INTERVJU: Mel Camino

'Još ne živimo samo od glazbe, ali joj pristupamo maksimalno profesionalno i živimo za svirku'


Ines Madunić
09.05.2018.08:30
'Još ne živimo samo od glazbe, ali joj pristupamo maksimalno profesionalno i živimo za svirku'
Promo

sažeto

Četvrti album benda izlazi uskoro, a slušajte ih i gledajte na promociji u Vinylu 16. svibnja


Ines Madunić
09.05.2018.08:30

Nakon singlova "Novo vrijeme", "Terasa" i "Škvadra", velikogorički rock bend Mel Camino predstavlja pjesmu "Matoš", kojom najavljuje četvrti studijski album "Kad? Sad!". Album će biti objavljen u srijedu, 9. svibnja, a zagrebačka promocija će se održati 16. svibnja u klubu Vinyl. Ulaz u Vinyl je od 20:30 sati, a upad je besplatan.

Singl "Matoš" je svojevrsni hommage jednom od najvećih hrvatskih pjesnika, glazbu i tekst je napisao Zlatko Majsec, aranžman su napravili Tomislav Tonković, Zoran Smoljanović, Viktor Grabar i Vid Križanić, a za glazbenu produkciju je zaslužan Mark Mrakovčić. Frontmen benda, Zlatko Majsec, otkrio nam je u intervjuu par detalja o albumu, singlu, ali i nastupu u Vinylu.

Najavljujete četvrti album. Koliko ste na njemu radili i što se sve promijenilo?

Na albumu smo radili točno devet mjeseci što nam je bila fora jer isto toliko traje trudnoća - samo što je umjesto bebe iz studija izašlo 11 pjesama koje su opet na neki način naše bebe pa to i nije zapravo neka razlika. Pa u ovom bendu samo mijena stalna jest, ko što filozof Heraklit davno reče. Po mom iskustvu svako mijenjanje postave nosi sa sobom i promjene u zvuku što je na ovom albumu prilično čujno. Meni kao jedinoj konstanti benda je malo glupo ljude tjerati da u potpunosti skidaju zvuk starih pjesama jer sam skužio da dečki imaju puno bolju energiju kad u te pjesme stave i dio sebe - naravno ne na način da se inicijalna atmosfera i ideja naruše.

Objavili ste i novu pjesmu "Matoš", koja je pozadina pjesme?

Bio sam u jednoj od svojih faza kad sam ekstra raspižđen na puno bića, stvari i pojava. Čačkajući po netu naletio sam na Matošev stih 'O ta uska varoš, o ti uski ljudi', koji je bio savršen opis onog što sam u tom trenutku osjećao. Možda zvuči malo bahato, ali nadovezao sam se na štovanog gospona Matoša s 'U škripac stavljene, zraka željne grudi' i ostatak teksta je samo ispao iz mene. Kad sam ga na probi pokušao zalijepiti na jedan novi riff savršeno se uklopio. Sinkronicitet bit će.

Što članovi benda rade kada ne sviraju?

Iako nije bila početna ideja kad je bend bio na počecima i kad smo još sanjarili da ćemo od svirki moći pokriti režije, stanarinu, hranu i cugu nije ni blizu tako ispalo. Svi nešto radimo, nemam to uopće namjeru sakrivati, a više me nije ni sram toga da nismo profesionalci iako vrlo studiozno i najprofesionalnije što je moguće prilazimo i probama i radu u studiju i svirkama. Ne možemo živjeti od muzike, ali možemo živjeti za nju, aj ges...

S kime biste od domaćih kolega htjeli surađivati i zašto?

Ne znam, nisam osobno o tome uopće razmišljao, Kad sam ostao bez stare postave panično sam krenuo tražiti nove dečke i kad sam ih našao nisam uopće više razmišljao ni o drugima ni o suradnjama. Svaka čast nekim suradnjama, al kad vidim da neki bend surađuje s nekim velikim imenom, čak i ako pjesma nije sranje meni je to, najčešće, nekako ljigavo i okrećem glavu, a posljedično i uho od toga.

Mislite li da se u Hrvatskoj može živjeti samo od glazbe?

Može, sigurno. Divim se ljudima koji to uspijevaju. Mi smo, pak, dalje od toga nego od leta na Mjesec. Čak smo u zajebanciji znali reći da bi najbolje bilo da album nazovemo 'Veselo financijsko samoubojstvo'. Ovo nije pila naopako ni potreba da kukamo zbog toga, to je naprosto tako, ne uspiju svi iz toga napraviti privatni biznis. Ima i gorih stvari u životu nego ne moći živjeti od muzike...

Planirate li uskoro neku veću turneju?

Ok, sad se već osjećam ko zadnji luzer, al nama je turneja kad u Velikoj Gorici sviramo dvaput u mjesec dana haha. Nee, ma kakve turneje, bit ćemo sretni ako do jeseni skupimo 3 - 4 svirke...

Uskoro ćete album promovirati i u Vinylu, što možemo očekivati?

Ispucat će nas iz topa na pozornicu haha... Odsvirat ćemo 14-ak pjesama - nekih ćuku vremena za, najvjerojatnije, šačicu naših frendova, sadašnje i pokoju bivšu curu. Ono kaj će bit razlika od dosadašnjih svirki je da ćemo, s obzirom na to da se ipak radi o promociji albuma, odsvirati bar 5 - 6 pjesama s albuma koje skoro uopće nismo još svirali na koncertima. Btw, to je 16.05. - eto informacija za nekog tko nam nije fejsbuk frend.

Kakvi su vam planovi nakon Vinyla?

Dobar dan u Velikoj Gorici 26. svibnja i Zrinjevac 22. srpnja - to su trenutno dogovorene svirke nakon Vinyla.

Koja je najluđa stvar koja vam se dogodila otkad imate bend?

Prije nekih 8 - 9 godina svirali smo u Vrbovcu. Na sredini koncerta sviramo jednu pjesmu koja se zove "Lolita u Finskoj šumi". Ima jedan psihodelični dio pjesme koji smo, spontano produžili. U jednom trenutku sam zažmirio i kad sam nakon nekih pola minute otvorio oči s moje desne strane je umjesto Vanje, tadašnjeg gitarista, njegovu gitaru držao neki lik iz publike i razvaljivao stvar koju je prvi put čuo i to na način da uopće nisam skužio nikakvu promjenu u zvuku ili stilu. Dodajmo još da sam putem kući sa svirke, već prilično pripit, na jednom mračnom parkiralištu omanje benzinske pumpe, skinuo sa sebe sve osim čarapica i gol otišao piškiti, a na razulareno zadovoljstvo članova benda i turista iz jednog autobusa koji se, kako to obično biva u takvim situacijama, pojavio niotkud...

koncert

intervju

bend

novi album

promocija albuma

Mel Camino

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter