dali.

"Kad se filmski festivali završe, glumci dobiju nekoliko ponuda. Bilo je pregovora s Godardom i s još nekolicinom redatelja koji su dobro poznati u svijetu filma. Nažalost, tada nisam mogla prihvatiti ponude jer sam već imala sklopljene ugovore, a i snimala sam ploče", rekla je kasnije.

U Cannesu se družila s Ginom Lollobrigidom, Akirom Kurosawom, Orsonom Wellesom, Brigitte Bardot, Alainom Delonom...

 
 
 
View this post on Instagram

Sa Djinom Lolobridjidom

A post shared by Olivera Katarina (@oliverakatarinaofficial) on Sep 17, 2018 at 9:57am PDT

Brak s Vučom nije potrajao, a Olivera se udala za Ratka Draževića, producenta Avala filma i Titova obavještajca. Živjeli su u Rimu, Milanu i Parizu.

A Broz ju je također obožavao pa ju je zvao na sve proslave. Jovanka je bila jako ljubomorna jer je znala da mu je ona miljenica, ustajao bi joj se i čestitao nakon svakog nastupa.

Navodno su je jednom generali pokušali otrovati kad je nastupila pred Titom. Naime, orkestar se nije pojavio na dogovorenu gažu pa je bijesna Olivera otpjevala jednu pjesmu bez pratnje i odjurila s pozornice. Iste večeri joj je pozlilo, no nikad nije dokazano da su je pokušali otrovati.

Brak s Draževićem je također propao, navodno jer je ona htjela dijete, a on nije. Kasnije se udala Miladina Šakića, gradskog čelnika iz Beograda s kojim je dobila sina Maneta. On ju je tješio nakon što joj je preminula majka s kojom je bila jako bliska. Nakon toga dodala je svom imenu i njezino te je otad poznata kao Olivera Katarina.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Olivera Katarina (@oliverakatarinaofficial) on Apr 3, 2018 at 8:42am PDT

Međutim, samo nekoliko mjeseci nakon što im se rodio sin, Šakić je teško ozlijeđen u prometnoj nesreći nakon koje je i preminuo.

Redatelji i cijeli glumački svijet ju je ignorirao i nije mogla dobiti nikakav angažman u Srbiji. Sa sinom je otišla u Ameriku, gdje on i danas živi te se bavi umjetnošću. Ona se s vremenom vratila, a jedinu ulogu nakon osamdesetih ostvarila je u "Čarlstonu za Ognjenku" 2008. godine.

Arhiva Cropix

Što se tiče pjevačke karijere, objavljivala je albume zabavne i folk glazbe, ali i romske, hebrejske te čak i japanske. Talijanski RAI dodijelio joj je titulu "najoriginalniji glas Mediterana".

Olivera i danas živi u Beogradu te povremeno nastupa, a iako je rekla da je imala nekih udvarača, nakon što je Šakić preminuo nije se više zaljubljivala. 

glumica

pjevačica

jugoslavenski film

Olivera Katarina

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter