Filmski kostimi s pričom

Jona Snowa ogrnuli su tepihom, a bikini princeze Leie bio je napravljen od metala


Ines Madunić
10.07.2018.18:00
Jona Snowa ogrnuli su tepihom, a bikini princeze Leie bio je napravljen od metala
Profimedia

sažeto

Danas kultni kostimi u nekim su se filmovima i serijama pojavili sasvim slučajno


Ines Madunić
10.07.2018.18:00

Mnogi su filmovi poznati po savršenoj kostimografiji koja nam se svima urezala u pamćenje. Što bi bila "Zgodna žena" bez izrezane haljine Julije Roberts? Pamtimo mnoge scene upravo po onome što su glumci nosili jer bez izvrsno odrađenog posla profesionalaca to jednostavno ne bi bilo to. Ali, neki su se, danas legendarni komadi odjeće i dodataka na ekranu pojavili slučajno. I iza sebe imaju zanimljive priče. 

Remen Ursule Andress u "Dr. No"

Slavna scena u kojoj Ursula Andress izlazi iz mora sa školjkama u kupaćem kostimu s remenom za nož svima se urezala u pamćenje. Predivna glumica predložila je da, osim planiranog bikinija, njezin lik treba još neki dodatak.

Scena za prvog Bonda snimala se na Jamajci, a u blizini su bili engleski pomorci koje je filmska ekipa zamolila za pomoć.
"Jedan od njih rekao je da mu dam svoj remen. Zgrabio ga je s mene i u idućem trenutku bio je oko njezinih bokova. Nikad mi ga nisu vratili", rekao je Gordon Joslin, koji je služio na brodu HMS Troubridge.

Prevelik džemper u "Flashdanceu"

Jennifer Beals pokrenula je trend oversized džempera i majica u osamdesetima kad se u kultnom filmu pojavila u takvom komadu. Sve dugujemo jednoj nezgodi s pranjem, odnosno sušenjem odjeće.

"U srednjoj školi imala sam džemper koji je bio u sušilici predugo i prorez za glavu bio je premalen. Razrezala sam ga škarama i u njemu došla na audiciju. Njima se svidjelo i to je to", rekla je Beals.

Maska Michaela Myersa u "Noći vještica"

Jeziva bijela maska nije napravljena bez veze. Otkrio je to ilustrator Rick Sternbach, koji je radio na kostimima za drugi dio. 

"Imali smo samo jednu masku i nismo znali odakle je. Iznutra sam pronašao serijski broj i nazvao studio Don Post. Tamo su mi rekli da je to maska kapetana Kirka", rekao je Sternbach.

Napravljena je prema licu glumca Williama Shatnera, a ekipa originalnog filma samo je odstranila obrve i obojala ju u bijelo kako bi bila jezivija.

Plašt Jona Snowa u "Igri prijestolja"

Ne radi se ni o kakvom pravom krznu ni mučenju životinja. Kao čuvar Noćne straže Jon Snow, odnosno Kit Harrington bio je ogrnjen - tepihom iz Ikee.

"Izrezali smo ih i malo podšišali, dodali kožne trake... Htio sam da gledatelji gotovo mogu osjetiti miris tih kostima", rekao je glavni kostimograf serije Michele Clapton.

Crvena jakna i čizme u "Zgodnoj ženi"

Nikad nećemo zaboraviti legendaran kostim Julije Roberts na početku "Zgodne žene" - izrezana bijelo-plava haljina, crne čizme iznad koljena i crvena jakna.
I dok je haljina bila planirana otpočetka, jaknu je poželio redatelj Gary Marshall. I on ju je i nabavio.

"Jednom kad nešto poželi, mora to ostvariti. Jedan dan samo se pojavio s njom na setu. Kupio ju je od čovjeka koji je prodavao karte u kinu. Čizme sam nabavila ja, i to u punk trgovini u Londonu", rekla je kostimografkinja Marilyn Vance.

Maska Strašila u "Čarobnjaku iz Oza"

Godinu dana nakon što je završilo snimanje klasika, glumac Ray Bolger još je imao tragove i ožiljke od grube maske. Pod njom je bilo toliko vruće da ju je često morao skidati usred snimanja kako se ne bi onesvijestio pod svjetlima u studiju.

No, obožavao je tu ulogu i masku je zadržao. Njegova supruga donirala ju je Nacionalnom muzeju američke povijesti nakon njegove smrti.

Zlatni bikini princeze Leie u "Povratku Jedija"

U sceni koju muški fanovi posebno vole, kad je princeza Leia u zarobljeništvu Jabba the Hutta, Carrie Fisher nosi zlatni bikini. Njezin je bio izrađen od metala, a postojala je i druga verzija napravljena od gume, no nju su nosile njezine zamjene. Ispod obje verzije bila je koža.

"S obzirom na to da se radilo o metalu, on nije pratio moje kretnje. Nakon svake snimljene scene čovjek bi dolazio do mene i provjeravao stoji li sve na svom mjestu", rekla je svojedobno Fisher.

Igra prijestolja

filmovi

Noć vještica

James Bond

Ratovi zvijezda

kostimi

Jon Snow

filmski kostimi

Ursula Andress

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter