Legendarni glumac

Još ga pamtimo kao Tihog iz 'Otpisanih', oženio je ljubav iz djetinjstva koja je zbog njega ostavila studij, no nakon fatalnog susreta ostavio je obitelj i počeo iznova


Ines Madunić
30.03.2019.19:30
Još ga pamtimo kao Tihog iz 'Otpisanih', oženio je ljubav iz djetinjstva koja je zbog njega ostavila studij, no nakon fatalnog susreta ostavio je obitelj i počeo iznova
V.M. Tauber/Cropix

sažeto

Vojislav Brajović jedan je od najboljih i najpoznatijih glumaca generacije


Ines Madunić
30.03.2019.19:30

Prva mu je ljubav bila slikarstvo, no Vojislav Brajović ipak je upisao dramsku akademiju te se iz Valjeva, u kojem je proveo djetinjstvo, preselio u Beograd. Dolazio je iz siromašne obitelji pa čak i kad je diplomirao i dobio stalni angažman u Jugoslavenskom narodnom pozorištu živio je u sobici na tavanu.

Mislio je da će se sve to promijeniti nakon što je dobio jednu od glavnih uloga u seriji Aleksandra Đorđevića "Otpisani". No, iako se proslavio i postao jedan od najprepoznatljivijih i omiljenijih glumaca u Jugoslaviji, novac nije pratio slavu.

"Došao sam potpisati ugovor, a direktor produkcije mi je ponudio tri puta manji honorar od uobičajenog. I rekao: 'Potpiši, ako nećeš ti, ima tko hoće'. Već tad. Ali je bio i lukav i mudar čovjek te dodao: 'Nemoj se zezati, ovo će ti donijeti veliku popularnost.' Svi mi, nas pet, šest koji smo nosili seriju, potrošili smo honorare tijekom snimanja. Honorari su bili toliko smiješni da smo od njih preživljavali. Kao dodatak na plaću prvacima kazališta. Za dvije godine snimanja dobili smo otprilike još jednu plaću. No kad se počeo snimati film ‘Povratak otpisanih’, dobili smo znatno veći iznos, rekao bih deset puta veći", rekao je za 24sata.

On i Dragan Gaga Nikolić bili su najpoznatiji glumački par u državi, ljudi su ih obožavali, a on nikad nije prestao glumiti u kazalištu, koje mu je najveća strast.

Pojavljivao se i u drugim popularnim filmovima i serijama, kao što su "Bolji život", "Tesna koža 2", "Bure baruta", "Tito i ja", "Jesen stiže, dunjo moja" i "Ti mene nosiš".

U kazalištu je i danas aktivan, a u proteklih nekoliko godina doživio je nekoliko tragedija koje su ga obilježile. Tragične smrti njegovih kolega i prijatelja, u prvom redu Dragana Nikolića, Milene Dravić i Nebojše Glogovca, teško su mu pale.

Brajović je danas u braku s glumicom Milicom Mihajlović, s kojom ima sina Relju. To mu je drugi brak, a zbog Milice je ostavio svoju prvu suprugu Ljiljanu. Nju je poznavao cijeli život, od djetinjstva. Toliko su se zaljubili da je Ljiljana nakon vjenčanja napustila studij medicine i posvetila se obitelji.

Imaju dvoje djece, sina Vukotu i kćer Iskru, a oboje su glumci.

"Naravno da svi misle da mi je otac pomogao u karijeri. Zapravo, to mi je dosta odmoglo, upravo zato što svi misle suprotno. Pune 24 godine sam živjela samo sa majkom, a sada živim sa svojom kćeri Ines. Za sve to vrijeme moj otac je izgradio drugu obitelj, s drugom ženom. Bez obzira na to što mi imamo divan odnos, nismo na taj način prisni i bliski, tako da nikada nisam bila njegov prioritet da mi na neki način pomogne ili da me savjetuje", rekla je Iskra.

Brajović nikad nije skrivao kako je pokušao odgovoriti sina i kćer da se bave glumom.

"U tome ne mogu imati moju podršku. Ta je profesija u našem današnjem društvu bez perspektive. Bez slobode. U poremećenom sustavu vrijednosti nikome ne želim da bude glumac. Vi ste sada na nekakvom tržištu, ali na 'divljoj tezgi'. Na toj tezgi mlade se ljude, u njihovoj neimaštini, iskorištava, a porez je za njih prevelik. Oni doslovno moraju platiti da bi se mogli time baviti. Svaka umjetnost se stvara u dokolici, u komforu. Da biste mogli biti kreativni, morate imati osnovne preduvjete za život. Svaki čovjek može biti glumac, ali teško je biti umjetnik", rekao je Brajović.

Osim glume, bavio se i politikom, odnosno bio je ministar kulture Demokratske stranke od 2007. do 2008. godine, a kasnije savjetnik za kulturu tadašnjeg predsjednika Borisa Tadića.

"Kad sam pozvan, smatrao sam da je moja obaveza prihvatiti dužnost ministra jer na taj način mogu pridonijeti boljitku svih građana. Nisam postao ministar zbog politike, već zato da bih pomogao. Cijeli moj angažman je usmjeren na mijenjanje sistema vrijednosti u društvu. Događa se da neku djevojku bude sram reći da joj je otac profesor, jer to znači da je siromašan, da nema para. To je nedopustivo. Meni je, recimo, bio san biti profesor filozofije u gimnaziji, a to je danas, nažalost, ništa", izjavio je kasnije.

glumac

Dragan Nikolić

Vojislav Brajović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter