Intervju: Ivanka Boljkovac

'Još kao djevojčica znala sam da ću biti pjevačica, a da nisam završila na pozornici bila bih teta u vrtiću'


Ines Madunić
01.03.2018.20:05
'Još kao djevojčica znala sam da ću biti pjevačica, a da nisam završila na pozornici bila bih teta u vrtiću'
Marko Ercegović

sažeto

Ususret premijeri 'opere za djecu' u HNK Zagreb pričali smo s jednom od naših najpoznatijih opernih pjevačica


Ines Madunić
01.03.2018.20:05

U zagrebačkom HNK u nedjelju se premijerno prikazuje tzv. opera za djecu "Vještica Hilary i uvrijeđeni kontrabas". Nastavak je to predstave "Vještica Hilary ide u operu" autora Petera Lunda koja se u HNK izvodi već osam sezona. Klinci je obožavaju i tako se odmalena upoznaju s kazalištem i operom. U novoj predstavi, koja će premijeru imati u nedjelju, 4. ožujka, glume Mirta Zečević, Ivanka Boljkovac i Tvrtko Stipić, a sve u režiji Krešimira Dolenčića i pod glazbenim vodstvom Josipa Šege. Nakon toga, predstavu će djeca i roditelji moći pogledati nedjeljom u 11 sati u foajeu HNK, a prije premijere pričali smo s Ivankom Boljkovac, koja u predstavi "glumi" opernu pjevačicu i postali joj pet blic pitanja. 

Kakva je razlika između opere za djecu i one za odrasle?

Predstava "Vještica Hillary i uvrijeđeni kontrabas" nije opera u pravome smislu riječi, to je predstava kojom djeci približavamo opernu umjetnost . Na duhovit i edukativan način djeca će kroz predstavu naučiti ponešto o opernoj umjetnosti, umjetnicima koji stvaraju operna djela, o instrumentima…

Marko Ercegović

Mnogi misle da mlade danas opera ne zanima. Što bi ih moglo privući operi?

Mislim da to nije točno. Vjerujem da svi, pa tako i mladi prepoznaju kvalitetu. Djeci i mladima treba prikazivati kvalitetnu umjetnost i oni će ju zasigurno prepoznati i prihvatiti. Jednom kada sam bila gošća klincima u vrtiću, počela sam pjevati, a svi su se pomalo smješkali, vrpoljili… Nakon minute, nastao je muk i pljesak na kraju! Čak su tražili i bis od tete Ivanke! Vjerujem da operu samo treba približiti djeci jer opera nije bauk. To svakako vrijedi i za odraslu publiku.

Sjećate li se kad sate vi prvi put gledali operu? Što ste tada mislili? Jeste li sanjali o tome da budete pjevačica?

Prvi puta sam gledala operu kada sam s ostalom karlovačkom djecom došla na izlet u Zagreb. Sjećam se da je dan bio zanimljiv, ali naporan jer smo usput obišli grad i bili na mnogim mjestima. Vjerujem da samo tada gledali baš operu "Eru s onoga svijeta" Jakova Gotovca. Od djetinjstva sam znala da ću biti pjevačica, ali ne operna. A onda se zalomilo da sam ipak poslala operna. Prvi nastup kada sam pjevala operu bio je u osnovnoj glazbenoj školi u Karlovcu. Pjevala sam SEH DUŠ DAN i sve u publici rasplakala.

Sjećate li se svog prvog nastupa? Kako ste se osjećali?

Ne sjećam se prvog nastupa jer sam počela nastupati još kao jako mala u glazbenoj školi na produkcijama kada sam svirala violinu. Nastupala sam puno i svuda, a istaknula bih nastup za gluhe i nijeme osobe. Svirala sam im violinu, a oni su dodirom osjećali glazbu, vibracije… Predivan osjećaj.

Marko Ercegović

Da niste operna pjevačica čime biste se bavili?

Vjerojatno bih bila odgojiteljica u vrtiću. Obožavam djecu. Zato se veselim radu na ovoj predstavi i izvedbama za dječju publiku. A ljubav je obostrana – ja sam njihova teta od balona (smijeh).

intervju

kultura

kazalište

premijera

predstava

HNK Zagreb

opera

operna pjevačica

Ivanka Boljkovac

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter